2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Hp EliteBook 8530w user szemmel

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A bemutató során megpróbálok felhasználói szemmel ismertetni egy 8530w EliteBookot.

[ ÚJ TESZT ]

Hello!

A bemutató során megpróbálok felhasználói szemmel ismertetni egy 8530w EliteBookot miután tesztek magyarul még nincsenek, egyedül spyduck fordítása található meg itt a Logouton. Remélem hasznos írás lesz.

A laptop lassan egy hete van nálam. Elődje egy 6910p volt mely totál más kategória így hasonlítgatni nincs sok értelme, de azért néhol egy kis támpontot adhat. A gépet egy elég közismert hp outletben vásároltam "asis" programban bruttó 215e forintért. Lássuk megérte –e.

A gép konfigurációja:

Processzor: Intel Core2-Duo 2.53GHz 6MB L2 cache/ 1066MHz FSB 2 mag, 45nm (T9400)
Video vezérlő: nVIDIA Quadro FX 770M / 1024MB TrueCache
Memória: 2GB DDR2 800MHz
Merevlemez: 250GB SATA 2.5" / 7200RPM (Hitachi)
Kijelző: 15.4" matt, (16:10 képarány) 1680x1050 pixel, WSXGA+, (HD+ 900p képes) High Definition Plus, AntiGlare WVA TFT LCD
Optikai meghajtó: DVD+/-RW DL LS Dual Layer, LightScribe (Hitachi)
Ujjlenyomat azonosító
Vezeték nélküli hálózat: 802.11(a/b/g/n)
Vezetékes hálózat: 10/100/1000 Gigabit Ethernet
56K modem
Bluetooth
Firewire (IEEE 1394)
USB 2.0: 4db
e-SATA: 1db
Dokkolható
HDMI: 1db
Akkumulátor: 8cell 73Whr Li-Ion
webkamera: webcam 2MP, stereo microphone
méretek: 28.2 mm x 355 mm x 263.5 mm

Egy kis előzmény:

Eredetileg Windows 7 alatt futottam neki a tesztnek majd ebből egy XP lett. Ennek több oka is volt. Részben betudható annak, hogy még nem állnak rendelkezésre hibátlan driverek a géphez. Legfőbb ok talán az volt, hogy bármilyen üzemmód beállítása mellett (még a 22-én megjelent hivatalos hp system optimizálóval sem) nem tudtam 2 óránál több üzemidőt kisajtolni a gépből. Ez valószínű videokártya driver hiba lehetett. Azért megjegyezném hogy XP alatt sem tokéletes minden driver mert ugyan az üzemidős problémám helyrejött, ellenben megjelent az érintőgombos bug mellyel már más is találkozott. (Ha a Wifi ki van kapcsolva hardveresen és a némító gomb inaktív addig nem tudom visszakapcsolni a Wifit amíg el nem némítom a laptopot a gombjával. Sőt, ha be van minden kapcsolva hang is Wifi is akkor a hangerő csúszkát használva ki be kapcsolgatja a Wifit…. )

Kicsomagolás:

Meglepően kis dobozban adják, majdnem fele akkora, mint az előző szériáé volt. Ennek kimondottam örültem hazacipelés közben. Kaptam egy töltőt, hozzá + adaptert, aminek segítségével - kb. még a kávéfőzőmet is tölthetem a brossúra szerint – az elmúlt pár évben kiadott hp notebookokat tölthetem. (Pontosabban a régebbi 90W-osokat.) Egy használati utasítás és a laptop lefóliázva. (A teljesen új variánsoknál lehet mást is rejt a doboz).

Külső:

Először is szerény véleményem szerint gyönyörű – bár sohasem hittem volna, hogy egy laptopra ilyen kifejezést fogok valaha használni, de most már megértem a barátnőmet mikor meglát egy piros kocsit és beleszeret, persze én olyankor elkezdem mondani a fogyasztást, motor teljesítményt stb.. próbálok érvelni, ellen érvelni mire ő csak kecsesen legyint és hozzáfűzi: „Nemérdekelezmost…”
Hát valahogy én is így vagyok vele… A fedlap fém mint ahogy a kijelzőt körülvevő és a laptop alját borító (durafinish – sérülés állóbb műanyag) kivételével minden más. Egyszerűen letisztult semmi csicsa (leszámítva a ledeket, de erről később). Haladjunk szépen sorba az oldalakon.

Hátul találjuk a töltőnyílást a D-sub kimenetet valamint az akkumulátort.

Bal oldalt:

Kapunk két USB csatlakozót, egy Rj-45 foglalatot (Ethernet, Intel(R) 82567LM ), majd a videó kártya szellőztetésért felelős nyílás, e-sata csatlakozási lehetőség, HDMI, Fire-wire, majd utoljára a kártyaolvasók (SD, XD, MS/pro, MMC és Security Card ezek mindegyike Ricoh gyártmány. )

Itt meg kell jegyeznem, hogy elég undormány ahogy kinéz így együtt, arról nem beszélve hogy nagyon porgyűjtő is. Erre kitalálhatnának egy takaró megoldást…

Lássuk előröl:

Hát van itt 4 led aminek olyan fényereje van, hogy egy szobasarkot lazán bevilágít persze olvasni nem fogsz mellette, de aludni sem ha erre picit érzékeny vagy. (Ez a 6910-nél illetve annál a szériánál nem így volt illetve ugyan ezek a ledek meg voltak de jóval kisebb fényerővel..)
Balról jobbra: Wifi, Power, Töltés, Work. Ezek mindegyike aktuális állapottól függően más színnel parádézik.

Sztereó hangszórók melyek –laptophoz képest- jól szólnak. Természetesen egy 5e forintos 2.0-ás hangszóró pár simán übereli. :D – na de melyiket nem… Ezek után jön a fedélpattintó gomb. Na igen, azt hiszem elértünk a legnagyobb csalódáshoz. Miért kellett a jól bevált (számomra) tökéletes eltol laptop felnyit módszert kidobni??? Lássunk mit kapunk (nem sok jót). Szóval a gombot befelé kell nyomni mire a fedlap felpattan de úgy, hogy rugózik utána vagy hármat majd felnyithatjuk. A bilincs erősségének köszönhetően, felejtsük el a középen egy-két ujjal elegánsan lehajtom mozdulatsort. Frászt.. Két oldalt megfog, lehajt, tehénkedik, bepattint… Kár érte.. nagyon…. Talán majd bekopik..vagy nem tudom.. Az is gondot jelenthet ha laptop tokban csak picit megnyomod a gombot maris szétpattant ami hordozás közben nem tesz éppenséggel jót.. Ha már fedlap, akkor el kell mondjam, a zsanérok elég jóknak tűnnek és minden pozícióban tökéletesen fognak. 180 fokban kihajtható, melynek nagyon örülök. (Sokan kérdik miért is olyan jó ez. Én sem tudtam sokáig… aztán utaztam távolsági busszal.. A sok busztervezővel egyszer leülnék egy tüzes szék mellé beszélgetni, mert imádom, amikor 160 centis emberekre tervezik az ülések távolságát… ergo én, aki mit ad isten 190-cmre nőtt – még csak nem is jeti- ) örül hogy befér de csak döntött lábakkal már totál esélytelen hogy laptopot az ölébe véve ki is tudja azt úgy nyitni hogy lássa is a képernyőt rendesen. Na, itt jön a 180 fok. Kinyitod, felállítod élére és pikk pakk nézheted a pumukli legújabb kalandjait. Persze gépelni így sem fogsz. Na nagyon elkalandoztam…

Jobb oldalt:

Hang kimenet, mikrofon bemenet, (Melyek még tápról használva is átlaghoz képest kevésbé zajosak. 3,5 jack )
DVD író:
HL-DT-ST DVDRAM GSA-T50L ATA Device (DVD+R9:6x, DVD-R9:6x, DVD+RW:8x/8x, DVD-RW:8x/6x, DVD-RAM:5x, DVD-ROM:8x, CD:24x/24x/24x DVD+RW/DVD-RW/DVD-RAM - egyébként Hitachi gyártmány.
Hagyományos modem csati (Rj-11), és végül Kensington zár.

Nagyban

Kinyitva:

Touchpad: 3 gombos gördítő sávval, gombok rövidebb úton járnak egy picivel mint az előző szériánál, nagyjából megfelelő méretű. Találunk pöcökegeret szintén 3 gombbal mellékelve melyekre ugyan ez elmondható, kb. átlagos érzékenységgel.

Billentyűzet:

Nekem épp egy szlovák kiosztású jutott. Érdekes mert az extra karaktereket leszámítva olyan, mint az angol egy kis plusszal, amit a magyarok is átvehetnének. A Z illetve Y gombokon mindkét betű fel van tüntetve. Hasznos. A gombok járása talán puhább, mint a 6910p-n. Ettől függetlenül nálam etalon. (Nyomkodtam már IBM-et is.) A Gombok méretei megfelelőek, nekem logikus az elrendezés is. –gondolom megszokás-. Egyáltalán nem zsúfolt.

Nagyban

Érintősáv, ledek:

Első a Power gomb mely szép kékeszöld színben világít menet közben. Ezután Infó, majd ismét Wifi mely szintén állapotfüggő színű (piros, kék) majd kivetítő aktiváló gomb (ilyenkor elvileg csatlakoztatott projector esetén kirakja a képet arra, vagy amit épp beállítunk) ezután a Num Lock jelzés, a hangnémító gomb, utoljára a hangerő csúszka. Ez utóbbi jobban sikerült határozottan az elődökhöz képest.
Ujjlenyomat olvasó: Pontos, ha tisztán van tartva és megfelelő sebességgel húzod le az ujjad.

Nagyban

Kijelző:

15,4” 1680x1050 matt, WSXGA+ (HD+ 900p) nekem tökéletesen megfelel. Oldalról is – viszonylag - jól látható egyedül felülről nézve romlik a kép hamar. A kijelző felett van a 2 megapixeles kamera mely megfelelő fényviszonyok mellett elfogadható képet ad. Itt található még egy kis kipattintható led, mely nagyon jó ötlet lenne, ha nagyobb fényerővel bírna, de így csak az épphogy elégséges szintet is alig nyújtja. (Könyvet nem fogsz olvasni mellette.) Van lent a Hp logó mellett egy fényérzékelő led, mely elvileg, ha beállítjuk, fényviszonyoknak megfelelően vesz el vagy ad a fényerőre.

Alulról:

Dokkoló, töltő csatlakozó, videokártya hűtési nyílás RAM/Wifi –t takaró ajtó valamint a Winchestert fedő lap. Van mit szétszedni illetve lecsavarozni.

Nagyban

Üzem közben:

Bekapcsolva a Windows felállása után susog a gép, hűvös levegő kíséretében. Workstation, el kell viselni pont. (6910p meg se nyikkant.) Gyorsan, könnyen teszi, amire kérem. Az XP és Windows 7 is kellemes sebességgel fut rajta. A takarós kispárnás ölbe vevést baloldalon a billentyűzet mellett melegedéssel hálálja meg. Ez vonatkozik a hátoldalára a videokártya környékére fokozottan. Nyilván nem kap elég levegőt. Asztalon ezek a problémák jóval kevésbé érezhetően jelentkeznek. Normál állapotban, nem melegszik terhelve is csak hosszabb idő után. Itt megjegyezném még, hogy melegedés felülről egy helyen észrevehető a billentyűzet bal oldala melletti fém részen.
A Wifi elég érzékeny, Nokia E51 el összehasonlítva 7 - 5 arányban nyer a látott hálózatok versenyben (Ami gondolom a nagyobb tápnak tudható be). A routerem (D-Link DI-524) két ajtóval arrébb van (panel) UPC FIBER POWER 30 (garantált sávszélesség: 10/1 Mbit/s) csomaggal most este 7-kor 21.67 Mbit/s / 294.92 kbit/s (sebessegmero.com). Persze ez egyáltalán nem hiteles mérés - sőt - de tapogatózni jó.
Bluetooth teszi a dolgát, Nokiával eddig semmi probléma gond nélkül megy.
Természetesen ez a laptop is rendelkezik TPM chipes titkosítási rendszerrel és winchester rázkódás elleni védelemmel is. Erről töménytelen mennyiségben megtalálható dokumentáció hp.hu weboldalon.

Minimális linuxos tapasztalat:

Megpróbáltam Live cd-vel bebootolni amikor a win7 makacskodott az akksi üzemidejével. Hát, Ubuntu 8.10 elszáll a Gnome betöltésénél ugyan úgy, ahogy a Black Track 3 a KDE-nél. (Valószínű telepítős verziónál -főleg ha netinstes - ezek a problémák nem jönnek elő ugyanis mindkét disztribúció régebbi). Ubuntu 9.04 simán felállt. Üzemidőben azt írta amit az xp. (Gondolom az "általános" videokártya drivernek köszönhetően.)
Felraktam Sun Virtual Boxxal egy 9.04-es Ubuntut Guest Additionnel elketyeg mindenféle beállítás, driver heggesztés nélkül. (Azért azt megjegyezném, hogy alap dolgokra használva.)

Akkumulátor:

Bekapcsolt Wifi illetve Bluetooth, Torrent , Office, Firefox, full fényerő, 3 óra 34 perc normál akkuval.
Töltés kikapcsolt állapotban: 1 óra 14 perc.

CPU hőmérséklet terheletlenül:

Nagyban

CPU hőmérséklet 20 perc NFS Shift után:

Nagyban

3Dmark06:

CPU-Z:

HD tune:

Egy két játék alatti teljesítményt is megnéztem.

NFS Shift:

Alacsony grafikai beállítás
Ehhez tartozó fps

Magas grafikai beállítás
Ehhez tartozó fps

COD4:

Normál grafikai beállítás
Ehhez tartozó fps

Magas grafikai beállítás
Ehhez tartozó fps

Végszó:

Remélem sikerült egy kis segítséget nyújtani a 8530w felé érdeklődő felhasználók számára. Nem egy tökéletes laptop főleg ha a félmilliós árat nézzük, viszont fele annyiért renew programban szerintem verhetetlen. Idővel a driver hibák is eltűnnek javításra kerülnek így azokat nem rovom fel hibaként.
Használjátok egészséggel. :)

Az esetleges hibákat, kéréseket kérlek jelezzétek.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.