2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Home Server kialakítása Broadwell-U alapokon

Passzív hűtéssel ellátott, kis fogyasztású, univerzálisan használható eszköz építése, linux kiszolgálóra támaszkodva.

[ ÚJ TESZT ]

Kodi Media Center

A Kodi-t azt hiszem a Prohardver berkeiben keveseknek kell bemutatni. Az önmnagában is nagysikerű XBMC utódja, napjaink egyik legjobb digitális szórakoztató központja. Opensource, és jelenleg is aktív közösségi élet és fejlesztés van mögötte. Rengeteg kiegészítőjével és beállításával képes arra, hogy egyedülálló médiaszolgáltató legyen az ember otthonában. A helyileg tárolt filmeken, zenéken túl számos internetes forrást is képes integrálni, a végtelen számú plugin pedig további lehetőségeket rejt.

Telepítése megoldható akár az általam használt Ubuntu serverre is, ebben segítséget nyújt a fejlesztők itt elérhető fórum bejegyzése. Elég hosszadalmas ezért ezt most nem részletezem. Ha valaki kedvet kap hozzá, hogy Ubuntu serverre Kodi-t telepítsen, csak végig kell menni rajta, működik.

A végeredmény egy openbox window manager által megjelenített Kodi felület, amely egy systemd service kereteiben fut. A rendszer indításakor szépen ki is teszi fullscreenben az elsődleges kijelzőre. Mindez egy HDMI kábelen csatalakozik egy TV-hez, és kész is a linux alapú mindenes média szerver, kihasználva az Intel HD5500 IGP hardveres gyorsításait, képességeit.


Kodi 17 (Krypton) on Ubuntu 16.04. Server


Kodi kiegészítők

A Kodi frontend futtatása mellett természetesen az összes többi szolgáltatás is fut a háttérben (samba, owncloud, encfs, ...). A merevlemez is elérhető számára, így a Deluge által éppen letöltött torrentek, tartalmak azonnal megjeleníthetők.

A beépített tv-tuner jelének feldolgozásához szükség van egy PVR backendre, ami a megtalált csatornákat, frekvenciákat rendezi, ha szükséges dekódolja, és prezentálja a Kodi, vagy más frontend felé. Erre a feladatra a Tvheadend-et választottam, mert úgy tűnt ez a legéletképesebb, fejlesztése aktív, és eléggé lightweight. Telepítése után egy webfelületet kapunk, ahol az összes szükséges beállítást elvégezhetjük (tv-tuner felismerése, automatikus csatorna-kerestetés, régióbeállítások, műsorújság összeállítása, stb.), de beépített lejátszójával akár már böngészőből is TV-zhetünk.


Tvheadend PVR Backend webfelülete

Ha a backend felállt, Kodi-ba máris beemelhető forrásként a Tvheadend plugin segítségével. Innentől a tuner által fogott TV csatornákat a Kodi sajátjaként kezeli. Természetesen átmegy a műsorújság, feliratok, még a műsor tartalmakat és időpontokat is szinkronizálja.

Az irányítás tekintetében két módszert teszteltem. Az egyik a Kore, egy Android app. Ezzel (természetesen azonos WLAN hálózaton) teljes mértékben irányíthatjuk a Kodi-t, igazából hibamentesen működik. Egyetlen problémám vele az volt, hogy lefoglalja a telefonomat, így ha éppen telefonálok vagy töltőn van, kiesik a játékból. Ezért inkább egy dedikált távirányító mellett döntöttem: wireless kétoldalas remote, usb dongle-lal, egyenesen Kínából. Micro USB-n tölthető (Nokia BL5 akkumulátor van benne, 300 mAh), átlagos üzemideje 3 hónap (tényleg). Bevált, még keymapping sem kellett, csak plug & play. Tele van vele az Ebay.


Kínai, akkumulátoros remote

Itt érdemes még megemlítenem a Kodi MSRepo-t, aminek telepítésére és használatára remek leírás van, és valóságos content-bomba a kis Kodi Media Centerünknek. Innen is respect a fejlesztőknek az erőfeszítéseikért.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.