2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Használd a PH! képtárát!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Úgy vettem észre, hogy sajnos még mindig nagyon kevesen ismerik és/vagy használják a Prohardver!

[ ÚJ TESZT ]

Úgy vettem észre, hogy sajnos még mindig nagyon kevesen ismerik és/vagy használják a Prohardver! saját képfeltöltési lehetőségét, bár szerepel róla egy leírás a RIOS Gépház blogjában. Helyette inkább a botrányosan lassú és megbízhatatlan (valamint csak magyar IP címről elérhető) kepfeltoltes.hu című oldalt, vagy a talán egy fokkal jobb, de korántsem tökéletes imageshack.us site-ot használják. Ezen rövid kis írás kereteiben szeretném ismertetni a szolgáltatást és annak előnyeit.

A képtárról röviden

- Egy hónapra 10 000 kilóbájt tárhely áll rendelkezésünkre.

- Egy hónap után az adott kép (vagy képek) által foglalt terület felszabadul, tehát ismét a rendelkezésünkre áll.

- Maximum 1600x1200 felbontású és/vagy 1 megabájt méretű kép tölthető fel GIF/JPG/PNG formátumban. (A maximális felbontás Panther jóvoltából 1920x1200-ra módosult.)

- Amennyiben a feltöltött kép szélessége meghaladja a 400 pixelt a motor automatikusan készít egy 400 pixel szélességű (és a kép méretarányának megfelelő magasságú) thumbnail-t is a könnyebb és gyorsabb beilleszthetőség érdekében.

Kicsit bővebben

Az egy hónap nem egy adott naptári hónapot jelent, tehát nem 1.-e 00:00-tól 30. vagy 31.-e 00:00-ig értendő. Így ha én adott hó 10.-én szombat délután 4kor felöltök egy 990 kilobájtos képet akkor az ezen kép által elfoglalt tárhely pontosan egy hónap múlva 17.-én délután 4től felszabadul, és az addig elfoglalt 990 kilóbájt ismét rendelkezésre áll. Ezzel párhuzamosan a kép archiválódik, tehát már nem lesz látható a listánkban és ezzel együtt már a törlésére sincs továbbá lehetőségünk. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a feltöltött képünk elveszett, pusztán csak az örök tármezőkre távozott. Ez konkrétan azt jelenti, hogy ezek a képek már örökké a szerveren maradnak, tehát ha ismerjük a hozzájuk tartozó linkeket akkor a jövőben bármikor elérhetjük majd azokat.

A használata pofonegyszerű.

Kiválasztjuk a feltöltendő képet. Majd az OK gombra kattintva pár másodperc után az feltöltésre kerül. A "Korábban feltöltött képeim listája" mondatra kattintva megtekinthetjük az elmúlt hét napban feltöltött képeinket amelyeket itt akár törölhetünk is.

Mivel a feltöltött kép szélessége meghaladta a 400 pixelt ezért automatikusan thumbnail is készült hozzá. A "Beillesztés" gombra kattintva thumbnail-lel együtt beillesztésre kerül a kép.

Piszok kevés az a 10 mega, nem?

Nem kevés az (legalábbis sok embernek nem lenne az) csak tudni kell okosan felhasználni. Sokan készítenek beszámolókat nyaralásukról amelyek mellé előszeretettel töltenek fel fotókat is. Manapság a megapixel háború kellős közepén már nem nagy kuriózum a 8-10 megapixeles kompakt gép sem. A legjobb minőség mellett egy 8 megapixeles kép két megabájt körüli területet foglal el. Ergo egy darab ilyen képpel az egy hétre fennálló tárhelyünk durván 80 százalékát el tudjuk pocsékolni. Az ilyen felbontású nyers képeket mindenképpen érdemes legalább átkonvertálni publikálás előtt. Egyrészt tárhelyet takarítunk meg valamit gyorsabban feltölthetjük, és az olvasó számítógépén is jóval gyorsabban megjelenik a kisebb méretnek köszönhetően.

Képnézegetésre, átméretezésre és még sok másra is jó választás lehet az otthoni használatra teljesen ingyenes IrfanView névre hallgató szoftver. Most ezen keresztül szeretném röviden bemutatni, hogy hogyan lehet gyorsan és egyszerűen egy 8 megapixeles 3456x2304 felbontású és 1,74 megabájt méretű fotóból 1600x1067-es felbontású és mindössze 76 kilobájtosat gyártani.

Miután megnyitottuk a kiválasztott képet menjünk az IMAGE menü Resize/Resample menüpontjába (Ctrl+R).

Figyeljünk a pirossal bekeretezett beállításokra! Majd a maximálisan 1600x1200as felbontású képet tölthetünk fel állítsunk be szélességnek 1600 pixelt*. Mivel bejelöltök a "Preserve aspect ratio" beállítást ezért a program a képaránynak megfelelően kiszámolja az új szélességgel arányos magasságot.

Ezután már csak a végeredmény lementése van hátra. Válasszuk ki a megfelelő formátumot ami jelen esetben JPG, majd a minőséget állítsuk 80-ra, így ezzel is jó néhány kilobájtot spórolhatunk meg túlságosan szembetűnő minőségromlás nélkül.

Jó tanács, hogy a fotókat lehetőleg JPG formátumba, különböző karaktereket és/vagy táblázatot tartalmazó screenshot-okat (CPU-Z, Everest, 3DMark, stb.) lehetőleg PNG formátumba mentsük el. Ez utóbbihoz megfelelő az alapértelmezett 6os minőségfokozat.

Nálam ez lett a végeredmény 76 kilobájtban:

Hasonló méretű képből 33 darabot tölthetünk fel a teljesen üres tárhelyünkre ami talán már a legtöbb íráshoz elegendő lehet.

A program lehetőséget biztosít több kép egyidejű átméretezésére is ezzel jelentősen meggyorsítva a folyamatot.

Ehhez a FILE menüben válasszuk ki a "Batch Conversion/Rename" menüpontot.

Miután kiválasztottuk a konvertálni kívánt képeket és a célkönyvtárat, az "Options" menüben állítsuk át a fenti esethez hasonlóan a minőséget 80ra majd OK.

Ezután már csak az "Advanced" beállítások alatt kell megadni az 1600 pixeles* szélességet és az arány megtartását, majd egy újabb OK és indulhat is a konvertálást a "Start Batch" gomb segítségével.

Most már nincs más dolgunk csak feltöltögetni a kész képeket a saját kis tárhelyünkre.

Mi hiányzik még?

Személyes véleményem alapján még nagyon jól jönne ha akár 3-4-5 kiválasztott képet is fel lehetne tölteni egy gombnyomással. Az sem lenne éppen kényelmetlen ha nem csak közvetlenül gépünkről hanem mondjuk egy adott webes linken található képet is át lehetne hozni tárhelyünkbe a link megfelelő helyre való megadásával. Persze az igazi luxus az lenne ha a fenti átméretezős procedúrát is el tudná nekünk végezni a RI/OS modulja.

* A maximális felbontás Panther jóvoltából 1920x1200-ra módosult így már akár 1920 pixeles szélességet is beállíthatunk átméretezésnél ha szükséges. Ezzel természetesen az átkonvertált kép mérete nőni fog, tehát csak akkor használjuk ha egy kisebb felbontás jelentősen rontaná a kép mondanivalóját.

Oliverda

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.