2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Játék teszt: A Spulni

Gyermekkorom kedvence - nehéz lesz róla elfogulatlan cikket írni.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető, külcsín-belbecs

Bevezetésként érdemes áttekinteni a jelenlegi piacot; milyen játékokkal kényeztettek minket az utóbbi 15-20 évben? Ennek fényében pedig esetünkben a legfontosabb kérdés: Hova illeszthető be a Spulni?

Ahol tartunk

A játékipar közel sem játék! Ezerszámra rukkolnak elő a fejlesztők ötletes, ráncfelvarrt, stílusteremtő játékokkal, vagy éppen egy jól bevált példány különböző klónjaival. Van itt minden! FPS, RPG, kaland, szimulátor, stratégia...
Egyre több a stílusokat ötvöző, ám ennek ellenére népszerű játék. Ez a trend érthető, mivel így a piac jóval nagyobb szegmensét lehet megcélozni, több hangzatos kifejezést lehet ráaggatni az új jövevényre.
A fejlesztőgárdák jönnek-mennek, összeolvadnak, bár a legjobb játékok általában egy szűk mag keze (és esze) munkáját dicsérik. Néha előbukkannak ifjú titánok, sőt, egyre gyakrabban magyar fejlesztők is, aminek kifejezetten örülök!
Meg is érkeztünk, mivel a Spulni is 100%-ban magyar fejlesztőgárda által megalkotott játék. Köszönet érte a Nagyatádi Fonalgyárnak!

A mindenes

Mindenféle sallang nélkül érkezett, egyszerű celofán borításban. Ami nagyon meghökkentett, hogy egy rakás madzagot is adtak hozzá, akárcsak egy jobb alaplaphoz. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy le kellett csévélni róla 200m fonalat, mire hozzáfértem lényeghez.

A Spulni besorolása nem egyszerű. Véleményem szerint leginkább szimulátor-stratégiai kalandjáték, némi FPS beütéssel. Ez nagyon kuszának tűnik, pedig egyszerű. Az alkotók rengeteg teret hagytak a felhasználó fantáziájának.

Óriási ötlet az, hogy a hálózati lehetőségeket egy huszáros csellel megkerülve moduláris játékot alkottak a fejlesztők. Eddig be kellett érnünk a kiegészítőkkel, pályaszerkesztőkkel, de erre is moduláris felépítés a megfelelő válasz.

A Spulni önmagában is élvezhető egyszerű játék. Egy Spulni esetén a multiplayer funkció nem értelmezhető. Amint azonban 2 db Spulnival rendelkezünk, máris a lehetőségek egész tárháza nyílik meg előttünk. 2 db Spulnival már 2 játékos is játszhat.
Mindenfajta online regisztrálás, patch kábelezés, hub, illetve varázslók futtatása nélkül mehet a multiplayer játék, ráadásul semmilyen szín alatt nem adódhatnak kompatibilitási, vagy hálózati problémák.
Tetszőleges számú Spulni illeszthető össze, használható egyidejűleg és ami a legszebb az egészben, teljesen független a futtatható Spulnik száma a hardver környezettől.
Nincs szükség 8GB RAM-ra, I7 procira, csoda-videókártyákra. Nincsenek verziószámok, utólagosan kiadott javítások - a fejlesztők elsőre tökéleteset alkottak!

Külcsín, belbecs

A Spulni megtévesztően egyszerű külsővel bír. Mondhatnánk azt is, hogy fapados kivitel..., de ne mondjuk! A lényeg a részletekben van. A kezelőfelületek teljesen felhasználóbarátak, letisztultak; gyakorlatilag azt csinálhatunk vele, amit csak akarunk. Nagyon fontos az, hogy használjuk a fantáziánkat hozzá.

A Spulni ragyogóan képes megjeleníteni akár egy űrhajó szimulátor külső nézetes verzióját, több Spulni pedig a Total War sorozat bármely részének odaver háborús real time stratégiában is.
Engem például teljesen elvarázsolt, mikor több száz Spulniból felépített seregeket ütköztettem meg. Frenetikus élmény volt. Itt kell megemlítenem a szükséges beviteli és megjelenítő eszközöket - illetve ezek teljes hiányát!
Tehát a Spulnihoz nem kell semmi, csak a két darab kezed, ahogy Isten megteremtette - ha kevesebb van, az sem nagy baj a játék szempontjából legalábbis:)

Szintén egyedülálló a monitor nélküli képmegjelenítés teljesen realisztikus 3D-ben. A pálya végtelenített, kötöttségektől és kliséktől mentes. Minden mozgás simán fut, valósághű fizikával lemodellezett. Ilyen minimális hardver igény mellett csoda az, hogy a poligonszám végtelenhez közelít, a textúrázás álomszép, a fény-árnyék hatás is szinte a valóság illúziója. Vannak itt reflexfények, tükröződések, a felületi megmunkálást is megmutató effektek és még sorolhatnám.
Nem tudom, hogyan hozták ezt össze...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.