2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Láttátok Bochát a TV-ben?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ott figyelt a TV ügyvédje utolsó öt percében. Egyrészt sírva-röhögős, ahogy próbál nagyon komoly lenni...

[ ÚJ TESZT ]

A lecsóba csapok, egyből, ez itten a lényeg:

http://videotar.mtv.hu/Videok/2008/09/22/22/Ekezettel_dragabb_az_SMS.aspx

Egyrészt sírva-röhögős, ahogy próbál nagyon komoly lenni a "mobilarena.hu internetes magazin szakértője". Másrészt meglepően választékosan fogalmaz, szerintem alámondásos.

És akkor a háttér.

Van ez az SMS para évek óta (Nokia 3310 második sw verzióban ütötte fel a fejét), amely a GSM abc és a UNICODE karakterkódolás közötti ellentétekről szól. Az eredeti SMS szabványban a magyar á, é, í, ő, ű betűk nem szerepeltek, a kibővített szabványban viszont igen, de a UNICODE pont emiatt két helyen tárol le egy betűt. Egy üzeneten belül azonban a karakterkódolás nem változtatható, vagy GSM abc, vagy UNICODE az egész. Ha utóbbi, akkor feleződik a beírható karakterek száma, plusz arra is lefoglal a rendszer pár karaktert, hogy ennek a kódolásnak a jelenlétét tudassa a fogadó oldal számára.

Ma már minden telefon alapból GSM abc-t, használ, de
1. Nem volt ez mindig így (Nokia 3410, 3510, 6600, stb)
2. A júzer át tudja ezt állítani, s hát át is állítja.
3. Az új telefonok mindegyike jelzi, ha valamilyen ok miatt több darabban megy el az SMS, akkor is, ha a szerkesztőfelületen mondjuk egyébként nincs karakterszámláló.

Juszt Úr erre ugrott rá, s bár a riport konklúziójával a magam részéről nem értek egyet (mert az összes újonnan vett telefon alapból GSM abc-t használ, tehát ha mégis bekarmolja az ember a problémát, akkor az jellemzően user error), de kedves tőlük, hogy minket kértek fel szakértőnek.

No, hát reméljük, hogy lesz még ilyen a jövőben is, legutóbb a Világgazdaságnak kellett rövid szakértői véleményt adnunk az iPhone kapcsán, most meg ez... talán nem szakad meg a folyamat.

Enjoy:-D

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.