2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Maximize your Browsing Experience!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

...avagy mindent látni akarok! - Böngészőnk optimalizálása képernyőre

[ ÚJ TESZT ]

Üdvözlet!

Számítástechnikán nyugvó világunk rohamos tempóban fejlődik. Évről évre formabontóbb megoldások bukkannak a felszínre, mind hardver, mind szoftver téren. A monitorok, ahogy szélesednek, úgy lapulnak, és a rajtuk megjelenő alkalmazásaink is így tesznek - csak funkciójuk szempontjából vizsgálva.

Az utóbbi pár évben erősen átvette a kijelzők piacát a lapos, kiterjesztett szélesvásznú (16:10) monitorok, melyeket uralmát néhány hónappal ezelőtt a tényleges szélesvásznú, azaz 16:9-es képarányú kijelzők megjelenése kezdte megtörni. Ez az átalakulás multimédia szempontjából csak pozitívum: szélesvásznú filmjeink valóban szélesvásznon lesznek élvezhetőek és a multimédiás produktív-alkalmazásokkal is kényelmesebb a munka. Viszont egy másik funkció, vagy éppen iparág (és ami ma már szinte meghatározó funkciója számítógéppel való együttélésünknek) csak szenvedője ennek a változásnak: a webböngészés. Ugyanis ahogy szélesedik a belátható felület, úgy is csökken a magassága, mely az éppen olvasni kívánt sorok rovására írható. És még csak olaj a tűzre a legújabb szoftverek újításai, mint pl. a Microsoft Windows 7 alapértelmezetten 40 pixel magas tálcája, valamint az újabbnál újabb böngészők plusz eszköztárai.

Ez a cikk a fent említett problémákra nyújt hatékony segítséget pár perc alatt, mely kifejezetten Netbook-felhasználóknak lehet roppant előnyös. A tárgyalt szoftver a Magyrországon minden 3. ember által kedvelt Mozilla Firefox legújabb verziója a Microsoft Windows 7 alatt beüzemelve.

A Windows-tálca:

A Windows 7 tálcája az eddigiekben megszokott 30 pixel helyett alapértelmezettként 40 pixel magasan ágaskodik. Szerencsére van lehetőségünk ennek redukálására, mégpedig a következő módon:

- Kattintsunk jobbal a tálcára, válasszuk a "Tulajdonságok" menüpontot, majd
- a felbukkanó ablakban pipáljuk ki a kis ikonok használatára fenntartott jelölőnégyzetet, végül pedig kattintsunk az [ OK ] gombra.

A Firefox okosítása:

A Firefox weboldalán rengeteg kiegészítő közül választhatunk melyek közt kínálkozik pár roppant egyszerű, a funkcionalitást bővítő lehetőség is. Ehhez navigáljunk az addons.mozilla.com-ra, majd miután rákerestünk az alábbiakra, az [ Add to Firefox ] gomb segítségével alkalmazzuk is azokat:

- Fission
- Hide Menubar

Az előbbivel a böngésző alján megjelenő állapotinformációkat költöztethetjük fel a böngésző-eszköztárjába, míg az alsóval a menüsorunkat tűntethetjük el - melyet az [ Alt ] lenyomásával természetesen újra elérhetünk. Miután elkészültünk, az "Eszközök" -> "Kiegészítők" pont alatt ízlés szerint beállítgathatjuk ezeket a funkciókat.

Rendezkedés:

Ha megvagyunk, az "Eszközök"->"Beállítások" menüpont felbukkanó ablakában válasszuk a "Lapok" oldalt és a "Lapok fülei mindig látszanak" nevű funkcióról vegyük le a pipát. Ezzel elértük, hogy egyetlen oldal böngészése esetén ne legyen jelen egy fül sem.

A következő a Könyvjelző eszköztárunkban elhelyezkedő kedvenceink sűrű menüvé alakítása. Jobbal kattintsunk a címsáv előtti gombok valamelyikére, válasszuk a "Testreszabás" menüpontot, majd a "Könyvjelző eszköztár elemei" nevű objektumot ragadjuk meg és húzzuk be a jobbszélen található keresősáv mögé. Érdemes a címsáv előtti gombok közé egy "Új lap" gombot is beejtenünk, ugyanis az előzőekben történt fül elrejtése miatt nem állt lehetőségünkben az egykattintással való új fül nyitása. Ha kész, indítsuk újra Firefox-unkat - a kedvenceink jobboldalt máris menüvé zsugorodtak.

Most a "Nézet" menüpontból tüntessük el az "Állapotsor" előtti pipát. Ezt természetesen a fentiekben telepített Fission helyettesíti majd. Eltűnt a lenti sávunk, mellyel újabb sort nyerünk.

Végül újra a "Nézet" menüpontra kattintva, az "Eszköztárak" almenüben tegyük láthatatlanná menüsávunkat - melyet az [ Alt ] lenyomásával bármikor újra elérhetünk.

A különbség szemmel látható

Mint a képen láthatjuk, a következő pár kattintás végrehajtásával 106 függőleges pixelt nyerhetünk bármely felbontású kijelzőn, de a fenti műveletek - mégegyszer - kifejezetten Netbook felhasználóknak lehet roppant előnyös a kisméretű kijelző miatt. Természetesen a kiegészítők eltávolíthatóak, így aki úgy érzi, mégiscsak elégedett az alapértelmezett felállással, könnyedén visszaállíthatja.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.