2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

IGP 2016 - az Intel HD530 tesztje

2013-ban csináltam egy tesztet az akkori közel legjobb APU-val, az A10-5800K-val, de vajon hol áll most az Intel?

[ ÚJ TESZT ]

AAA játékok 2011-2013

GRID 2

A GRID 2 az egyik legnépszerűbb arcade autós játék folytatása. Sajnos, a játék nem ér fel az elődjéhez, technológiai szempontból viszont igen érdekes az alatta futó ego-motor verzió, amely hagyományosan jól optimalizált, ezért jó sebességet várunk tőle.
A low beállítások a gyári low presetnek felelnek meg, a medium beállítások pedig a gyári mediumnak - ez utóbbi 4xMSAA-val egészül ki.

Alacsony beállítások mellett nagyon jól fut a GRID 2, még a HD2500-on sem totálisan játszhatatlan. A HD530 több mint dupla sebességet tud (ami igazából a négyszeres konfigurációja miatt nem akkora szám), a 7660D pedig további 35%-ot ver az Intel megoldására.

Az erősebb beállításokkal anno nem kínoztam a HD2500-at, ezért itt csak a többi két szereplő versenyez. Meglepő, de a megjelenítés komplexitásának növekedésével az AMD előnye csökken, csak 18-20%. Ezzel együtt, a játék mindkét megoldáson teljesen jól játszható.

Sniper Elite V2

Régebben igazi VGA-gyilkosként szerepelt az orvlövész széria második része, mostanra azonban sokat szelídült, és már az IGP-ken is tűrhetően elketyeg.
A low beállítási szint itt minden opció minimumra állítását jelenti, a medium beállításokat pedig kézzel válogattam ki. Amit 1-es fokozatba kapcsoltam: motion blur, ambient occlusion, shadow detail, draw distance, advanced shadows; ezen felül a texture detail a maximális ultra beállítást kapta, valamint az AF 8x-os.

Szegény HD2500 anno teljesen megzakkant a benchmarktól még minimum-szinten is, viszont a másik két IGP sokkal jobban muzsikál, vállalható FPS-eket produkálnak. Az AMD ismét gyorsabb, ezúttal 15-25%-kal.

A közepes beállításokkal csökkennek az FPS-ek, a különbség viszont szinte ugyanannyi - a játék továbbra is játszható, bár az Intelen már nagyon határeset.

Unigine Heaven 4.0

A Unigine Heaven nem játék, viszont nagyon szép - szintetikus volta miatt kicsit másképp értékelendő, mint egy játék.
A low beállítás nem a lehető legalacsonyabb, a tesszelációt moderate szintre kapcsoltam ebben is. A medium beállításban csak az általános képminőséget tettem fel mediumra, a több beállítás (a tesszeláción kívül) minimális.

Ezúttal 2.5-szeres sebességet ér el a HD530 a HD2500-hoz képest - ami viszont sokkal érdekesebb, hogy megelőzi a 7660D-t is, ha nem is sokkal.

Az erősebb beállításban is megmarad az Intel előnye, ami meglepetés - őszintén szólva, nem számítottam arra, hogy bármelyik komplexebb tesztben nyerni tud a HD530.

Összegzés

A jelen évtized alkalmazásaiban meglepően jól szerepelt a HD530, az erősebb beállítások mellett a két játékban csak 15-20%-kal volt lemaradva a 7660D mögött, a Heaven Benchmarkban pedig egy kicsivel még gyorsabb is volt. Mivel a GRID 2-ben és a Sniper Elite V2-ben az AMD sebességtöbblete felhasználható a minőség kismértékű javítására, ezért 0.5-0.5 pontot adok itt a 7660D-nek, míg a Heaven gyakorlatilag döntetlen. Azaz 1:0.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.