2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Generációváltás: ugrás GTX 760-ról 1060-ra

GTX 760-ról 1060-ra upgrade Far Cry Primal és DOOM tükrében. De milyen processzorral érdemes meghajtani?

[ ÚJ TESZT ]

Fogyasztás, értékelés

Fogyasztás

Ahogyan az szokott lenni, a tesztelgetés alatt több apró dolog felmerült. A legtöbbről nem készítettem grafikont, de talán a fogyasztáshoz illenek a legjobban. Az alap mérés eredményei megleptek. Meg voltam győződve, hogy a GTX 760 többet fogyaszt. Sajnos mivel már elhagyott a DirectCU, ezért nem tudom megismételni a mérést, fogadjátok ti is kis kételkedéssel. Jobban belegondolva 30 W a gyári különbség a két kártya TDP-je között, de sokkal kevesebb CPU elég a 760-hoz. Mindenesetre én kb. 20 W eltérést vártam. A 1060-nal mért értékek viszont már tuti jók. DOOM alatt i7-tel párosítva is csak 184 W-ot fogyasztott a gép. Igaz, hogy jó hatásfokú a táp, de ez azt jelenti, hogy egy 400 W-os tápra kényelmesen rá lehet bízni egy erős közepes játékra használt gépet (i5-1060) ha az nincs szénné hajtva. Ezt igazolja a tuningolt kártya melletti fogyasztás, ami éppen csak 200 W fölött van és a Cinebench-Furmark páros alatt mért 242 W-os maximális fogyasztás.

Tuning közben merült fel bennem, hogy vajon mennyire használja ki a TDP keretet a GTX 1060. A grafikonon kb. 4 percnyi játék közbeni fogyasztást ábrázoltam a TDP keret %-ban, ahogy azt a GPU-Z méri. Jól látható, hogy a tuningolt beállításnál mennyivel nagyobb a fogyasztás. Ami nem látszik, hogy mekkora volt a valós órajele a GPU-nak. A program meglepő értékeket logolt. Tuning nélkül 1860, míg tuninggal 2100,5 MHz volt, amit tudott tartani a kártya. Ez szép, de hogy a csudába csinálta, amikor ennél alacsonyabbat ad meg a program, mint boost órajel? Úgy lehetséges, hogy a GPU-Z nem pontos. A mért értékeket megerősítette az MSI Afterburner is, ami szerint 1850 MHz a stabil boost DOOM alatt. A kártya hőmérséklete 75 Celsius körül ingadozott mind a két esetben. Tuningolva kb. 2 fokkal volt melegebb és 62% helyett 70-en futottak a ventilátorok, ami soknak tűnik, de nyári kánikulában a zárt házban szerintem nem rossz.

További eredmények

A kisördög nem hagyott pihenni. Pár további eredmény, amik érdekesek lehetnek:

- A Far Cry memóriafogyasztása 4023 MB-ig ment fel.
- A DOOM 25 perc után 3161 MB-ot foglalt be a 6 GB-ból.
- Hidegfrontnál elég 52%-os ventilátor-fordulatszám a 70 fokhoz.

Az utolsó méréseket vsync bekapcsolása mellett végeztem. A Primalhoz nekem megfelel a 60 fps, többet nem is igen tud a kártya kipréselni magából maximális részletességen. DOOM-nál viszont bőven van tartalék, ezért a monitort is tuningoltam. Akár 80 Hz-en is járathatnám, de nem akartam feszíteni a húrt, ezért egy 75 Hz-es custom felbontást hoztam létre az Nvidia control paneljében. Lehet, hogy csak placebo, de kicsivel jobban megy így a démonok aprítása, miközben a GPU terhelése átlagosan csak 65% és a ventilátorok is csak 48%-on tekernek a 30 fok feletti kánikula ellenére.

Értékelés

Ha magát a GTX 1060-at kell értékelnem, akkor a következőket mondhatom:

+ Az új kártya sebessége nem okozott csalódást. A kétszeres gyorsulás megvan mind a két játéknál. 1080p-hez két évig szerintem elég lesz.
+ A GPU fogyasztása nagyon jó, ezért könnyű halkan hűteni.
+ A hűtése nem annyira jó, mint néhány másik kártyának, de bőven elegendő.
- Az ára több volt, mint amennyit eredetileg szántam rá, de nem akartam tovább várni.

A CPU méréseket értékelve azt kell, hogy mondjam, hogy i3-mal el lehet játszogatni, de egyik sem elegendő a 1060 mellé. Ha szigorúan kellene meghúznom azt a minimumot, ahol nem pazaroljuk a kártya tudását, akkor az kb. a 3 GHz-en futó letiltott HT-s 6700k. Egy Sandy Bridge i5-2500 mellett már nem kell nagy kompromisszumot kötni. A Phenom II, vagy Core 2 alapú processzorokat én már hanyagolnám. Az FX-ek érdekes dilemma elé állítanak, erre a véleményeim között térek ki, mert nem olvasható ki egyértelmű eredmény.

A további mérések és a monitor frissítésének tuningja azt mutatja, hogy sok olyan terület van, amit még lehetne és érdemes vizsgálni. Ezek közül a vesszőparipám a képek közötti késleltetés. Érdekes, hogy még akkor is észre lehet venni a késleltetés ugrálását, ha bőven a sokak által mágikusként kezelt 30 fps fölött járunk. DOOM-ban 100 fps is simán megvolt amikor ki tudtam szúrni az akadásokat.

Vélemény

A véleményem szigorúan szubjektív és van benne konkurenciára kitekintés és némi jóslás is. Nem kell vele egyetérteni, de ugyanígy nem szabad sértésnek sem venni. Minden kulturált véleményt szívesen megvitathatunk a fórumban.

CPU fronton sokan számítanak átalakulásra a Zen megjelenésével. Az i3-at nem ajánlottam, mert nem elegendő a teljesítménye a 1060 mellé, de szerintem az még jobb kérdés, hogy 2 mag + hyper-threading meddig lesz elegendő az új játékokhoz. Én úgy vélem, hogy a fejlesztők bár preferálni fogják a minimum 4 fizikai magot, nem tehetik meg, hogy széles közönségtől elvágják a játékaikat. Az FX-re visszatérve egy 4,5 GHz-es 4 modulos FX-83x0 megfelelő partnere lehet a kártyának ahol az engine jól kihasználja a sok magot.

Más játékokban viszont az alacsony szálankénti teljesítmény miatt nem. Tudom, hogy ezért páran nem fognak szeretni, de az utolsó megállapítás miatt én nem forszíroznám az FX szériát új beszerzésként. Ha már Bulldozer van a gépben, akkor a Zen megjelenéséig áthidaló megoldásnak simán elmegy, ha meg tudjunk tuningolni. Esetleg ha a lap támogatja és elég erős, akkor egy Phenomot is megérheti lecserélni egy olcsó használt FX-re.

GPU fronton nem bántam meg a kártyát. Legjobban az ára fájt, de sajnos júliusban nem volt választék. Ha őszinte akarok lenni, akkor ma (augusztus vége) is csak lassan alakul. A 1060-ak közé jött pár olcsóbb kártya, de a 470 és 480 nem akar rendesen befutni.

Kezdjük az AMD-vel az ekézést: Kicsit nyugatabbra egy 4 GB-os Rx470 70 000 Ft alatti áron elérhető több boltból is. Nálunk kicsit drágábban külső raktárból rendelhető, ha éppen van. Az első probléma, hogy nincs választék. A második, hogy nem ezt az árat ígérték. Ezen az áron nem lesz tömegesen elterjedt kártya, ahogy a 480 vagy a 1060 sem. Ha az AMD vissza akar kapaszkodni, akkor szállítson megfelelő mennyiségeben a partnereinek és kezdjen árharcba. Ha létezne 55-ért 4GB-os Rx470 vagy 75k körül Rx480, akkor ha valaki megkérdez nem gondolkoznék mit ajánljak.

Az Nvidia sem jobb a Deákné vásznánál. A 1060-ból akad választék és raktáron is van pár kártya, ha nem is bőséges a kínálat. Az ár is lassan mérséklődik, de csak olyan lassan, ahogy a sarki jégtakaró olvad. A most bejelentett 3 GB-os verziót viszont nem tudom hova tenni. OK, a GPU elég gyors, de komolyan 3 GB memóriát raknak rá ennyi pénzért? 3 GB már most is kevés pár programban, és nem lesz jobb a trend, ha DX12 alatt a fejlesztőknek kell majd küzdeni a garbage collectionnal is. Az Rx470 gyengébb mondjuk 15-20%-kal és van rajta 4 GB memória. Ez nem tűnik soknak, de szerintem a 33% plusz RAM többet fog számítani hamarosan, mint a sebességkülönbség. Végre kihozhatnának valami olcsó kártyát GTX 1050 néven a 460-470 közötti résbe.

Tömören összefoglalva: Ha meg tudod fizetni, van legalább egy Sandy i5-2500-ad, vagy annál gyorsabb procid, akkor ajánlom a 1060-at. Ha nincs rá kereted, de kell a sebesség, akkor kénytelen leszel vadászni türelmesen egy Rx470-re. Ebben az iramban télre talán végre elérhető lesz emberi áron és lesz belőle választék is. Ha csak egy i3 vagy Phenom van a gépedben és olyan játékot játszanál, ahol a processzorod nem az igazi (i3 esetén a sok, Phenomnál az 1 szál a gond), akkor upgrade-elsz, vagy várhatsz, hátha majd az új Zen jó lesz. Vagy bevállalod, hogy a kártyában "benne marad" akár 20-30% is. De ha vársz, akkor mire váltanál, ismét lesz mire várnod...

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.