2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Generációváltás: ugrás GTX 760-ról 1060-ra

GTX 760-ról 1060-ra upgrade Far Cry Primal és DOOM tükrében. De milyen processzorral érdemes meghajtani?

[ ÚJ TESZT ]

Far Cry Primal

A Far Cry Primal a régi sémára épül. Kapunk egy elég nagy szabadon bejárható világot, ahol küldetéseket kell elvégezni. Mellékesen a több, mint tucatnyi outpost és bone fire elfoglalásával tudjuk az ellenséget kiszorítani az adott területről. Az elején nem érdekelt a játék, de ahogy az előző írásomhoz végeztem a teszteket apránként rákaptam az ősemberek világára. A játék alatt szolgálatot teljesítő Dunia motor már nem nyűgözött le annyira. A látványvilággal nincs bajom, de az erőforrás-használat nem az igazi. Más DX 11-es játékok képesek rendesen több magot használni, de itt egy szál 100%-on pörgeti a leggyorsabb beállítás mellett az i7-et, míg a többi alig csinál valamit, ahogy az alábbi nagyítható képen láthatjátok. Memóriából nem használja ki a 8 GB-ot, de a 4 már kevés a nyugodt játékhoz.

Az első, amire kíváncsi voltam, hogy mekkora előrelépést jelent az új kártya, illetve, hogy 1440p-ben elegendő-e a teljesítménye. Itt CPU limit nélkül mértem, azaz 4 GHz-en futott az i7, miközben a beállítást ultrára toltam. A méréseket a beépített teszttel végeztem. Az eredmény nagyon tetszett, ugyanis a GTX 760-hoz képest az elvárt kétszeres sebességet kaptam. A 1060 még a 1440p-vel is simán elboldogul, ha kell. Tuningolva majdnem az órajel emeléssel arányosan gyorsult a kártya, amivel majdnem megvan a 60 fps minimum 1080p-ben.

A második grafikonon a GTX 1060 melletti CPU skálázódást láthatjátok. Az i7 4 mag mellett HT-val és nélküle is gyakorlatilag azonos sebességet produkált. 2 mag és HT mellett viszont 3 GHz alatt kezd lemaradni. Ez azt jelenti, hogy egy régebbi i3 (1155-ös, vagy korábbi) már kevés a kártya mellé, ha Primallal szeretnénk játszani, de szinte bármilyen i5 megfelelhet. Az AMD processzorok az alacsony single thread teljesítmény miatt szenvedhetnek. Egy Phenomot 4 GHz, míg egy FX-et 4,5 GHz fölé kellene tuningolni szerintem, ami megoldható, de már nem biztos, hogy olcsóbb, mint a kékektől választani.

Szokásomhoz híven a képek közötti késleltetést is néztem. A képre kattintva jobban is láthatjátok, hogy mi a különbség négy igazi mag és a 2mag+HT között. Ha mind a két beállítást 2,5 GHz-en nézzük, akkor az i5-re hajazónak a késleltetési görbéje sokkal simább. A 2 GHz-es i5 beállítás felel meg a 2,5 GHz-es i3-nak. Ha az i3-at is csak 2 GHz-en járatjuk, akkor többször is a 30 ms-os határ fölé megy a narancssárga görbe, ami már bárki által észrevehető megakadást jelent.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.