2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Maxell D-USB - az OTG képes pendrive

Dual pendrive - USB és microUSB csatlakozóval szerelve: ár-érték arányban jó választás.

[ ÚJ TESZT ]

Sebesség, végkövetkeztetés

Az extra tudást és a formavilágot már kitárgyaltunk, az utolsó sarkalatos pontja a sarkalatos kérdések háromszögének: a sebesség. (Illetve majdnem utolsó, lesz a háromszögnek 4. sarkalatos pontja is)

Nekem egy 32GB-os darab áll rendelkezésemre jelen teszt megírásakor, ezen kívül van még két kistesó is, egy 8 és egy 16-os verzió képében. Az utóbbi kettőről azonban nem tudok nyilatkozni.

A 32GB-os típus számomra meglepően jól teljesít, bár hozzáteszem, a nagyobb kapacitású társaknak illik jobb eredményeket produkálni - a sok helyhez kell a szufla triviális, hogy akinek ekkora tárhely kell, az nagyobb anyagokat is szeretne mozgatni.

CrystalDiskMark-kal mért seq. értékek 18MB/s írás és 28MB/s olvasás.

2.0 3.0

Bár olvasásban nyújthatna kicsit többet is a Maxell, üdvöskéje az írási sebesség a 2.0 gyakorlati plafonját súrolja. A mért értékek USB 3-as aljzattal sem igazán változnak. ~28/19 MB/s.

Számomra a sebesség sosem másodlagos szempont, mikor pendrive-ot vásárolok, az OTG szükségessége adott esetben viszont élvezhet prioritást. A nagy kapacitásból adódóan felvetődik a kérdés, hogy esetleg akarunk-e nagy méretű anyagokat másolni, pl. HD filmek képében, de megkockáztatom, hogy ez a sebesség már akár ahhoz is elegendő lehet. Tulajdonképpen egy belépőszintű 3.0 pendrive sem tud sokkal többet, maximum olvasásban.

A már említett 4. sarkalatos pont abban a bizonyos háromszögben. :-)

Mindezt mennyiért?

Az ár-érték arány meghatározását komplexebbé teszi az OTG képessége két dolog miatt is. Egyrészt nem azt mondom, hogy a Maxell az egyedüli ezzel a funkcióval, de nem túl nagy a választék ezen a fronton. A másik kérdés, hogy valóban szükségünk van-e, és kihasználjuk-e az OTG-t. Mert ha igen, akkor egyrészt megspóroljuk pl: a kábel árát, és kényelmes megoldás, szóval megéri nekünk az a bizonyos felár, már ha van.

A 8 gigás verzió az egyik nagy webáruházban mindössze 3400 Ft, máshol 5000 Ft körül mozog.

A 16-os az említett webshopban 5300 Ft, ez máshol felszökhet 7-8000 Ft-ra is,
a 32GB-os pedig 9500 és 15000Ft között ingadozik.

Tekintve, hogy a Maxell Dual USB családja igen hasznos kis extrával van felvértezve és a sebessége sem mondható gyengének, azt gondolom, hogy ár-érték arányban jó választás lehet.

Szívesen várnám olyanok jelentkezését a fórumon, akik esetleg tudnak mérni 8 vagy 16-os sebességet is, sokat javíthat vagy ronthat a megítélésen az, hogy kisebb kapacitás mellett is hozza-e ezeket a jó eredményeket vagy sem.

Mindettől függetlenül ki merem jelenteni, hogy a Maxell korrekt szereplőket és mindenképpen üde színfoltot vezetett be a pendrive-ok népes táborába.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.