2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Linux szerver kicsit másképp

Szeretnél egy linux alapú letöltő gépet, de nem erőségged a terminálbeli trükközés? Van remény.

[ ÚJ TESZT ]

Egyéb

Megfigyelés:

A szerver gép megfigyelésére én telepítettem egy hőmérsékleteket figyelő alkalmazást, ami közvetlenül a terminálba írja ki az adott hőmérsékleteket, feszültségeket.
Szerintem érdemes telepíteni, ehhez ssh-val kapcsolódjunk a szerverhez, most is használjuk a -X kapcsolót, majd telepítsük a programot:

sudo apt-get install lm-sensors

Majd indítsuk el:

sensors

Ekkor a terminálba megjelenik a kimenete.

A szerver terheléséhez az uptime parancson kívül szerettem volna egy komolyabb programot használni, így feltelepítettem a conky nevű monitor programot.

sudo apt-get install conky

Majd futtattam:

conky

A megjelenő ablakban sok fontos dolog leolvasható. A proci terhelése, a ram terhelése, a fel és letöltési sebesség, a rendszer üzemideje, a háttértár(ak) kihasználtsága. A megjelenített dolgok természetesen bővíthetőek a konfigurációs fájl szerkesztésével, google-n pár kattintás és van doksi.
Mivel a conky is grafikus felületet hoz létre, így az ssh kapcsolat bontása után bezárul.

A conky mellett vagy azon kívül lehet használni a free parancsot, ami mint a sensors a terminálba adja meg a kimenetét. Listázza a szabad ram mennyiségét, a swapot ugyanígy.

Fogyókúra:

A szerver mivel nem futtat grafikus környezetet, és a bootolás autómatikus, majd boot után már ssh-zhatunk is be rá, így felesleges bele a vga, így azt ki is szerelhetjük ne fogyasszon és fűtsön feleslegesen. Ugyanígy vagyunk az egérrel és a billentyűzettel, nem kellenek, ki velük. Optikai meghajtó sem kell, se monitor. Kaptunk egy csupasz gépet, monitor nélkül, billentyűzet nélkül, végében egy (kettő, +) hálózati kábellel. Édesanyám furcsán nézett rá és rám mikor kifejtettem, hogy én bizony azon dolgozok :). Még a vinyót is kiszerelhetjük, ha van elég sok pendrive-unk. A rendszer 1 gb-re simán felmászik, onnantól pedig rajtunk függ, hogy mekkora tárhely kell nekünk. Persze figyeljünk arra, hogy az alaplap tudjon usb-ről bootolni, az enyém nem tud :(.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.