2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Generációváltás: ugrás GTX 760-ról 1060-ra

GTX 760-ról 1060-ra upgrade Far Cry Primal és DOOM tükrében. De milyen processzorral érdemes meghajtani?

[ ÚJ TESZT ]

Videokártyák

A tesztben szereplő Gainward GTX 1060-as a gyártó szériájának legszerényebb tagja. Már volt tőlük más kártyám, ezért nem tartottam tőle, hogy az olcsóbb szériában rossz minőséget kapok. Természetesen valamin spórolni kellett, de ez nem ésszerűtlenül történt, még ha ki is lehet szúrni azt. Készítettem pár képet róla, hogy ti is véleményt tudjatok alkotni. A képek nagyíthatóak, bár nem stúdió minőségűek.

Az új kártya egy szép nagy dobozban érkezett. Amikor azt írom, hogy nagy, akkor azt komolyan gondolom. Az Asus GTX 760 DirectCU doboza jelentősen kisebb, sőt az alaplap dobozával is vetekszik a mérete.

A dobozt kinyitva jött a meglepetés. A kártyán kívül csak egy ismertetőt és CD-t találtam benne. Vicces, hogy milyen vastag szivaccsal vették körbe a kártyát. Azon is spórolva inkább egy 6 pólusú PCIe átalakító kábelt mellékelhettek volna. Mindenesetre nekem mindegy, csak a dobozt nehezebb volt elsuvasztani a szekrény tetején.

A 760 mellé rakva látható, hogy mennyivel nagyobb az új videokártya. Ezt nem értettem elsőre, mert pont arra számítottam, hogy rövidebb lesz. A 252 mm hosszú, két slotos kártya kényelemesen befér a házba. A pozitív oldal, hogy így nagyobb borda van a kártyán. A képen nem látszik jól a hűtés, amit a garancia miatt nem szedtem le. Az Asus kivitele kisebb, de 4 hőcsővel gazdálkodik. A Gainward csak 3 darabbal oldotta meg a 1060 hűtését. A 120 W névleges fogyasztású kártyára ez is bőven elég, az igazi kérdés az, hogy a két ventilátor mekkora zajt csap.

A kártya hátoldalán sem találtam semmi különlegeset. A nyák eltér a Founders Edition-től, annál hosszabb. A bal felső sarokban van a 6 pólusú tápcsatlakozó, ami bőven elég az alacsony fogyasztáshoz, de jól látható, hogy akár 8 pólusút is be lehetne ültetni a nyákra. Gondolom, ugyanerre épülnek a gyártó tuningosabb kártyái is, csak az olcsóbb példányon spórolnak. Az Asus GTX 760-án egy 8-as csatlakozó van.

Az utolsó fontos rész, hogy milyen monitort lehet rákötni a kártyára. A felül lévő 760-ra HDMI 1.4a, DisplayPort 1.2, dual link DVI-i és szintén dual link DVI-D csatlakozó került. A 1060-ra az Nvidia által ajánlott dual-link DVI-D mellett egy HDMI 2.0b és három darab DisplayPort 1.4 található. A lista szép, de a 1060-at leginkább egy 1080p monitor mellé tudom elképzelni, ezért különbség szerintem nem igazán van egy átlag felhasználónak. Mind a két kártyára rá lehet kötni akár több HD monitort, vagy egy 4k kijelzőt, de modern játékoknál nem fogja bírni úgysem a GPU az iramot. Irodába meg mind a kettő fölösleges. Persze van, aki mondjuk FSX mellé venne kártyát, de nekem nem ez volt a célom.

A GPU-k között két generáció különbség van. A GPU-Z szerint a pixel fill rate több mint kétszeresére (32,2 vs. 72,3 GPixel/s) gyorsult. A texture fill rate csak 25 százalékkal (96,6 vs. 120,5 GTexel/s) emelkedett. A legérdekesebb a memória, ami gyakorlatilag nem változott a 192,3 GB/s-ről, hacsak nem vesszük figyelembe a textúra tömörítést, ami akár 40%-ot is jelenthet. A nyers számítási kapacitás is majdnem duplája lett (2 vs. 3,85 Teraflops) egyszeres pontosságú számításoknál. Érdekes lesz látni, hogy a gyakorlatban mennyivel gyorsabb az új kártya, mert én legalább kétszeres sebességre számítottam a vásárlás előtt.

A Tuning sem maradhatott ki természetesen, de eltértem az általánosan alkalmazott módszertől. Ennek három oka is volt, de mindegyik (kánikula, ház, zaj) a hűtés irányába mutatott:

- Az új kártyát nem akartam az első héten megsütni a 30 fok fölötti kánikulában
- Nem szeretem, ha hangos a gép, ezért nem akartam 100%-ra tekerni a ventilátort
- A P180 mini ugyan nagyon jól csillapítja a zajokat, de cserébe a hűtése nem a leghatékonyabb

Én a végleges helyén mértem a kártyát, nem életszerű egy az asztalon hajnal kettőkor mért teszt. Ezek után az elért eredményt elfogadhatónak gondolom. Lehet, hogy másnál többet is menne a GPU, de én az alábbi beállítást találtam stabilnak anélkül, hogy kockáztatnám a kártya egészségét. A TDP keretet kitoltam a maximumra, majd a GPU és a memória órajelén is cca. 15%-ot emeltem. A GPU-Z szerint ezzel nem értem el a 2 GHz-es boost órajelet, "csak" 1929 MHz lett a gyári 1709 helyett.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.