2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Kiwi

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A cím alapján talán akad majd olyan olvasó, akinek nem egyből a gyümölcs fog eszébe jutni.

[ ÚJ TESZT ]

A cím alapján talán akad majd olyan olvasó, akinek nem egyből a gyümölcs fog eszébe jutni. Ők azok, akik valahol már belebotlottak ebbe a rövid 3 perces animációba, amiről ez a kis cikk szólni fog.
A napokban nézelődtem a youtube-on és rábukkantam egy "Kiwi" nevezetű videóra. Mivel nagyon nagy nézettséget ért el úgy döntöttem én is elindítom. Nem bántam meg! Mielőtt azonban tovább írnék azt javaslom, hogy aki még nem ismeri mindenképpen tekintse meg, nem hosszú, ellenben nagyon tanulságos.


[Eredeti Kiwi megtekintése]

[Mad World verzió]

A készítő, Dony Permedi egy New Yorki karakter animátor egyik kis alkotása ez. Maga sem gondolta volna, hogy ilyen sikereket ér el, hiszen nem is ezt a célt szánta neki. Egyszerűen csak szerette volna kideríteni, hogy képes-e létrehozni egy olyan animációt, ami mélyebb gondolkodásra készteti a nézőket valamint, hogy hol vannak a saját tudásának a határai. Így hát gondolt egyet és pár nap alatt megszületett a fejében a Kiwi alaptörténete, majd közel egy évre rá a végleges animáció, amit fentebb láthattok.
Az alaptörténet Kiwiről - egy olyan madárfajtáról - szól, aki képtelen repülni, de mégsem adja fel az álmait. Az egész életét azzal tölti, hogy fákat szögez egy hegy oldalához újra meg újra, míg egy egész sor függőleges erdőt hoz létre. A munkája elkészülte után nagy nekifutással leugrik a hegy tetejéről, hogy végre azt érezhesse, hogy repül és, hogy teljesülhessen az, amit mindigis akart az életében. Az egész csupán egy három perces animáció, mégis sokkal több mondanivalót hordoz magában, mint a legtöbb mai mozifilm. Az egyik ilyen talán az, hogy nem számít mennyire lehetetlennek és abszurdnak tűnik is az álmod, mégis csak rajtad áll, hogy kitartassz-e a végsőkig és megküzdessz-e érte. Talán azt is sugallja, hogy néha 15 másodperc alatt is többet lehet élni, mint a legtöbb embernek egy élet alatt sikerül. Mindenki levonhatja a saját konklúzióját és megtalálhatja a tanulságot, ami neki leginkább megfelelő. Azt hiszem ezért is döntött úgy Dony, hogy nem zárja le a történetet konkrét befejezéssel, hanem a nézőkre bízza, hogy ők hogyan képzelik el Kiwi sorsát. Vajon megéri meghalni az álmainkért? Őrültség belevágni ilyesmibe néhány boldog másodperc reményéért? Ezek és ehhez hasonló kérdések ezrei olvashatók a youtube üzenőfalán.
Kiwi hihetetlen nagy online rajongói táborra lelt, mindössze 3 nap alatt 1.75 millió nézettséget és több mint 9000 hozzászólást ért el, ezek mellett rengeteg díjat is kapott, többek között a youtube "#1 favourite video" címét is. Cikkezett már róla az USA Today a New York Times, a Wall Street Journal és a Daily News is. Ezek után nem kétséges, hogy sikerült elérnie Donynak azt, amit szeretett volna: Elgondolkoztatni az embereket és egy picit rávilágítani arra, hogy nem számít mit teszel és hogy éled az életedet, egyszer úgyis végetér. De amíg tart meg kell tenni mindent azért, hogy az álmainkat elérjük és olyan boldogok lehessünk, mint Kiwi, amikor végre először repülhetett.

"And I find it kind of funny
I find it kind of sad
The dreams in which I'm dying
Are the best I've ever had..."

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.