Apple iPad

  • (f)
  • (p)
Cikk – Írta: | 2010-07-18 12:38

Sikerült beszereznem egy kishazánkban még nem kapható iPad-et, tapasztalataimat irom le nektek.

Kulcsszavak: . appleipadleirásreviewappstoreajánló

[ Új teszt ]

Apple iPad

Üdvözöllek kedves olvasóm,

Lassan 1 hete kalandos körülmények között hozzájutottam (bővebben itt olvashatsz erről: [beszerzés] ) egy iPad 32Gb 3G modellhez, azóta szerzett tapasztalataimat szeretném veletek megosztani. Terveim szerint az egész cikket megpróbálom teljes egészében iPadról írni, így azért számomra is kihívás lesz ( főleg a Logout tageket használni :) ), de remélem sikerül és érdekes olvasmánynak találod majd. Ekkora cikket nem bíznék arra, hogy Safariban ( Apple termékek beépített böngészője ) írjak meg, választásom pedig a Pages alkalmazásra esett, de erről majd később. A helyesírási hibákért, lemaradt ékezetekért előre elnézést kérek, ha előfordulna, de sajnos a magyar nyelv ( még, nyár végéig ) nem támogatott, így nem húzza alá a hibákat, az ékezetek előcsalogatása pedig elhibázható.

Nem tudom van-e valaki aki a nagy felhajtás ellenére még nem látott iPadet. Az Apple termékek bevezetése előtt, után meg úgy általában az Apple körül mindig nagy a felhajtás, ez talán nem véletlen, sokan vannak akik zsigerből utálják, sokan akik fanatikusan imádják, valahogy vonzza a szélsőségeket. Jómagam a fanatikusokhoz tartozom, de próbálok objektív maradni, ezt mi sem mutatja jobban, pár hete iPhone-om ( sima 3G ) egy hétvégére elcseréltem egy HTC Legend-re. A hardver nagyjából azonos kategóriát képvisel, mégis sírva vártam a hétfőt, hogy visszacserélhessem :). Na jó nem, mindkét készüléknek megvan a maga előnye és hátránya. Az iPhone hátrányai számomra kevésbé hátrányok. Na ennyi bevezető után csapjunk a lecsóba.

Külsőségek, formatervezés

Az iPad design Jonathan Ive ( [Wikipédia-Angol] ) munkáját dicséri. Ive nem mellesleg most kaptam a "smartest designer" azaz legokosabb tervező kitűntetést a Furtune magazintól az iMac G3 megalkotásáért. Ive-nak köszönhetjük még az iPod, iPhone designokat is. Habár ez ízlés kérdése de szerintem kifogott rajta az éghajlatváltozás ... az iPhone4-nél láttam már szebb telefont, mondjuk azért így se csúnya. Ha már Fortune, Steve Jobs lett szerintük a "smartest CEO" azaz legokosabb vezető. Nagyon fújják a szelet az Apple-nek most :).
Na de megint elkanyarodtunk, iPad. Száraz adatok:
Magasság : 242,8 mm
Szélesség : 189,7 mm
Mélység : 13,4 mm
Tömeg :
0.68 kg - Wi-Fi model
0.73 kg - Wi-Fi + 3G model
Képernyő :

9.7-inch (átlósan) LED háttér világítású Multi-Touch ( egyszerre 11 érintést képes érzékelni ) IPS technológiával ( [Wikipédia-Angol] ) készült, 1024*768-pixel felbontású kijelzőről beszélünk, ami a számok alapján 132 PPI érzékenységet jelent. A képernyő ujjlenyomat és karcálló réteggel van bevonva.
Ezek nem hangzanak rosszul :) de elképzelni ezt így talán nehéz. Azt mondanám, hogy a pont jó kategória, ha nagyobb lenne az lenne a baj, ha kisebb akkor meg az. A 132 pixel per inch nem tűnik egy nagy képsűrűségnek ( a Retina display-nek a nyomába se ér ) , de gyönyörű. Tű éles, nagy kontrasztarányú szép színekkel dolgozik.
Előröl egy kilapított iPod Touchnak nevezném, a kijelzőt fekete keret veszi körül amit egyetlen gomb tör meg. Az unibody design-nak ( egyetlen alumínium tömbből faragják ki az egész gép hazát ) köszönhetően nincsenek illesztési hibák, nagyon egybe van az egész. Mint már sejthetitek a hátlap alumínium, vagy legalábbis valami fémötvözet, egy nagy alma logó van rajta, e mögött találhatók a WiFi antennák. A 3G-s modell különbözik a WiFi-stől mert a tetején fut még egy fekete műanyag csík, ide tették a 3G és GPS antennákat. A tetején van a sleep gomb, bal oldalt a SIM tartó ( 3G-s modellnél ) jobb oldalt fentről lefelé a screen lock ( ha bekapcsolod nem veszi figyelembe a készülék helyzetét, nem forgatja el a kijelzőt, ágyban fekve praktikus nagyon ) majd pedig a hangerő gombok. Alul a 30 pines Apple féle dokk csatlakozó található. Ez az unibody design nagyon szép, egyetlen hátrány, amit a MacBook-on is tapasztalok, hogy számomra túl éles az éle ( ez hülyén hangzik de jobban nem lehet megfogalmazni :) ) és néha vágja a kezem, kellemetlen. Az egyetlen vigasz, hogy a problémát más is átérzi :)

Belsőségek, hardver oldal

Adatkommunikáció terén elég jól álunk, van nekünk egy WiFi-nk ami támogatja a 802.11a/b/g/n szabványokat, egy 2.1-es Bluetooth eszközünk EDR technikával megspékelve ( fájlküldés nincs ).
A 3G-s modell rendelkezik még a következő csatlakozási lehetőségekkel:
UMTS/HSDPA (850, 1900, 2100 MHz)
GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz)

Találunk mindkét eszközben digitális iránytűt. A WiFi-s modell a közelben található WiFi-k alapján végez helyzet-meghatározást, míg a 3G-s modell rendelkezik Assisted GPS vevővel. Hallottam panaszokat a GPS vevőre, én nem tapasztaltam pontatlanságot, sőt jobb jelet fog mint az iPhone-om.
Kapunk még egy gyorsulásérzékelőt is, sajnos nem az iPhone4-ben megtalálható 6 irányút ( habár érdekességképp jegyzem meg, hogy az iPad alaplapján is kihagyták neki a helyet, ami mondjuk sokat nem jelent, mert előlapi kamerának is megvan a helye kamerát mégse kaptunk ). Ami viszont van még az előlapon, az egy fény érzékelő, segít, hogy este ne süljön ki az ember szeme az ágyban és az utcán pedig ne csak az árnyékban tudj olvasni.

A teljesítményért az Apple saját tervezésű ( Samsunggal közösen fejlesztett ) A4 típusjelzésű processzor felel. Sokat nem lehet erről tudni, de ami biztos, hogy ez egy SoC ( system on chip ) jellegű rendszer, azaz egy chip felel a processzorért és a grafikus teljesítményért is. A processzor agy Cortex A8 ARM ([ARM-Angol] ) architektúrára épül, maximális órajele 1Ghz, L1 cache 64KB míg az L2 cache 640KB. Akinek nem mondanak sokat ezek a számok, annak azt kell tudni, hogy ez az egyik legnagyobb számítási kapacitással bíró, energiatakarékos mobil processzor jelenleg ( 2010.07 ) a piacon. Az energiatakarékosságot mindjárt részletezem :). A chip grafikus részét egy PowerVR SGX 535 jelzésű GPU végzi ( [Wikipédia-Angol] ) aminek a teljesítményét talán egy videóval lehetne a legjobban bemutatni, [PowerVR -SGX]. Mivel a chip Samsung közös fejlesztés, így az iPad és iPhone4-en kívül megtalálható még a Samsung Wave-ben S5PC110A01 típusjelzéssel.
Részletesebben itt olvashatsz az A4-ről : [Angol] .

A processzor 2db 128Mb-os low power DDR SDRAM memóriával van megtámogatva, ami véleményem szerint pont elég, de azért lehetne több is. Az iPhone4 ( elnézést de ( igazi ) konkurencia hiányában csak ezzel tudom összehasonlítani ) pl. 512Mb memóriával rendelkezik. Ha abba bele tudták tenni akkor az iPadban is bőven elfért volna, mondjuk ez egy érdekes és nehéz játék a dollárokkal.

3 féle háttértárral kapható ezek pedig a következők : 16Gb; 32Gb; 64Gb
A 16Gb nekem biztos kevés lenne, már most 22 giga adatnál tartok ( majd részletezem ), a 32Gb elég, a 64Gb-tal én már nem tudnék mit kezdeni, de valakinek biztos az is kevés lesz, pl. Angliában az eladásokat magasan vezeti a 64Gb-os modell.

Az akkumulátor az A4-es processzor és a kijelző után a 3. erőssége a gépnek. Az Apple szerint 10 óra folyamatos használatot garantál, webezés és filmnézés mellet. Azt hinné az ember, hogy ez marketing és 10% csalás biztos van benne. Hát van, de jó irányba :) . Az átlagos mérések szerint 11 és fél órán keresztül képes filmet lejátszani a masina ami azért szép teljesítmény! Kikapcsolt WiFi-vel, 3G-vel és bluetooth-val, levett fényerővel nekem egyszer majdnem 14 órát ment :D . Mi adja ezt a brutális teljesítményt? Két darab 3,75V-os 24.8Whr Li-ion akkumulátor. A gép nagy részét ez teszi ki, végighúzódik a kijelző alatt, a többi alkatrészt jelentéktelennek tűnik ezek mellet. Az akkumulátorok otthon nem cserélhetők, csak szervizben.

Üzemelési adatok:
Működési hőmérséklet : 0° - 35° C
Nem működési hőmérséklet (kikapcsolt állapotban kibírja ) : -20° - 0° ; 35 - 45° C
Relatív páratartalom : 5% - 95%
Maximális működési magasság ( nyomáskiegyenlítés nélkül ) : 3000 m

Hardver, de a gépen kívül

Mi található a dobozban?

iPad ; Dock Connector - USB Kábel ; 10W USB Adapter ( igen kedves olvasó 10W, így számítógépre kötve nem tölti magát ( csak kikapcsolt állapotban ) ) ; Dokumentáció

Mi az amit külön megvehetek?

iPad Billentyűzet dokkoló

Az iPad billentyűzetes dokkoló egyszerre tölti az iPad-et, stabilan tartja és egy teljes billentyűzettel látja el. A dokkolón található egy 30 pines Apple kimenet, amin keresztül csatlakoztatható a számítógéphez szinkronizálás szempontjából, de akár a Camera kittet is csatlakoztathatod. Találunk itt még egy audio kimenetet ( 3,5 ) is amivel a hangfalunkhoz csatlakoztatható.

iPad Tok

Ez kihagyhatatlan ha sokat hordozod, márpedig az iPad szinte mindig nálad lesz :). Én nem az Apple
féle tokot vettem meg hanem az XMS-ből ( [ezt] ) vásároltam egyet, majd meglátjuk mennyire bírja a strapát. Az Apple féle megoldás remek akár állítva is használhatod vele az iPad-et így egyszerűen tudsz filmet nézni, hátránya viszont, hogy az izzadt kész nem tesz neki jót, kb 1 hónap használat után az XMS-ben elkezdett foszlani a széle.

iPad dokkoló

Sima dokkoló, álló helyzetben tartja az iPad-et, tölti. Semmi extra.

iPad Camera kitt

Na ez is elengedhetetlen, nekem még nincs de biztos szerzek egyet ahogy kapható lesz kishazánkban. Segítségével csatlakoztathatsz az iPad-hez USB-s eszközöket, pl. a fényképezőgépet de nagyon sok mást is megeszik amiket annyira nem reklámoz valamiért az Apple. Erről remek leírást olvashatsz a beszeljukmac.com tollából [itt]. Tartalmaz még egy SD kártya olvasót is, szóval ez megéri az árát az biztos.

Közelítsük meg a szoftveres oldalt, mit támogat az iPad?

Támogatott audio formátumok : HE-AAC (V1), AAC (16 to 320 Kbps), Védett AAC (iTunes Store-vól), MP3 (16 - 320 Kbps), MP3 VBR, Audible (formats 2, 3, and 4), Apple Lossless, AIFF, és WAV

TV és videó

Támogatott az 1024*768 pixeles felbontás VGA Adapterrel; 576p és 480p Apple Component AV kábellel; 576i és 480i Apple Composite AV kábellel

H.264 videó 720p-ig, 30 fps, Main Profile level 3.1 with AAC-LC audio up to 160 Kbps per channel, 48kHz, stereo audio in .m4v, .mp4, and .mov fájl formátumok; MPEG-4 videó, 2.5 Mbps-ig, 640*480, 30 fps, Simple Profile with AAC-LC audio up to 160 Kbps, 48kHz, stereo audio in .m4v, .mp4, and .mov fájl formátumok; Motion JPEG (M-JPEG) 35 Mbps-ig, 1280*720, 30 fps, ulaw audió, PCM stereo audio az .avi fájl típusnál

Ez bonyolultnak hangzik, de nem az :) . Konvertálni kell. Én ehhez a Handbreak alkalmazást ajánlom, talán ez a leggyorsabb, támogatja a több cpu-s rendszereket is, mindemellett képes kihasználni a videokártyában rejlő számítási kapacitást is, a renderelés szép. nincs rá panaszom. Letöltési link [erre].

Támogatott levélcsatolmányok

Nézhető dokumentumtípusok: .jpg, .tiff, .gif (képek); .doc és .docx (Microsoft Word); .htm és .html (weboldalak); .key (Keynote); .numbers (Numbers); .pages (Pages); .pdf (Adobe Acrobat); .ppt és .pptx (Microsoft PowerPoint); .txt (text); .rtf (rich text format); .vcf (kontakt kártya); .xls és .xlsx (Microsoft Excel)
Ezek nagy része szerkeszthetővé válik az iWork csomag megvásárlása esetén.

Hozzáférhetőség, támogatás

Támogatja a filmekhez a feliratokat; Képes felolvasni a kijelző tartalmát; Teljes képernyős nagyítót tartalmaz ( 3 ujjal nagyíthatunk ); Fordított színek; Mono hang

Szoftveres finomságok, Out of Box

Azaz milyen szoftvereket kapunk alapból az iPadhez. Gyors felsorolásként : Contacts; Notes; Maps; YouTube; iTunes; App Store; Settings; Safari; Mail; Calendar; Photos; iPod; Videos

Ha időd engedi nézd meg az Apple által felvett videókat [erre].

Contacts, azaz névjegyek

Teljesen átdolgozták a nagy képernyőre messzemenőleg nem hasonlít az iPhone-ban megismert verzióhoz. Úgy jelenik meg mint egy kis könyv, bal oldalt a névjegyek találhatók, míg jobb oldalra kerülnek a kiválasztott névjegyünk adatai. A névjegyekhez gyakorlatilag bármilyen adatot hozzárendelhetünk végtelen mennyiségben, a névjegyek száma sem korlátozott.

Notes, azaz jegyzettömb

Itt nem történt változás, fektetett kijelzőnél kap egy új oldalsávot, bőr hatású az egész. Személy szerint ezt nem használom, a Pages erre megfelelőbb, de az már fizetős alkalmazás.

Maps, azaz térkép

Ekkora kijelzőn térképet nézni felemelő, nagyon nagy részt lehet egyszerre belátni, úgy hogy a felbontásból nem vesztünk, látszanak az utcanevek is. Gyakran böngészgetek rajta, a Google térképrendszerét használja, 4 mód érhető el rajta ezek pedig a klasszikus utcanézet, Satelit nézet, Hybrid mód ( klasszikus nézet és Satelit ) és domborzati nézet.

YouTube

Teljes támogatás mint azt már az iPhone-on megszokhatta az ember, képernyőre optimalizált verzió, a film mellet láthatjuk a hasonló filmeket, alatta a kommenteket, de kitehetjük teljes képernyőre is. Támogatja a HD videókat is WiFi-n. Sajnos hibája az iPadnek, hogy ha 3G kapcsolattal nézed a YouTube-ot akkor nagyon lerontja a videók minőségét, ami még egy iPhone kijelzőjén elmegy az itt már BRUTÁLIS, élvezhetetlen gyakorlatilag csak foltokat látni. Sajnos ez egyelőre nem kapcsolható ki, remélem egy frissítéssel javítják a hibát.

iTunes; App Store

Magyarországon az iTunes még nem üzemel zenék és videók letöltésére de az Apple már tárgyal a hazai előadókkal, voltak olyan hírek, hogy elkezdték digitalizálni az anyagokat remélhetőleg hamarosan itthon is élvezhetjük az iTunes előnyei. Elkeseredni azért nincs okunk, mert a Podcastokat és a uTunes-t mi is elérhetjük már ami remek. a uTunes azaz University Tunes az egyetemistáknak szól ( és persze bárki másnak aki tanulni szeretne ) oktató jellegű videókat töltenek ide fel, nagyrészük ingyenes. Hasznos dolog én sokat tanultam már innen, pl. uTunes-bal az Apple felhasználóra rákeresve megnézhetjük az összes Apple keynote-ot.

Az App Store most már nálunk is elérhető, nemrég vált elérhetővé idáig mi iPadről nem tudtunk iPad alkalmazásokat vásárolni csak kerülőutakon, de már lehet. 2010.06.12-én volt 10,000 iPad alkalmazás a boltban ezeknek 78% fizetős alkalmazás.
Az átlagos alkalmazás ára ha mindet tekintjük : 4,65$
A top 100 alkalmazás átlagára : 6,02$
A top 100 növekvő alkalmazás átlagára : 9,63$

Settings, azaz beállítások

Itt minden van mi szem, s szájnak ingere egy kép többet mond ezer szónál :) csatolom is a képet, itt ne időzzünk sokat, vannak érdekesebb dolgok is.

Safari

A safari a beépített internet böngésző, nem sok alternatívája van, de nem is kell. Ez egyszerű és nagyszerű. Támogatja a html5, a YouTube videókat megtudjuk nézni a böngészőből is ( iPhone nem indítja el hanem behozza a YouTube alkalmazást és ott indítja el a videót ), támogatja a H.264-es videó szabványt, ami véleményem szerint a jövő a Html5-vel együtt. Teljesértékű web élményt nyújt kivéve a Flash-t. Az Apple nem támogatja a mobil eszközein a Flash tartalmakat azok erőforrás igényei és instabilitása miatt. Statisztikák szerint a böngésző összeomlások több mint feléért a Flash tartalmak tehetnek az asztali gépek világában, az Internet Security Threat Report ( Symantec, nagyon hasznos és érdekes olvasmánya [PDF -Angol] ) szerint : 2 helyezett : Adobe Reader and Flash Player Remote Code Execution 5 helyezett : Adobe Reader Collab ‘getIcon()’ JavaScript Method Remote Code Execution a legtöbb támadás szempontjából. A lényeg Flash nincs Html5 van ás jó ez így, néha a világnak változnia kell, a Flash pedig egy erre megérett dolog.

Mail, azaz levelezés

Na ez a kedvencem, itt vagyok a legtöbbet. Nagyon eltalálták a levelezőrendszert, már az iPhone-nál is tökéletes volt de itt az egekbe emelték a dolgot. Szinte mindent támogat : Exchange, MobileMe, Gmail, Yahoo Mail, Aol és bármilyen Pop3 vagy Imap levelezést be lehet állítani ezenkívül itt lehet még hozzáadni bármilyen LDAP-ot használó névjegyzéket és CalDAV-ot használó naptárt. Támogatja a Push ( azaz folyamatos kapcsolatban van a levelezőszerverrel, e-mail érkezése esetén egyből értesít ) üzeneteket, de Fetch mód ( azaz megadott időközönként megnézi van-e e-mail ) is beállítható.

Calendar, azaz naptár

Szintén átdolgozott kezelőfelület, választható napi, hati, havi vagy listás nézet. Egyszerre több naptárat is kezel, nekem van, 2 munkanaptáram, 1 a névnapoknak, születésnapoknak, egy családi programos, egy magánprogramos, és egy a tv-s programoknak :) ez már 5 naptár de szerintem, a naptárak száma nem korlátozott, bármennyi lehet, erre vonatkozó leírást nem találtam.

Photos, azaz fényképek

Itt sem fukarkodtak funkciókban, van nekünk album nézetünk, Faces ( arcok ) szerinti csoportosítás, és amennyiben a fényképezőgépünk a fotóhoz rendelte a GPS adatokat ( mondjuk iPhone-val fényképeztünk ) akkor elérhetővé válik a Maps fül is ami annyit tesz, hogy egy térképen jeleníti meg a fényképeket a készítés helye szerint. A háttértárolóról nagyon gyorsan képes megjeleníteni a fényképeinket szinte elhanyagolhat ( gyakorlatilag észrevehetetlen ) idő alatt. Képeinkből egyből diabemutatót tud csinálni 5 féle effektet ismer, az zenetárunkból bármelyik zene kiválasztható háttérzenének. Habár nem pont a Photos alkalmazás része de talán ide tartozik a Picture Frame ami annyit tesz, hogy a lezárt iPad kijelzőjén megtelíti a fotóinkat mintegy digitális képkeret.

iPod

A beépített zenelejátszó, szabad helyünk lesz rendesen úgyhogy az egész zenetárunkat felmásolhatjuk az iPad-re így kedvenceink mindig velünk lesznek. Támogatja az albumborítókat, a feliratokat, gyakorlatilag mindent amit a nagy iTunes tud. Ami nekem hiányzik az a visualizer, az sajnos nincs, pedig jól jönne néha, nagyon szeretem azt ami az iTunes-ban található.

Videos

A fentebb leírt szabványú videóinkat ide menti a készülék ezzel tudjuk megnézni. Támogatja a DVD-k chaptereit, a feliratokat, több hangsávval rendelkező filmeket, nem ismer lehetetlent.

Maga a készülék

Jelenleg az elérhető legfrissebb verzió a 3.2 az iOs4-et nyár végére ígérik, hogy megkapja az iPad is. Remélem ebből nem csinálnak rendszert, és az iPad nem egy másodlagos készülék lesz a késöbbiekben amire késve érkeznek meg a frissítések, de a névváltoztatás azt engedi sejtetni, hogy egyenlő felekként lesz kezelve az iPhone-val. Szóval 3.2, cserélhető háttérkép az a funkció talán ami bejött ezzel a verzióval, merthogy az idáig nem volt elérhető ( 3.2 fölött minden verzióban elérhető a támogatott készülékeken : iPhone3Gs; iPhone4; iPad ). Az Os nagyon gyors mindenre egyből reagál, egyes tesztek szerint gyorsabb mint az iPhone4, pedig tudjuk, hogy a hardver ugyanaz, sőt az iPhone4 több memóriával rendelkezik :) . 14 másodperc alatt bootolt be ( most mértem 3* ez az átlag ) ami az iPhone 3G közel 1 percéhez képest szép teljesítmény, de kikapcsolni úgyse kell. Sleep-ből kevesebb mint 1 másodperc alatt ébred a rendszer és Sleep módban az Apple szerint akár 3 hónapot is kibír a készülék 1 töltéssel. Az iPad velejárója az iTunes, gyakorlatilag mindent iTunes-on keresztül kell elvégezni, videókat, zenéket, alkalmazásokat, dokumentumokat és fényképeket szóval mindent innen kell feltölteni. Hogy jó-e ez nekünk? Megszokás kérdése én már teljesen megszoktam az iTunes, Windowsos rendszeren kicsit néha képes belassulni, de Mac alatt szárnyal, habár ez nem vigasz. Nekem az első szinkronizálás közel 5 órát vett igénybe ekkor felkerült rá 22Gb adat ami 17ezer fotót, ezer számot, és 7 videót jelent. A többi szinkronizálás gyorsan megvan max 5 perc.

There is an app for that

Az iPad beszerzése után kb. 15 ezret költöttem még kiegészítőkre (10e tok, 5e védőfólia) ezek szükségesek. A másik ami szükséges azok a programok. A platformot a programok és az App Store teszi naggyá, ha ezek nem lennének nem érne semmit az egész. Az App Store-ban jelenleg 46ezer beregisztrált fejlesztőtől 231ezer alkalmazás letölthető ebből jelenleg 11ezer alkalmazás iPad specifikus. Átlagosan naponta 553 alkalmazás jelenik meg a platformra, melyek Apple által ellenőrzött alkalmazások. Az ellenőrzés átlagosan 5.36 napig tart. [Forrás - Angol]. Szóval „There is an app for that” azaz mindenre van alkalmazás, és tényleg. Én amit fontosnak találtam megvenni azok a következők : iWork (3*7,99€), iBooks, Weather HD (0,79€), Brushes (5,99€), Twitterrific, WordPress, NewsRack (3,99€), DroppBox, Igo, Játékok : Angry Birds (3,99€), RealRacing (7,99€), Flight Controll (3,99€), Fruit Ninja, Osmos (3,99€). És ennyi elég is, ezek összesen 56€-ba fájtak van amit nem soroltam fel, mert megvettem de lényegtelen app töröltem, nem azt hozta amit vártam. Ahol nincs ár az vagy Free vagy már régebben vettem iPhone-ra és nem emlékszem :). Amiket szeretnék kiemelni ezek közül azok az Apple álltal írt alkalmazások, az iWork és az iBook. iWork Ez egy programcsomag, tartalmazza a Pages-t ( szövegszerkesztő ), a Numbers-t ( táblázatkezelő ) és a Keynote-t ( aka PowerPoint .. minek lehet ezt nevezni? diakészítő? ). Mindegyik magasan hozza az elvárt színvonalat, egyszerűen és praktikusan kezelhető alkalmazások, kiválóan használhatók akár nagyobb dokumentumok készítésére is ( pl. ezen cikk ), nagyon sok sablont tartalmaznak amikkel könnyen, gyorsan elvégezhetők az átlagos feladatok. Hibája, hogy nem támogatja ( még ) majd a következő verzióban lesz elérhető csak ( késő nyáron ). A Numbers majdnem teljes értékű táblázatkezelő ( makrókat nem ismer ), ugyanúgy ahogy a Keynote-val is megvalósítható szinte minden. No persze egy asztali gépen egyszerűbb elvégezni ezeket a feladatok, de hát az iPad nem egy munkagép akar lenni célja inkább a szórakoztatás és, hogy mindig nálad legyen gyorsan elérhető legyen ha valami kell. Erre alkalmas is.

Apropó szórakoztatás

iBooks

Ingyenesen megvásárolható Apple által fejlesztett e-book olvasó saját Book store-val. A Book Store még gyerek cipőben jár, de már így is kimeríthetetlen a könyvek háza, találunk magyar műveket is habár még nem nagy számban, de vannak. Aki nem akar Book Store-ból vásárolni? Az se baj ugyanis kezeli a PDF dokumentumainkat is a program így azok is mindig nálunk lehetnek olvashatóak.

Azt hiszem mindenről írtam amiről szerettem volna, remélem nem lett sok és élvezted az olvasását, jobban megismertél egy új eszközt ami talán ( ? ) újraformálja majd a számítástechnika világát és úttörőként kis betekintést ad mi várható a jövőben, ugyanis ebben jó az Apple. Próbálom követni a fórumot, és a privátokat de [itt] előbb elértek, ha kérdésetek van iPad-vel kapcsoaltban, szívesen segítek.