Hirdetés

2020. február 28., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Magyar Rabló Ulti

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ma reggel nosztalgia hangulatra ébredtem és eszembe jutottak a pár évvel ezelőtti füstös, kocsmaszagú...

[ ÚJ TESZT ]

Ma reggel nosztalgia hangulatra ébredtem és eszembe jutottak a pár évvel ezelőtti füstös, kocsmaszagú éjszakák, amiket a két kártyapartneremmel kellemes ultizással töltöttem. Közben fogyasztgattuk a kellemes hideg sörünket, vagy csak stílusosan fröccsöztünk, miközben pörögtek az órák és vándorolt a rengeteg 1-2Ft-os érme az asztalon.

Azért jutott eszembe az Ulti, mivel az utóbbi időben nagyon megnőtt a Texas Hold'em pókert játszók száma és ez a szép játék pedig szinte teljesen feledésbe merült már. Sok emberrel találkoztam, akik említették, hogy szívesen megtanulnák a játékot, és hátha ez az írás is másoknak is segít. A teljesség igénye nélkül próbálom vázolni a játékot, hátha kedvet kapnak hozzá sokan. (A szabályok elég jól ismertetve vannak a mellékelt programban.)

Hirdetés

Létezik egy letölthető teljesen freeware program, ami nagyon jó súgóval rendelkezik és szerintem gyakorláshoz tökéletes.

Íme egy kép a játékból:

Szólnék azért pár szót én is a játékról/szabályokról:

Az ultit magyar kártyával játsszák és 3-4 játékos számára ideális. Mi hárman játszottuk mindig, mert 4 játékos esetén az osztó mindig kimaradna 1 körből. A játékhoz 1 pakli magyar kártya szükséges és rengeteg apró. A játék célja hasonló, mint a pókernél: igyekeznünk kell minél jobb "kezet" kialakítanunk, amivel azután a megvalósítható legerősebb bemondást megtehetjük/megcsinálhatjuk. A lapok elosztása a következőképp zajlik: az osztó utáni 1. játékos a kezdésnél 12 lapot kap, a következő 10-et és az osztó is 10-et, így oszlik el a 32 lap. Akinek +2 lapja van, annak a saját kezéből 2-t el kell dobnia (fejjel lefelé), majd tennie kell egy bemondást. A következő játékos dönthet, hogy felveszi-e az eldobott lapokat, vagy nem. Ha felveszi, akkor az előző játékos bemondásánál nagyobbat kell mondania. Addig megy így a csere és licitálgatás, amíg el nem telik úgy egy kör, hogy senki "nem nyúl rá" már az eldobott lapokra. Ekkor kell megcsinálnia a bemondást annak, aki az utolsót tette. A másik 2 játékosnak pedig mindent meg kell tennie, hogy ezt véghez ne vihesse.

A kártyák rangsora színes játékban hasonló, mint a snapszerben: 7-8-9-alsó-felső-király-10-ász. Szín nélküli játékban pedig 7-8-9-10-alsó-felső-király-ász. A szín nélküli bemondások a következők: betli és durchmarsh. A betli lényege az, hogy a bemondó 1ütést se csinálhasson az adott partiban. A durchmarsh lényege pedig pont az ellenkezője: minden ütést el kell vinnie a bemondónak. Általában az összetett bemondások a gyakoribbak, a bemondások értékeinél itt megint a linkelt program helpjére hivatkoznék. Színek közül viszont a piros a legerősebb szín. Minden piros színben történt bemondás dupla értékűnek számít.
A játék szépségét a kombinálási lehetőségek sokfélesége adja meg és az, hogy itt szerintem sokkal kisebb a szerencsének a meghatározó tényezője, mint a pókernél. Itt a kombinációs készség és a partnerek játékstílusának ismerete sokkal jobban számít. Tétekben viszont elég jól fel lehet menni akár 1Ft-os alapon is a kontrákkal-rekontrákkal. Nem túl gyakoriak a nagyon nagy bemondások, de elő szokott fordulni időnként.

Ez az első "címlapos írás próbálkozásom" és rengeteg dolgot megemlíthettem volna még, de nem akartam ilyen bő lére ereszteni. Itt köszönném meg Prorok Márton 2001-es művét, az Ulti programot, és bízok benne, hogy felkeltettem ezzel pár ember érdeklődését a játékkal kapcsolatban.

Jó játékot és sok "piros ulti, 20-100, 4 ász, terített durchmarsh"-ot mindenkinek! :)

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.