2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Maxell D-USB - az OTG képes pendrive

Dual pendrive - USB és microUSB csatlakozóval szerelve: ár-érték arányban jó választás.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés, OTG, tesztelés

A Maxell Dual USB családja felkeltette az érdeklődésemet, mert a mezei USB csatlakozón kívül van rajta egy micro USB csatlakozó is, mivel az eszköz OTG képes. Beszereztem belőle egyet és úgy érzem, érdemes arra, hogy bemutassam a tudását.

OTG - Mit jelent ez?

Az OTG azaz OnTheGo technológia lehetővé teszi az USB eszközök használatát Master és Slave módban is. Leegyszerűsítve ez annyit jelent, hogy esetünkben az OTG képes pendrive tud kommunikálni az okostelefonnal - közvetlenül.

Másolhatunk adatokat a pendrive és a telefon között, ami nagyon praktikus dolog, mert nem kell beiktatnunk semmilyen közvetítő eszközt, sem PC-t, de még OTG kábelt sem.

Ma már sokféleképpen bonyolíthatunk le információáramlást két eszköz között, de a felhőszolgáltatáshoz Wi-Fi kell, a bluetoothos átvitel pedig hosszadalmas lehet a bekapcsolás-párosítás-fájlküldés procedúra miatt.

Ha mondjuk egy PC és egy okostelefon között szeretnénk adatokat mozgatni, ahhoz vagy Bluetooth kell (ami nem jellemző az asztali gépekre), vagy adatkábel (ami ritkábban van a farzsebünkben, mint egy pendrive) vagy pedig internetes hálózat, ami korántsem biztos, hogy adott (főleg mert Wi-Fi-re is szükség van).

Emiatt is tartom hasznos kis kütyünek a Dual USB-t.

A csomagoláson az van feltüntetve, hogy az OTG kezeléséhez Android 4.0 vagy magasabb verziószámú rendszer kell.

Ez az állítás kis finomításra szorul.

Vannak olyan alacsonyabb verziószámú okostelefonok is, melyek tudják kezelni az OTG képes eszközöket. Ez a hardveren és kernelen múlik, kevésbé a szoftveren, a Maxell nyilván azért fogalmaz így, mert azokat a telefonok melyeket már 4-es Androiddal adtak ki, kivétel nélkül fel vannak készítve a technológiára. Ha tehát az embernek régebbi telefonja vagy tabletje van, nem azt jelenti, hogy nem tudja használni, de mindenképpen utánajárás szükséges.

Több okostelefonon is teszteltem a működését. (tableten nem, de nincs különbség)

Először egy Defy+ -on próbáltam ki mely régebbi darab már, 2.3.4-es Android verzióval. Nem is jártam sikerrel. (Hardveres problémája nincs, a kernel miatt nem működik.) Később a kezem ügyébe akadt egy Galaxy S4 is, ezen természetesen dolgozott szépen. Amint bedugtam, azonnal felismerte, a belső memória és az SD kártya mellett megjelent egy harmadik ikon is, USB-A felirattal. Kiléptetni rákoppintással lehet és akkor biztonságos az eltávolítás.

Minden további tesztet azonban egy Note3-on végeztem.

Ugyanúgy, mint ahogyan az S4-nél, itt is azonnal érzékelte, amint rácsatlakoztattam a micro USB 3.0 aljzaton keresztül. Senkit ne tévesszem meg a kinézetbeli eltérés, a 3.0 aljzat gond nélkül tudja fogadni a 2.0 csatlakozót is.

Amikor megnyitottam a fájlkezelőt 70 egynéhány GB-nyi memóriát látott ömlesztve. (saját memória, SD kártya + a pendrive) Mint már említettem megjelenik az eszközök között az ’USBDriveA’ is. Teljesen átlagos módon másolhatunk rá, akár mintha microSD kártya lenne.

Kipróbáltam azt is szaggat-e a film, ha onnan játszom le közvetlenül, bár csak egy mezei avi volt kéznél nem túl nagy bitrátával - természetesen nem szaggatott. Persze ez nem releváns információ, hiszen a HD filmek jóval nagyobb bitrátával dolgoznak, mindenesetre ezt az akadályt meg tudja ugrani.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.