2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Menekülés a Google hálójából!?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, hogy hogyan lehetne egy számunkra nem túl fényes/előnyös anyagot...

[ ÚJ TESZT ]

Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, hogy hogyan lehetne egy számunkra nem túl fényes/előnyös anyagot eltüntetni az internetről/keresőkből. Gyakori kérdés ez a Google Webmester Súgócsoport-ban is (ahol jómagam is szoktam segíteni, válaszolni), természetesen van ennek is súgórésze, mégis sokszor felmerülő problémáról van szó, ezért itt összefoglalom a tudnivalókat.

Két eset lehetséges. Természetesen az egyik, amikor nem a te tulajdonodban van az oldal és úgy szeretnél adott információt levetetni - ez a keményebb dió. Ha saját weboldalad egy aloldaláról van szó, úgy a Webmester Eszközök regisztráció és az alábbi tippek szintén segíthetnek.

Ha a honlap nem a te tulajdonodban van:

- A legkézenfekvőbb, hogy megkéred az adott oldal tulajdonosát, hogy távolítsa el az adott tartalmat (ennek több fokozata is lehet, kinek-kinek vérmérséklete és pénztárcája szab határt: saját, vagy ügyvédi felszólító levél, stb)
- Te magad kéred ezt a Google-től (sajnos csak akkor van igazán haszna, ha spamnek nyilvánítható oldalról van szó)
- Ha szerzői jogaidat sérti, úgy itt nyújthatsz be panaszt
- Ha úgy gondolod, hogy az adott oldal a PageRank növelése céljából követ el csalást (fizetett link, vagy illegálisan átvett tartalom, ... ), akkor ezt jelentheted és valószínűleg törlik az adott oldalt
- Ha személyes adataid (pl. TAJ szám, vagy hitelkártyaszám) kerültek ki, a Google eltávolítási kérelme lehet még segítségedre. (Felveszik a kapcsolatot a weboldalt tároló céggel, és felkéri a Google őket, hogy távolítsák el az oldalt az internetről, valamint megteszik a megfelelő lépéseket arra, hogy az adatokat eltávolítsák a keresési találatok közül.)

Egyik megoldás sem biztos, de legalább megtetted, ami tőled telik.

Ha az oldal a te kezelésedben áll:

- Jelentkezz be a Google Webmester Eszközökbe és ott a az URL-eltávolítási kérelem aloldalon kérd az adott (már előzőleg beregisztrált és ellenőrzött) weboldaladról az adott oldal eltávolítását
- Természetesen győzödj meg arról, hogy az oldal ne létezzen (404, vagy 410-es hibakóddal térjen vissza), vagy a robots.txt-ben így szerepeljen: Disallow: /adott_url.html, vagy szerepeljen a noindex metateg az oldal fejlécében
- Ha csak pár oldalrészletet szeretnél törölni és nem olyan sürgős az ügy, használd a noarchive teget

Ez esetben pár napon belül kikerül az indexből a tartalom, de neked kell rá figyelned, hogy a továbbiakban se legyen elérhető a kereső robotok számára az oldal, mert 90 nap múlva akár ismét be is indexelhetik (eddig szól ugyanis az eltávolítási parancs). Ha kicsit több időd is van, érdemes átolvasni a kapcsolódó témaköröket is.

Magamról röviden annyit, hogy a Webpozitívnál dolgozom, ill. vezetem azt. Több éve foglalkozom internetes fejlesztésekkel, honlapkészítéssel, SEO-val, a Google és más keresők lélektanával, ill. kapcsolódó szolgáltatásokkal. Megpróbálok a közeljövőben sok más, ezekhez a témakörökhöz kapcsolódó írással jelentkezni, ha ti is úgy gondoljátok.

A cikk eredetije itt olvasható, ha bármi kérdésed volna a témával kapcsolatban, várom kommentek formájában! Ha személyesen szeretnél megkeresni, természetesen arra is van lehetőség.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.