2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

LG KF310 - villant a 3G

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ehhez a szépséghez a Pannonnál, készülékcserével jutottam, szóval nem vártam el tőle sokat: csak egy jó...

[ ÚJ TESZT ]

Ehhez a szépséghez a Pannonnál, készülékcserével jutottam, szóval nem vártam el tőle sokat: csak egy jó formatervet és egy használható szoftvert. A továbbiakban egy kicsit részletesebben a funkcióiról...

Doboz, külső

Egy kis méretű. átlagos dobozban érkezett a nem éppen apró telefon, egy töltő, egy headset, és persze a használati útmutató társaságában. Egyből jön az első negatívum: a fülhallgató leginkább a 100 forintos kínai gyártmányokhoz hasonlítható, felvevőgomb sincs rajta.
A telefon külső megítélése szubjektív, a krómkeret és a domború OK gomb sokat dob a mobil designján. Az anyagminősége jó, bár a csillogó fedlap eléggé gyűjti az ujjlenyomatokat. Felül található az egyetlen hangszóró, mely beszélgetés és zenelejátszás közben is "épp elmegy". A slide szinte kiváló, a fél-fél miliméter "lötyögés" simán belefér. Szétcsúsztatás után előbukkan a feladatkezelő, a törlés, és a kamera gombja, Shine-szerűen. Az alatta található numerikus billentyűk emberi méretűek, megfelelő nyomásponttal. A hátlap elég ingerszegény, csupán az apró, 2 megapixeles, fixfókuszos érzékelő töri meg az egyhangúságot.

Kijelző

A készülékbe egy 2.0 inches, 176x220 pixeles képernyő került, felbontásához képest meglehetősen szép, kontrasztos. (Azért egy QVGA jobban illett volna bele...)

Menü, alapfunkciók

Már az új, KF510-féle menü van benne. Témákból kettő került rá: egy fekete-vörös, és egy fehér-vörös színekkel operáló. Kellemesen használható, a szokásos LG hibák nagy része javítva van benne. Pl. a KU250-ben nem lehetett a memória teljes méretéig hangot rögzíteni, ebben már megoldották.
A telefonkönyv 500 neves, lehetőség nyílik a vezetéknév, keresztnév, mobilszám, otthoni szám, (fordítási hiba, a home-ot kezdőlapnak fordították) irodai szám, személyhívó, faxszám, VT (?), általános szám, email cím, honlap cím, otthoni cím, vállalat neve, beosztás, vállalati cím, jegyzet rögzítésére. Rendelhetünk a bejegyzésekhez csengőhangot, videó csengőhangot, avatart és kameraképet. A neveket rendezhetjük csoportokba is. A telefonkönyvvel elégedettek lehetünk, még ha az 500 név Nokiás viszonylatban kevés is.
Az üzenetírás a gombsornak köszönhetően kényelmes, szoftveresen van T9 szótár és karakterszámláló. Az MMS-SMS küldő a jelenlegi trend szerint összevonásra került, az MMS korlát 300kb. Lehetőség van email küldésére is.

Eszközök

Itt találhatjuk az egyénileg kalibrálható gyorsmenüt, melyet egyébként a fel gombbal érhetünk el. Került a telefonba egy több időpont felvitelére is alkalmas ébresztő, egy félig-tudományos számológép, egy puritán stopperóra, egy mértékegység-átváltó, és egy világóra is.

Böngésző

A 3G meglétének tiszteletére került a menübe egy Yahoo! menüpont, egyetlen, Yahoo! Go linkkel. Ezek szerint nemcsak a Nokia, hanem az LG is ezt a keresőóriást alkalmazza. A beépített böngészőn látszik a fejlődés, de az Opera Mini szintjéig még sok fejlesztésre van szükség, így inkább azzal álljunk neki a böngészésnek.

Multimédia

Bár nem multimédiás telefon, szoftveresen korrekt MP3 lejátszóval rendelkezik. Tud ID3 tag szerint rendezni, van benne hangszínszabályzó (egyedi beállítás nincs), megjeleníti az albumborítókat, vagy hamis spektrumos vizuális effekt mutatására is képes. Eddig minden szép és jó, de a hangminőség a legmagasabb, hetes szinten borzasztó. Még úgy is elég halk lenne, de a basszusokat olyan mértékben eltorzítja (fülhallgatón!), hogy az már fáj. Az ötös fokozattól lefelé javul a minőség, viszont úgy elég halk. Ez nem a füles hibája, mivel a KU250-emmel jól szól.
Ha az MP3 hibáján túltettük magunkat, jöhet a következő csapás: nincs benne rádió. Tudom, hogy az LG-nél nem igazán divatos funkció, de egy ilyen kategóriájú telefonba bekerülhetett volna.
Kamera: az előlapon egy VGA felbontású van, a kijelzőn jól mutat a képe.
A hátlapon komolyabb az egység: egy 2 megapixeles, sajnos fixfókuszos, CMOS érzékelő. Szoftveresen állíthatjuk a képméretet, a képminőséget, a fényerőt, és természetesen a fehéregyensúlyt. Képes a memóriába és a kártyára is menteni, lehet keretekkel, akár tükörszerűen is fényképezni, van időzítő, s persze az éjszakai mód is megtalálható a kameramenüben.

"Kapcsolatok"

Érdekes módon, (a többi LG-hez hasonlóan) a Kapcsolatok menüpontba került a Bluetooth és az USB csatlakozás. Hálózati kapcsolatokból említésre méltó a 3G. Az előlapi kamera segítségével nem kell a tükörben videotelefonálni. : )

Vélemény

Az LG KU250-emhez képest kézzel fogható a fejlődés, a hibák nagy részét korrigálták. Alsó-közép kategóriás, 3G-s készüléknek álmodták, és az is lett belőle. Még ha a design és a kijelző fizikai mérete feljebb is emelné a középkategóriába, a pixelszám, a fixfókuszos kamera, és az MP3 lejátszó hibája visszahúzza. Alapjában véve egy korrekt, jól használható telefon, csak zenét ne hallgassunk rajta.

Pozítívum:
- a pixelszámhoz képest szép megjelenítő
- komoly design
- jó slide
- 2 megapixeles kamera
- szép menü
- kellemes használható alapfunkciók

Negatívum:
- az MP3 lejátszó basszustorzítása
- rossz anyagokból készült headset
- alacsony felbontású kijelző
- fixfókuszos kamera

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.