2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Miért vegyél PlayStation 4-et? (szerintem)

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ez nem egy PlayStation 4 bemutató, hanem válasz a kérdésre, hogy szerintem miért a legjobb választás a PS4 játékra.

[ ÚJ TESZT ]

Úristen, de nehezen született meg, és születik meg ezekben a percekben, órákban, hetekben is ez a cikk!

Pár hete már nekiálltam, majdnem végeztem vele, amikor úgy döntöttem, és kitöröltem az egészet. Ma is már harmadjára állok neki megírni. Megpróbáltam már mindent, általánosítva, pontokra szedve, mindenre kiterjedően részletezve. Egyszerűen nem működött egyik sem. Tudtam, hogy mit akarok átadni nektek ezzel az írással, de nem tudtam, hogyan tegyem. Egyetlen járható út van szerintem, ha leírom azt, hogy nálam miként zajlott a "váltás", és mi az én véleményem. Ez nem egy termékbemutató, nem egy ismertető. Egy elbeszélő vélemény, amely révén megpróbállak megszólítani, és rávenni arra, hogy gondold át egy PlayStation 4 vásárlását. Nem egy öncélú írás, csak jót akarok. Azt akarom, hogy te is átéld azokat az élményeket, amit egy PlayStation 4 nyújtani tud a játékosok számára.

Viszont ezzel a megközelítéssel van egy nagy gond. Én. Ki vagyok én, hogy hallgassál rám, nem igaz? Főleg, ha még ha jobban ismersz is innen a fórumról. Sajnos ez van, vagy elhiszed azt, hogy jó szándékból írok, vagy nem.

Szóval vettem egy PS4 konzolt május elején. Én, aki eddig ezt el se tudtam volna képzelni magamról. Én, aki számára csak a PC létezett. Aki beleöltem egy valag pénzt már a számítógépembe, hogy fusson minden rendesen. Aki szerint értelmesen játszani csak egérrel és billentyűzettel lehet. Én, aki Zowie egérrel a jobb kezemben születtem, bal ujjaim már kisded koromban is a WASD formáció táncát járták, mint veleszületett reflex. Na jó, volt már nekem korábban is konzolom. Senki sem tökéletes. Nem is tartott sokáig. És utána meg is fogadtam, hogy soha többet nem lesz. Viszont történt valami...

Ott kezdődött minden, hogy Kojima összeveszett a Konamival, majd a Sony háza táján talált ismét otthonra. Az most lényegtelen, hogy jogos-e Kojima iránti rajongásom. Számotokra ez irreleváns is. Viszont fontos eleme az én történetemnek. Mivel a Sony a szárnya alá vette őt és a stúdióját, elég nyilvánvaló volt, hogy az új játéka a Death Stranding, Playstation exkluzív cím lesz. Ezért hát nem volt mit tenni, pillanatok alatt megfogalmazódott bennem a gondolat: "Hát akkor nekem (valamikor) lesz egy PS4-em". Sokatoknak hülyeségnek tűnik, hogy ennyi elég volt, hogy feledtesse utálatomat a konzolok iránt. Pedig de. Ezt csak azok érthetik akik ismerik Kojima sant. Aki pedig úgy gondolja, hogy ő ismeri, de nem érti a rajongásomat – nos, hát ő nem ismeri, hiába hiszi azt. :) Lassan két év telt el a Sony és Kojima közötti összeborulás bejelentése óta. Ez idő alatt sem foglalkoztatott komolyan a PS4. Gondoltam, majd veszek, ha megjelenik a Death Stranding.

Időközben viszont számomra valahogy leült a PC-s gamer piac. Nem kapott el a Battle Royale-láz. Kezdtem megunni a játékokat. És kíváncsi lettem valami újra, mert az új az jó, az izgi. Ezért unalmamban, az év elején elkezdtem már nézelődni a PS4 árakat. A használt, de még garanciás Slimek, 60 ezer forint körüli árát egyáltalán nem találtam soknak. Ugyanakkor konkrét vásárlási szándékom ekkor még nem volt. Mígnem az egyik nap megkeresett mindenki kedvenc Halo fanja, oriic, hogy vegyem meg az ő PS4-ét. Annyira baráti konstrukcióban meg tudtunk egyezni az adás-vételt illetően, hogy szinte még aznap mentem is átvenni tőle a gépet.

Mindeközben egyre többet beszéltem itt fórumon is róla, hogy venni fogok. Ez jó sok poén forrása is lett egyhamar. Sokan, akik ismertek, ezt elképzelhetetlennek és nevetségesnek tartották. De amin a legjobban meglepődtem, az az volt, hogy sokan támogattak. Mármint nem lelkileg. Sokan megkerestek és játékokat ajánlottak, olcsóbban adtak játékot, és hasonló dolgok. Ez nagyon jól esett. Köszönöm szépen mindannyiótoknak! Nem gondoltam volna, hogy ennyien lesztek! Ezzel hamar meg is oldódott az a kérdés, hogy mivel fogok játszani ezen a konzolon.

Az első nap még játék hiányában a beüzemeléssel és ismerkedéssel telt. Úgy kapcsoltam be a konzolt, hogy még a menüjét sem láttam soha. Kellemes csalódás ért minden tekintetben. A készülék pofásan néz ki, kicsi, csendes. A kontroller frankó. Van nekem a számítógéphez Xbox One kontrollerem is, de nem úgy fogtam meg a Dual Shock 4-et, hogy fúj ez biztos nem lesz olyan jó. Nem voltak előítéleteim, minden mindegy alapon vettem. Úgy gondoltam, majd ha valami nem oké, akkor eladom.

Szeretném leszögezni, hogy én a PS4-et nem PC helyett vettem. Hanem mellé. Szerettem volna játszani a Sony exkluzív címeivel, amire eddig nem volt lehetőségem. Ráadásul ma egy PS4 és egy PC birtoklásával a játékipar teljes játékfelhozatalát le lehet fedni, köszönhetően a Microsoft Play Anywhere programjának is. Sokat hallottam a Sony exkluzív játékokról – minden PS tulaj odavan értük, ódákat zengenek róluk. Gondoltam, akkor kipróbálom őket. Én sose vettem igazán komolyan a PlayStation exkluzívról olvasott, hallott értékeléseket. Azt gondoltam, hogy ezek a játékok, biztos csak a PS "kis szubkultúrájában" kiemelkedőek. "Mestermű", "Lenyűgöző", "Korszakalkotó", "System seller cím" – na persze, gondoltam...

Csináltam magamnak egy kis listát azokról, hogy miket szeretnék bepótolni. Alapból megjelenésük szerint rangsoroltam őket. Ádám barátom révén sikerült is kezdésnek a The Last of Us és az Uncharted szériát elkezdenem. Én ebben a sorrendben is kezdtem el velük játszani. Itt egy picit szeretnék megállni, és jó tanácsként ajánlani, hogy a leendő PS tulajok is kövessék a példámat. Ez több okból kifolyólag is kifizetődő. Egyrészt a kontrollerrel való ismerkedés is könnyebb így, mert a TLoU szerintem tökéletes megtanulni a gombokat és a kiosztásukat. És ezen az úton haladva, szépen épül fel az egész élmény, aminek végén eljutunk az olyan címekig, mint az Uncharted 4 vagy a God of War. Mivel a TLoU is és a Uncharted: The Nathan Drake Collection remastered verziók. Szépen lehet követni a játékok fejlődését, grafikában, játékmenetben, narratívában egyaránt.

Szóval a játékok. Ez a lényeg. És ezzel is vagyok a legnagyobb bajban. Természetesen ez a fő indokom a mellett, hogy vegyetek PS4-et. Viszont ezt is a legnehezebb átadni. Ezt azért írom, mert én is olvastam ezekről a játékokról, mindegyikről. Mégsem vettem ezidáig PS4-et. És ezért is állok már neki sokadjára ennek a cikknek a megírásának. Mert tudom magamról, hogy hiába mondták nekem, hiába olvastam, egyszerűen nem érdekelt, vagy nem fogtam fel. És ezt szeretném most megértetni veletek, hogy ezek a PlayStation exkluzív címek tényleg annyira kiemelkedőek, tényleg annyira minőségiek, és szórakoztatóak, mint amennyire mondják. A Sony valami eszméletlen érzékkel válogatja meg a stúdiókat, akikkel dolgozik, és hihetetlen dolgokra készteti őket. Vagyis nem tudom pontosan, hogy ez miként működik náluk. Vajon a túl nagy elvárásokkal? Vagy a teljes kreatív szabadsággal és bizalommal érik el azt, hogy ezek a stúdiók ilyen remekműveket alkotnak? Pontosan nem tudom. De valahogy elérik, erre maguk a kész játékok a bizonyítékok. A PC-re fejlesztő stúdiók közül a GTA-kat készítő Rockstar és a The Witcher szériát megalkotó CD Projekt éri el vagy közelíti meg ezt a minőségi szintet. Bár személyes véleményem szerint a Naughty Doghoz fogható csapat nincs még egy. Én sem játszottam még végig minden exkluzív címet, de már a The Last of Us, Uncharted: The Nathan Drake Collection, Uncharted Lost Legacy, The Journey, God of War, Beyond: Two Souls után is nyugodt szívvel állítom, hogy ezekért a játékokért érdemes PS4-et venni. Az exkluzív játékok miatt.

Aki eddig nem játszott ezekkel a címekkel, annak egy teljesen új élményben lesz része. Még ha ez pár videó megnézése, pár cikk elolvasása után nem is jön át ezekről a játékokról. Persze ahhoz, hogy a véleményem releváns legyen, hinnetek kell nekem. Játszottam én már lassan mindennel. Elég régóta is játszom. Nyitott vagyok és kíváncsi az új dolgokra, ezért nem szoktam stílusoknál leragadni, egy szó mint száz, sokat látott játékosnak tartom magam. Ezek tudatában írom ezeket a sorokat. Ezeket az exkluzív címeket nem lehet összehasonlítani egy sokadik Far Cry vagy Assassins Creed résszel, vagy bármelyik multiplatform játékkal. Természetesen single player játékokról beszélünk. Szóval az erre nyitottabb játékosok előnyben vannak. Lehet PS4-en multiplayerezni is, én nem azért vettem. Gonosz dolog a "péesesek" szerint, de én még mindig azt vallom, hogy az igazi multiplayer az PC-n zajlik. Nem hiába vannak a legnagyobb versenyek is azon a platformon. Igaz, az elvitathatatlan tény, hogy konzolon nincsenek legalább csalók.

Ha te hobbi játékos vagy, szerintem kiváló választás egy PS4. Ha pedig hardcore-nak vallod magad, akkor a PC mellé is az... Érdekes, hogy mióta megvettem a PS-t, nem játszottam PC-n. Persze ez nem jelenti azt, hogy mindenkinél ez lesz. Nekem a multiplayer címekből elegem lett lassan, és ha hozzászokik az ember az exkluzívok szintjéhez, akkor nem nagyon akar visszaülni a PC elé egy sokadik Tomb Raider részhez. Ráadásul sok játékot meg is vettem a konzolra, amit szeretnék még végigjátszani, és azok ki fognak tartani még jó ideig.

Vannak, akik úgy gondolják, hogy ha valaki végigment ezeken az exkluzív játékokon, akkor a PS is unalomba fullad, felesleges lesz. Ez lehet, így volt, régóta megjelent már ez a konzol. De én azt mondom, hogy most pont tökéletes az idő becsatlakozni a Sony felhasználók táborába. Mert 60 ezer forint körül már garis gépeket lehet venni, amik még nagyjából 2 évig támogatva lesznek játékokkal. És ha valaki jártas a gamer világban, és látta az E3-on bemutatott Sony exkluzív játékokat, akkor láthatta, hogy eszméletlen címek vannak még úton.

Ne legyünk álszentek, sokan azért tartanak ki a PC mellett, mert ott "olcsóbban" meglehet úszni a játékvásárlást. És itt nem csak a wareztől van szó, hanem a bizonyos "szürke zónákról" is. Ez tény. Viszont úgy látom, hogy sokan tévesen azt hiszik, hogy konzolra játékot venni sokkal drágább mulatság. Pedig nem. Persze itt ingyen nincs semmi, ez igaz. Viszont mivel a lemezeket lehet használtan adni-venni, így pár ezer forintokért lehet beszerezni régebbi játékokat. Ezek mellett pedig a PS Store-ban folyamatosak a leárazások. De tényleg folyamatosan vannak. Nem úgy mint Steamen, hogy vannak a nagy "sale időszakok".

Persze a PS Store-ban is vannak azok is, de szinte nincs olyan hét, amikor ne áraznának le valami jó játékot. Logikus lenne nekem is mindent lemezesen venni, mert akkor túl tudnék rajta adni némi bukóval. Viszont folyamatosan fogtam ki az olyan akciókat, hogy nem vagyok rest digitális formában megvenni őket. A 18-20 ezer forintos árak csak az új megjelenésekre igazak. Azok is kb. egy hétig, mert aki végzett vele, az adja is el a legtöbb esetben. Én az új játékok vásárlását barátommal közösen teszem. Megvesszük felesben, ő végigjátssza, majd megkapom én – és mikor én is végeztem vele, akkor eladjuk. Egyszer kell belefektetni egy fél játék árát, és onnantól kezdve minimális ráfordítás mellett már csak vissza kell forgatni a pénzt az új címek árába.

Majdnem elfelejtettem az örökzöld témát, az FPS-t! Ez a PC Master Race-nek a mániája. Nyugi, az enyém is. Én is azért vettem a gépembe GTX 1080-at, hogy minden fusson maxon 1080 @ 60 fps-sel. Szóval tudom, miről beszélek. És akkor most mégis miért írok ilyen szépeket egy konzolról, ami néhol csak 1080 @ 30 fps-t produkál? Erre nincs válaszom. Vagyis jó válaszom nincs. Érdekes módon az Uncharted 4-nél nem zavart a 30 fps. Észrevettem, de nem zavart. Mert az a játék úgy néz ki...! Az is tény, hogy konzolon a 30 fps jobb mint PC-n. És az is tény, hogy a PS4 Pro az már mindenhol kihajt magából 60 fps-t. A Slim nem. Amikről írtam, amikkel játszottam, azok mind single player címek. Ott annyira nem fontos a 60 fps. A 30 meg nem annyira zavaró, hogy kizáró ok legyen a váráslást illetően.

Felmerülhet a laikusokban, hogy ha konzolt akar venni, akkor miért pont PlayStationt vegyen? Ez a téma ma nagyon érzékeny a konzolosok körében. Én egyszerűen csak annyit mondanék erre, mert a PlayStation 4 a jobb választás. Nincs miről beszélni, lehet, csak felesleges. Gamepass, One X, visszafelé kompatibilitás... ugyan már.

Ez lett volna a mondandóm. Páran, amikor megtudták, hogy elkezdtem ezt a cikket írni, de kitöröltem, azt mondták, hogy kíváncsiak lennének a véleményemre. Ezért gondoltam erőt veszek magamon, és megpróbálom megírni. Én tényleg bíztatok mindenkit, legyen az hobbi játékos vagy PC gamer, hogy legyen nyitott, és próbálja ki. Nem kell úgy megvenni, hogy ez majd teljesen helyettesíteni fogja a számítógépeteket. Nem kell nagy elánnak nekiveselkedni a váltásnak. Mert még a végén eladjátok a gépetek nagy részét, aztán rájöttök, hogy hiányzik a Battlefield 1 PC-n és a 1050Ti meg már nem viszi rendesen. Az is előfordulhat persze, hogy annyira magával ragad majd, hogy egy jó ideig nem fogtok visszaülni a gép elé, ahogy én. Gondoljátok át jól, én csak a kezdőlökést szerettem volna megadni, mert úgy gondolom, ha adtok neki esélyt, akkor legalább addig, amíg végigjátszotok pár exkluzív címet, jól fogtok szórakozni, de lehet, hogy örökre "péesesek" maradtok. Ha meg nem, akkor el lehet adni.

*UPDATE*

Azt hiszem így egy év elteltével ráfér erre a cikkre egy kisebb helyzetjelentés. Történetem végül úgy alakult, hogy annyira megszerettem a Playstation 4-et, hogy végleg szakítottam a PC-vel. Tavaly októberben a videokártyámat is eladtam. Ez elég nevetségesen fog hangozni, de olyan csodákat éltem át mióta csak Playstation-ön játszom, hogy már csak nevetek a PC gaming-en. Azóta vettem egy nagy 4K-s tv-t, és egy PS4 Pro-t is. Az eltelt egy év alatt 54 játékkal játszottam, és ezek nagy részét végig is játszottam. Játékos szempontból úgy gondolom a legjobb döntés volt, hogy váltottam.

A kommentek között várom mindenki véleményét, meglátását.

Köszönöm mindenkinek, aki végigolvasta!

Üdv: LnB

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.