2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Mi az a Raspberry Pi és mire jó?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ha az Apollo Guidance Computer le tudta tenni Armstrongékat a Holdra, gondolj bele, mire képes az RPi 4!

[ ÚJ TESZT ]

Annak apropóján született ez a cikk, hogy nemrég megjelent a Raspberry Pi számítógép legújabb kiadása. A RPi 4 model B akkora ugrás a gépcsaládon belül, mint '69-ben az emberiség történetében a holdra szállás volt. Tudjátok: kis lépés egy embernek…

A növekedést természetesen nem a holdraszállást végző Apollo Guidance Computer teljesítményéhez mértük, annak nem lenne sok értelme. (Az akkoriban csúcstechnológiának számító AGC-nek mindössze 2K írható memóriája volt, szemben a mostani modell 4,000,000 kilobájtjával, a 2 MHz-es órajel-generátor pedig a mostani 1500 MHz-hez képest szinte egy helyben topogott.) Az előző RPi modellekkel összevetve is hatalmas az ugrás.

Mit tud a Raspberry Pi 4?

Tanulni lehet vele

Hét éve jelent meg az első málnás gép. Angliában fejlesztették azzal a céllal, hogy gyerekek programozást tanuljanak rajta. Olcsó gépet akartak készíteni, hogy minél több család megengedhesse magának, és a hangsúlyt a játékos, szórakoztató, élvezetes tanulásra helyezték. A kezdőknek ott volt a Scratch, amivel pillanatok alatt sikerélményt szerezhettek, mert programozási ismeretek nélkül, egérrel is össze tudták kattintgatni az első programjukat. Mondjuk egy olyat, amiben égből potyogó tortákat kell elkapni, az eredményt folyamatosan írja a képernyőre, a játék végén pedig megtapsol. Ha megjött hozzá a kölök kedve, kaphatott ajándékba (megfizethető árú) robotautót, darut vagy bármit, ami motorral mozgatható, és elkezdhette vezérelni. A legügyesebbek pedig még ennél is tovább léphettek, ha belevágtak a Python programnyelv megismerésébe. (A Python egy általános célú, magas szintű, objektumorientált, kiforrott, igen elterjedt programnyelv. És nagyon menő!)

A nyomtatott áramkörből kezdetektől kilógott egy tüskesor, arra sarkallva a nebulókat, hogy összekössék a gépet kapcsolókkal, lámpákkal, érzékelőkkel. Szerelőlapon kísérletezve megismerkedhettek az árammal, és az alacsony feszültségnek hála, nem rázott meg senkit.
Azóta rengeteg kiegészítő, bővítő, érzékelő stb. jelent meg, a Raspberry Pi felhasználása pedig már rég nem korlátozódik az oktatásra. Nem véletlenül adtak el belőle 25 milliónál többet.

Teljes értékű PC

A most kiadott verzió teljesítményben felveszi a versenyt az általános irodai számítógépekkel. Mire szoktunk használni egy irodai gépet? Elsősorban ezekre:

- internetezés
- kép- és filmnézés
- zenehallgatás
- szövegszerkesztés, táblázatkezelés
- levelezés

Ezt mind tudja. Igaz, hogy nem lesz rajta Windows 10, de a Raspbian oprendszert is első látásra használni tudod, mert hasonlítanak. Nem a Microsoft Office az irodai programcsomag, hanem LibreOffice lesz a neve. Nem fogsz rajta Assasin’s Creedet játszani, és a mostani 3D-s mész-lősz-megdöglesz játékokat sem, de ha arra kattansz, vegyél konzolt. Ezen megy a Minecraft. Ja, és a Quake3 Light, hehe. Sajnos a családi videók vágásához, szerkesztéséhez nem ez az ideális választás. De tegye föl a kezét, aki időnként átmásolja a kamerájáról/telefonjáról a videókat a gépére, és meg szokta vágni őket! (Valljuk be, lusták vagyunk, és csak beömlesztjük őket egy mappába. Tisztelet a kivételnek.)

A feladatok nagy részét böngészőben intézzük. Van rá Chrome és Firefox. Döccenés nélkül lejátssza a YouTube videókat, a VLC pedig a filmeket, akár 4K felbontásban. Képernyőből kettőt kezel, van rá irodai programcsomag szövegszerkesztővel, táblázatkezelővel, meg a többi szokásos alkalmazással. Tárkapacitását USB-s memóriakártyával vagy külső merevlemezzel lehet növelni. Torrent? Naná. ;-)

Jó még továbbá minden másra. Is.

A rengeteg kiegészítőnek és nyílt forráskódú szoftvernek köszönhetően a felhasználási lehetőségei szinte korlátlanok. Az oktatási és általános irodai használaton kívül építhető belőle médiaközpont (Kodi), videomegfigyelő rendszer (MotionEye OS), otthoni meteorológiai állomás, kiszolgáló, klaszter, tűzfal, telefonalközpont, kisvasút-vezérlő, hangulatvilágítás-vezérlő, Quake szerver, 1000 további dolog.

Ha az AGC le tudta tenni Armstrongékat a Holdra, gondolj bele, mire képes az RPi 4!

(A képek a raspberrypi.org-ról és a nasa.gov-ról származnak.)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.