2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Lakástűz!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Majdnem katasztrófába fordult a szombat délután. Szombat délután az ebéd utáni sziesztámat...

[ ÚJ TESZT ]

Majdnem katasztrófába fordult a szombat délután.

Szombat délután az ebéd utáni sziesztámat (ritka alkalom az utóbbi időben), egy ideges telefonhívás zavarta meg. Már a telefon csöngéséről éreztem, hogy valami baj van. Nem is tétováztam, mint ilyenkor szoktam, és nem kívántam a hívót melegebb éghajlatra gondolatban, mint szoktam. Persze ez sem komolyan szoktam gondolni, csak hát ki szereti, ha a békés szendergéséből felzavarják, hogy „Hogy érzed magad?” – kérdéssel.

A telefonban az egyik szomszédom izgatott hangja, „Gyere gyorsan, nagy baj van!” Nem tétováztam és azonnal átrohantam. A látványtól egy pillanatra földbe gyökerezett a lábam. A szobában az íróasztal alatt két hosszabbítónak kinéző olvadt valami fogadott. A szomszéd gyorsan tájékoztatott, hogy éppen porszívózott, és amit eddig soha nem tett, ebbe a hosszabbítóba dugta be a porszívót. Már a szobát befejezvén a folyosón tartott, amikor érezte, hogy valami ég. Mikor meglátta, hogy az asztal alatt már lángol a padlószőnyeg, azonnal kihúzta a hosszabbítót a konnektorból, és egy darab ruhát a tűzre dobva el is oltotta a tüzet. Ez után hívott engem. Közelebbről megnéztem a helyszínt, és hálát adtam a lélekjelenlétének. Talán egy-két perc és onnantól kezdve megindul a láncfolyamat.

Az íróasztal alsó részén már pörkölődési nyomokat láttam, az asztalon hegyekben állt a papír. Még szerencse, hogy a padlószőnyeg úgy igazán nem kapott lángra, csak a hosszabbító műanyag szigetelése gyulladt ki. A keletkezett hőtől, teljesen megolvadt, mint egy leesett fagyi gombóc. Mondanom sem kell, hogy kínai volt.
Persze azonnal megnéztem a beépített konnektor vezetékének sértetlenségét is, de szerencsére odáig nem jutott a melegből. Pedig a legtöbb ilyen jellegű lakástűznél, az szokott a hiba forrása lenni, hogy a falban futó vezetékek nem tudják a mai terheléseket elvezetni.

Mire is gondolok? A nyolcvanas, de még a kilencvenes években is az alumínium vezeték volt, amivel a villamos hálózatot készítették. Az akkori háztartási gépeket ez simán elvezette. De ma már hála a fejlődésnek, egy egyszerű hétköznapi lakásban se szeri, se száma a nagyfogyasztású berendezésnek. Csak vegyük például a hajszárítót. Egy valamire való darab már több mint ezer Wattos. De lehetne sorolni, porszívó, mikro, grillező, vasaló, mosó- és mosogatógép, turmix, kávéfőző, frittőz, stb. Mind, mind több mint ezer Watt fölött van.
(Az elektromos tűzhelyet azért nem említem, mert annak hivatalosan egy új vezetéket kell kiépíteni.)
Ha csak ezeket összeszámoljuk, akkor legalább 10 kilowatt a fogyasztásuk Ez durván 45 Amper!

Ha több darab ilyen „nagyfogyasztót” egyszerre üzemeltetünk, megterheljük a vezetékeket, azok felmelegszenek, megolvadnak, és még ki is gyulladnak.
Sajnos a szomszéd nem engedte meg, hogy fényképeket közzé tegyem. Érdemes lenne pedig.

Ezzel a kis írásommal semmilyen reklámot nem képviselek, csak figyelmeztetni akartam mindenkit, hogy nézzen szét a saját háza táján.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.