2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Itt a Leopard!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Megígértem, hogy egy minimális idő elteltével írok az új óperenciás rendszerről, amit...

[ ÚJ TESZT ]

Megígértem, hogy egy minimális idő elteltével írok az új óperenciás rendszerről, amit az Apple Október 26.-án dobott a polcokra.

Egészen hirtelen jött a hír, mikor kb. másfél hete még az előző írásomat posztoltam, akkor még mindenki bizonytalan volt a megjelenést illetően.
Ahogy elkezdődött a visszaszámlálás az Apple honlapján, azonnal ment a klikk a pre-orderre. Eddigi Mac gépeimet előre telepített rendszerrel vásároltam, így nem igazán voltam tisztában az OS X telepítési menetével, - na nem mintha ez megijesztett volna egy cseppet is - nem tudtam hogy van ez a széria számokkal, meg egyéb licencekkel, úgyhogy fene a becsületes lelkemet, megrendeltem a Family Pack-et, mivel kiscsaládom kettő Mac-et birtokol. Egyelőre ez a "gépparkunk", egy 1.4-es G4 Mac mini 512MB RAM-al, ami a menyasszonyomé és egy tavaly novemberben vásárolt 2.0 GHz-es C2D fehér MacBook, 2GB RAM-al.
Mivel már jópár héttel tisztában lehetett mindenki az új rendszer gépigényével, így bátran rendeltem a több gépre is telepíthető csomagot, így a kedvesem is használhatja azt a Minijén.

A várakozásokkal ellentétben, már 26.-án délelőtt 10:30-kor az asztalon várt a Leopárd, még a visszaszámlálás talán este hatkor ért véget, ami a hivatalos megjelenést jelentette.

Délután 3-kor a munkából hazajövet izgalommal estem neki a csomagnak, teljesen egyszerű design, egy kb. két centi vastag és egy CD-nyi átmérőjű lilás doboz tartalmazta a CD-t és egy egyszerű kézikönyvet, valamint az elmaradhatatlan Apple matricákat :)

Először természetesen az izmosabb MacBook-ba toltam bele a telepítő CD-t. Ekkor a Tiger rögtön meg is kért, hogy tegyem hálózati töltőre a MacBookom, különben nem hajlandó elkezdeni a telepítést. Hát jó legyen, pedig a mellékhelyiséget használva "akartam nagyon" (persze telepíteni) :D
A telepítő képernyő a szokásos OS X-es felület, semmi túl csicsa, a képernyő közepén a szürke ablak, némi egyszerű kérdés után már csekkolta is a gépemet, hogy minden oké-e, mehet-e rá a Leo. Persze mehetett. A csekkolás és a fájlok másolása összesen körül-belül egy órát vett igénybe, ezután egy restart és az Apple-nek elküldött regisztráció után máris az új kezelőfelülett fogadott. Hát mit mondjak, nagy meglepetés nem ért, a már előzőleg is említett új, 3D-s Dock felület es a felsö menűsor kicsi átszínezett változata került a főkérnyőre..

A fenti képen már láthatók a cikkhez előre elkészített screenshotok - és ha már itt tartunk akkor kezdjük is ezzel. Az eddigi megszokott sablonos ikonokkal ellentétben a Desktop-ra kitett képes (és egyéb ikonok) az új rendszerben így jelennek meg. Saját maguk, lekicsinyítve, ikon méretben.
Erre mit mondjak...nem mondom, hogy hasznos, mert különösebben nem az - nem túlzottan veszed ki egy kb 50x50-es ikonból, hogy mi a túrót ábrázol. No, dehát újitani kell, part of the 300+ fícsör gondolom.

Azt kell mondjam, még egy év múlva is biztosan fogok találni új dolgokat, ezért is döntöttem úgy, hogy most ilyen kedvem van, már majd` egy hete használom a rendszert, végülis nem kézikönyvet írok, hanem csak egy ismertetőt, így belevágok.

Kezdjuk az OS X gerincével a Finderrel. Az előző verzióhoz nagyjából ugyanaz a külső fogad minket, persze megkapjuk az előzőleg mar iTunes-ban is megismert CoverFlow nézetet. Ezen lehet vitatkozni, hogy hasznos-e vagy sem, én eddig hasznosnak találtam, mikor pl egy 200 képet tartalmazó mappából kerestem egy képet, sokkal egyszerűbb mint iPhoto-ban végigböngészni, vagy a régi nézettel a szemedet kigúvasztva a 100x100-as méreten nézni, hogy most ez mi. Ez főleg akkor hasznos, ha sok az egy témáról és egy - vagy hasonló helyszínen - készült fotósorozat. Például amit még annó a párom csinált az újszülött kutyákrol, nagyon jól jött a CoverFlow, hamar megtalaltam amit kerestem. Check it out!

Aztán itt a QuickLook, hát ez valami hihetetlen. Valamibe bele akarsz kukkantani, legyen az egy videó, nem kell várogatni még bejön a QuickPlayer vagy a MediaPlayer, hipp-hopp egy másodperc és már előtted is van egy kis átlátszó szürke ablakban az adott anyag, megtekintesre várva. Én most itt épp az Uristen@Menny.hu-t "QuickLookoltam", mert az összes többi filmemet most mentettem ki külső vinyóra. :)
Kellemes használni az Findert, mint ahogyan eddig is. Nincs "fájlkezelő" feelingje, kézreáll, szép, okos, gyors. Mint én :D

Másodjára megemlíteném a Stacks-et, amit Steve Jobs szépen leírt, hogy miért is olyan húdefasza, én még egyelőre semmi hasznát nem vettem. Az előzőleg megnyitott mappákat dobja ki neked a Desktopra villámgyorsan, valahogy így.
Megmondom őszintén, én nem tudtam még egyelőre hasznosítani, biztos jó, én még sokra nem mentem vele, úgyhogy ezt nem is taglalnám.

Annál is inkább megemlíteném a Spaces-t, amely talán a Linuxból ismeretes a legjobban, ad neked négy Desktopot és mindegyiket különállóan kezelgetheted. Ez főleg jómunkásembereknek hasznos, akiknek 4653 ablak van megnyitva, Photoshop, QuarkExpress, Reason, Excel, Safari, Mail, meg anyámkinja. Szépen el lehet őket rendezgetni. Én erről most csak egy egyszerű példát mutatnék, ugyanis én úgy hofisan mondva nem vagyok "professzionalista" :)

Két alkalmazás egy Desktopon
Két alkalmazás két Desktopon

Internet, böngésző, Safari 3.0. Gyors, kényelmes, szép (tudjátok, mint én :D), komolyra fordítva a szót, nem sokat változott, főleg annak, aki már használta a régebbi verziókat is, 3.0 bétát beleértve. Viszont kapott egy nagyon jó kis funkciót, amivel Widgeteket gyárthatunk le magunknak egyes honlapkból kilopott részletekbol. Jó lenne, ha videókat is ki tudnék kapni és belinkelni, mert úgy tudnám igazán elmagyarázni jól. Ramész egy honlapra, kijelölsz egy szekciót, majd azt ráhúzod a Dashboard képernyőre, ettől kezdve nem kell állandón visszatérni a lapra, ha más nem érdekel, vagy csak kevésbe, csak F12, vagy klikk az egéren és voi'la. Például ha én a Yahoo.com-rol csak a levelezésemre vagyok kíváncsi és a Logout.hu-rol csak a címlapos írásokra, akkor valahogy így néz majd ki a Dashboard (persze az enyém tele van hányva ezen kívűl minden szarral...).
Egyszerű kis találmány, de hasznos.

Time Machine. Hát nem piskóta. Nekem egy külső 360GB-s HDD van hozzákötve a géphez 400-as FireWire-ral, amin le van archiválva az egész vinyó tartalma, ezen kívül a Time Machine folyamatosan ment. Ha már a Tigerben lett volna TM és teszem azt letörlöm Paris Hilton szexvideóját, akkor OMFG, gyorsan ráklikkeltem volna a TM-ra, majd előkerestem volna, hogy 2006 október 10-15 és ott lekértem volna. Vagy csak egyszerűen bütöttem volna a Spotlight-ba, hogy Paris Hilton és máris újra láthatnám, hogy Paris szereti a Pick Szegedit.
Tudom előzőleg említettétek, hogy "eee...van már ilyen.."...stb. No, van EHHEZ HASONLÓ, de nem ilyen! Még ilyen unprofesszionalisták is egyszerűen tudják használni, mint én! Éljen Paris! (a város persze).

Spotlight. Oh yeah, már nem tetvészkedik annyit és nem csak kulcsszavakra keres, hanem dokumentumok és az eddigi látogatott weboldalak tartalmára is! Például, ha simán beírom, hogy "prohardver"... Az eddigi legjobb kereső, amivel valaha találkoztam! Nincs mit róla többet írni.

Bootcamp. Erről sincs mit sokat összehordanom, nem használom, nem vetem meg a Windows-t, de nem használom, nincs rá szükségem, legalábbis még eddig nem volt (mióta Mac-et használok). Aki totál ismeretlen a témában, azoknak röviden annyit; natív sebességen bebootolható az XP és a Vista, persze meg kell venni ezeket a szoftvereket a használathoz.

A FrontRow most már megtalálható automatikusan a rendszerben, nem csak egyes modelleken levő rendszerekben. A FrontRow egy totál grafikusan, teljes képernyőben futó program, amin a világ legegyszerűbb módján tallózgathatsz interkatívan a zenéid, képeid, filmjeid, beállításaid és egyéb dolgaid közt. Családi fényképnézegetésre, előadásokra tökéletes.

iChat. Ugyan nem próbáltam, de a legnagyobb újítása, hogy partenered (és persze te is) egy bizonyos értelemben "átveheti" az uralmat a géped felett és egész egyszerűen a székedben hátradőlve nézegtheted amint bemutatja a képernyődön a legújabb képeit, grafikonjait, kisfilmjeit. Ötletes.

Egyelőre ennyi, biztos van még ezer dolog, de az 5 nap használat alatt körülbelül ennyire térnék ki, plusz egy kis utószót írnék.

Nálam és a cikk elején említett konfiggal ellátott gépen is egy jókora 10-15%-os gyorsulást tapasztaltam, de főleg az én Inteles C2D gépemen. És lehet csak beképzelem, de mintha az erőforrásokkal és ezáltal az akksival is kíméletesebben bánna. Továbbá kapott Parental Controll-t is a gép, amivel a házi pórnóimat rejtegethetem a szomszédok elől, ha netán átadnam nekik a gépet (ez nem fog megtörténni...mármint a gép átadás :D).

Tulajdonképpen aki forradalmi újításokat vár az új rendszertől, az csalódott lesz, mert nem egy XP ==> Vista szintű a fejlődés a Tiger és a Leo között. Szebb lett, szerintem gyorsabb is és az új dolgok engem eléggé meggyőztek, hogy szeressem a Leopárdot és minden nap a jól megszokott érzéssel üljek le a MacBook-om elé. :)

Remélem azért tetszik a rövidke ismertetőm és azt is, hogy az első hsz most nem arról fog szólni, hogy menjek a picsába az elütéseim és a helyesírásom miatt. :)

tiv83us

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.