2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Isten veled PC... Isten hozott Mac.

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Windows Pista cikkre elkapott az ihlet, hogy irjak arról, hogy nem csak a Windows és...

[ ÚJ TESZT ]

A Windows Pista cikkre elkapott az ihlet, hogy irjak arról, hogy nem csak a Windows és a PC létezik a világon.
Nem egészen két éve (2005 augusztusában) beszereztem magamnak egy uzsonnás dobozt. Ugyhivták, hogy Mac MIni. OS/X Tiger futott rajta gyönyörűen, 512 MB Rammal. Driverekkel természetesen nem volt gond, a ''saját'' gépe paramétereit az installálás alatt gyönyörűen felismerte, a kulsö cuccokkal sem volt gond, videókamera, fényképező keszülék, nyomtató - általában meg driver CD nélkül is felismerte.
Egy nagyon gyors, kedves kis gép volt, még anno G4-es procival. Azóta már a kedves leendőbelim használja.
En tavaly novemberben megrendeltem egy Intel Core 2 Duo MacBook-ot, 2.GHz-es processzorral, 2GB Rammal, 120GB-s 5200-es vinyóval.

[kép]

Megérkezett kicsi csinos dobozban, kinyitottam, bekapcsoltam, az installálási folyamat kb 8 percig tartott és azota megy. Volt már kikapcsolva /Sokat utazom repülőn/, de azota egy virust, egy pop-up-ot egy adware-t nem szoptam be.
Mndent tud amit egy PC, sot...l?. Stabil mint a beton, nincsenek driver gondok, mindent felismer, altalaban driver, avagy drviver CD sem kell hozzá.
Szép? Barátaim, azért az Aero felületet és a ''Gadget''-eket ( Ami az OS/X-en ''Widget'' mar egy pár éve'' ) volt honnan lenyúlni. De ezt nem b*sztásból írom, nem gond, hogy a jó dolgokat átvették az OS/X-ből. Szép, meg jólhasználható...nem szégyen, belettték a Vistába. Kellett is, különben sok újat nem tudtak volna felmutatni az úk oprendszerükkel.
És most jöjjenek a kontra érvek a Mac ellen.
Drága. Mondhatnám kifejezetten drága.
Pretty much ennyi. Dolgozó ember vagy? Valami olyan program kell ami ragaszkodik a Windows-hoz? Mac-en barmikor futtatható a Win bármelyik verziója, natív sebességen.

De tudjátok mit? Nekem megéri a kétszer annyi pénzt az, hogy nem kell antivírus programokkal pöcsölnom, nem kell túzfallal rinyálnom es pop-up blockert álligatnom.
Az én gépem majd' két éven belül egy fagyást produkál, vírus szó már ki is törlődött a szótáramból. A Tiger tagadhatatlanul szép, kényelmes és szuperül használható egygombos egérrel. Maga a MacBook mindenféle sedédeszköz nélkül hihetetlenül kézreálló, tacspad, gombok, minden kifejezetten jól használhatók. De nem egy specific laptopról akartam most írni, hanem magárol az operációs rendszerröl ami fut rajta.
OS/X Tiger. Van rajta ''aero'' már egy ideje, vannak ''gadget-ek'' már pár éve és kényelmes, nem fagy be, nem indul újra, nem volt még driver problémám 15 hónap alatt.
Nem vagyok Microsoft-ellenes, de kell a tökömnek a Vista, mikor itt egy számomra tökéletes oprendszer, ami egy igen ízléses géppell jön ki a gyárbol. Legyen az iMac

[kép]

legyen az a leg''munkásabb'' változat a Mac Mini;

[kép]

Azt kell mondjam, 13 évig Microsoft termékeket használtam, de el kell mondjam, csak így angolosan ''nothing can beat the Mac...nor the OS/X''

Ja és a szoftver legmagasabb változata (amit tán a Microsofték Premiumnak hívnak) sem kerül 130 ezer forintba. Mivel a szoftvernek nincsenek valtozatai. Egy van. A Tiger. Megy és működik. Kielégíti az igényeket. Nincs belőle ultimét, meg próó meg bézik.

Szóval miért szívjak a PC-vel, mikor itt a Mac. Drágább, de stabil. Mindent el lehet rajta intézni, amit egy PC-n. Nem (vagy kurva ritkán) fagy. Nincs vírus. 18 hónap alatt egyszer nem kellett újratelepítenem, drivert vadásznom rá. Úgy is mondhatnam, a tigris kinyalta a seggem. Hát ezek után a picsának kell a Vista-zás, meg a PC.

ui: Ez nem egy anti-Microsoft cikknek készült. Elismerem a Microsoft munkáját, csak kicsit túl sok a pénzbeli érdekeltsegük és ezzel a sokakat megszopatnak.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.