2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Home Server kialakítása Broadwell-U alapokon

Passzív hűtéssel ellátott, kis fogyasztású, univerzálisan használható eszköz építése, linux kiszolgálóra támaszkodva.

[ ÚJ TESZT ]

ownCloud

Adataink internetes elérésének ma már számos megbízható módja van, de a saját felhőszolgáltatás beüzemelésével egy korlátok nélküli, jól használható, kontrollálható és biztonságos rendszert kaphatunk.

Segítségével egy helyre szervezhetjük minden adatunkat, legyen az helyi vagy külső tárolón, más felhőszolgáltatók tárhelyén, vagy hálózati megosztáson, stb. Az így létrejött felhőt aztán bárhonnan elérhetjük. A biztonság pedig mérföldekkel jobb, mint egy harmadik fél által biztosított felhőszolgáltatás esetében, hiszen főleg saját birtokunkban lévő hardverre alapozunk.


Rendelkezik pl. Android klienssel is, egyebek mellett.

Az ownCloud telepítése némi előfeltételt kívánt meg: LAMP stack, vagyis Linux, Apache, MySQL és PHP megfelelő telepítését, konfigurálását. Ezeknek a csomagoknak a telepítése után az ownCloud által ajánlott/elvárt SSL certificate-et hoztam létre, Certbot segítségével.

Szerencsére a Certbot rendelkezik saját repo-val.

add-apt-repository ppa:certbot/certbot
apt-get update
apt-get install python-certbot-apache
certbot --apache -d mydomain.com

A fenti folyamat során, néhány beállítás megadásával elkészült a cert.

Így már csak az automatikus frissítést kellett belőnöm, egy crontab bejegyzés hozzáadásával (enélkül, alapesetben 3 hónapig érvényes).

crontab -e
15 3 * * * /usr/bin/certbot renew –quiet

Miután a LAMP stack megfelelően működött, és a biztonság is rendben volt, hála az SSL-nek, telepítettem és beállítottam az ownCloud csomagot. Mindehhez a hivatalos dokumentáció minden segítséget megadott.

Admin user létrehozása, ownCloud cache és HSTS beállítása után már használhatóvá is vált a saját felhő. A külső tároló (esetemben helyi lemez) hozzáadásához először engedélyeznem kellett az external storage supportot.


Webes felület


Megosztás beállításai

Minden adat külön jogosultságokkal látható el, akár publikus link is kiadható róla harmadik félnek, lejárati idővel, jelszóval, hasonlóan mint Google Drive-ban. Számos bővítmény is elérhető az ownCloudhoz, így egy végletekig egyéni igényekre szabott felhő hozható létre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.