Hirdetés

2022. december 5., hétfő

Gyorskeresés

Home Server kialakítása Broadwell-U alapokon

Passzív hűtéssel ellátott, kis fogyasztású, univerzálisan használható eszköz építése, linux kiszolgálóra támaszkodva.

[ ÚJ TESZT ]

Hardver alapok

Belevágtam hát egy teljesen saját igényekre szabott eszköz kialakításába. Miután egy barátom szerint „fogyasztás-becsípődésem” van (ez igaz - nem tudom elviselni, ha valami sokat fogyaszt, pedig fogyaszthatna kevesebbet is), a támasztott követelményeim a következők voltak:

- 24/7 üzem miatt a lehető legalacsonyabb fogyasztás (a feladatokra elegendő teljesítmény mellett, némi tartalékkal);
- passzív hűtés a hangtalan működés miatt;
- belső tápegység a fogyasztásmérés integrálása miatt;
- kis fizikai méret;
- fájlmegosztás helyi hálózaton;
- fájlmegosztás interneten (pl. saját felhőszolgáltatás);
- sokoldalú torrent kliens;
- média center film- és zenelejátszásra, stream;
- DVB-T adások vétele (felvétel nem);
- Ubuntu server operációs rendszer;
- fogyasztás, hőmérséklet és egyebek monitorozása.

Mindezek egy részét megvalósítottam már ARM (2x1 GHz – 1 GB RAM) eszközön Debian alapokon, de nagyon hamar elértem a hardver korlátait, és miután egy 8 magos (ARM vs. x86 mag nem ugyanaz a dimenzió) Android-boxot is volt szerencsém nyomkodni, kialakult az utolsó szempont: x86 hardver.

Így jutottam el az alábbi konfigurációig:

Intel i3-5010U Broadwell – Intel HD5500 IGP - 15 W TDP
2x4 GB DDR3 1600 RAM
M.2 32 GB SSD + SATAIII 1TB merevlemez
Gigabit LAN, M.2 WLAN kártya
RTL2832U alapú USB TV tuner
12 V / 5 A - 36 W kapcsolóüzemű tápegység
Hammond 1455T2201BK alumínium műszerdoboz

Nekifogtam a készülékház kialakításának, a pozíciók felmérésének. A passzív hűtés miatt át szerettem volna vezetni a processzorról a keletkezett hőt az alumínium házra, valahogy úgy mint ennél a megoldásnál. Megterveztem a megfelelő méretet, vörösrézre építkeztem a kiváló hővezető képesség miatt. Alig hogy kimondtam ezt, egy kedves barátom az alábbi rézdarabot szerezte be számomra:


Megmunkálatlan vörösréz tömb

A méretek felvétele után, ebből a tömbből született meg kézi szerszámok segítségével, sok-sok fűrészeléssel, reszeléssel, fúrással és polírozással a megfelelő méretű hőátadó bak.


Hőátadó bak


Alul-fölül hőátadó pasztával remekül illeszkedik a board és a ház közé. Az általa lefoglalt területen a ház porfestését eltávolítottam.

Ezután a hátlapot kellett kivágnom, hogy a be/kimenetek használhatók legyenek, és rá tudjam illeszteni a hálózati csatlakozót (C6), valamint a kapcsolót. Mindez szintén kézzel, lépcsős és hagyományos fúróval, és rengeteg reszeléssel történt. Az alumínium könnyen alakítható, forgácsolható fém, de azért még mindig zsibbadnak a kezeim, ha erre gondolok.


Hátlap kivágva


Hátlap felszerelve

Elhelyeztem, lefúrtam a tápegységet, ügyelve a ház földelésére és a hozzáférhetőségre.
A merevlemezt a fedőlapra rögzítettem két alumínium profil segítségével, figyelembe véve az össze- és szétszerelési sorrendet, hiszen az elő- és hátlap kerül fel utoljára. A szűkös hely miatt a Delock Flexi SATA kábelét alkalmaztam (könnyen hajlítható, tekerhető), és felhasználtam a board 5 pines internal SATA power csatlakozóját is (valójában csak a szükséges 2 pint az 5 V-hoz). Ismét fúrással némi szellőző nyílást helyeztem el a fedőlapon.


Merevlemez a fedőlapra rögzítve


Félkamu szellőzőnyílások

A fogyasztás mérését egy Arduino Nano-hoz (klón) csatolt feszültség- és árammérő modulra bíztam. Mindhármat rögzítettem a házban, és megfelelően bekötöttem őket. A hátlapra belülről rögzítettem egy alumínium házas, árnyékolt USB-s TV tuner-t.

Az előlapon egy esztétikus kapcsoló és két USB port foglal helyet. Ehhez saját kábelt gyártottam, mert az alakíthatóság miatt szükségessé vált (gyári kábelek huzala helyett sodrott réz szálakkal), amihez beszereztem 10 eres kábelt és az USB 3.0 plug csatlakozókat, majd összeállítottam őket.

A hardverelemek elfoglalták a helyüket, elvégeztem az utolsó esztétikai simításokat (süllyesztések, tisztítás, néhol hibajavító festék, ...) és az összeszerelést.


Összeszerelt állapotban

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.