2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Karácsony a rajzfilmekben

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Közelegnek az Ünnepek, és nem árt a plázás forgatagban, az ideges készülődésben egy kicsit...

[ ÚJ TESZT ]

Közelegnek az Ünnepek, és nem árt a plázás forgatagban, az ideges készülődésben egy kicsit megállni, lenyugodni, és a Karácsony tisztábbik oldalát szemügyre venni. Sajnos a mai képmutató, plázajárogató világunkban mindez nagyon elhalványult, a mi feladatunk, hogy megtaláljuk a valódi értékeket.

Ha valamiket igazán szeretek az Ünnepek idején, azok a karácsonyi témájú filmek, rajzfilmek, és zenék. Talán ha máshol, a való életben nem is, de a film és zenei világ karácsonyi idillje mindig magával tud ragadni annak szinte már utópisztikus békéje és érzelmi töltete miatt. Mint nagy rajzfilmbarát (ezalatt nem a Teletubbiest meg a Pokémont értem), és különösen nagy kedvelője a 40-es és 50-es évek hollywoodi animációs világának, ezúttal szeretnék két, számomra nagyon kedves karácsonyi rajzfilmet bemutatni a tisztelt olvasóknak. Az egyik 1941-ből a Tom and Jerry: Night Before Christmas (dir.: Hanna-Barbera), a másik szintén MGM produkció, Nobel-díjra is felterjesztett Peace on Earth (dir.: Hugh Harman) 1939-ből, a II. világháború előestéjén.

A Tom és Jerry karácsonyi rajzfilmjét sokan ismerik, de kevesen tudják, hogy valójában csak a 3. epizódja az igen hosszú sorozatnak, és ez erősen látszik is a karaktereken, főleg Tomon, aki a kezdeti években sokkal "szőrösebb", és kidolgozottabb, és előszeretettel fúj meg nyávog, amolyan hagyományos macska módján. A rajzfilmet magát kár bemutatni, magáért beszél:

[link]

A másik említett rajzfilmről nem mondanék többet, mint amit a bevezetőben írtam. Talán még annyit, hogy látszólag kisgyerekekről, kisgyerekeknek íródott. A valódi értelmét azonban csak felnőtt fejjel lehet felfogni, ami 1939 óta mindennap aktuális.

[link]

Ezekkel a rajzfilmekkel szeretnék Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánni minden olvasónak.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.