2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Hackelni bűn (!/?)

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A hackerekről szóló előadásommal kapcsolatban kaptam néhány visszajelzést, ami miatt alaposan...

[ ÚJ TESZT ]

A hackerekről szóló előadásommal kapcsolatban kaptam néhány visszajelzést, ami miatt alaposan elgondolkodtam.

Hackelni bűn! Ezt szerintem nem nagyon lehet vitatni, hiszen Magyarország jogrendjében is benne van (BTK 300/C), hogy más rendszerébe betörni nem lehet büntetés nélkül. Megértem azt a céget is, akinek a rendszerébe behatolnak, hiszen esetleg olyan adatokhoz férnek hozzá, amik üzleti titkok. Hiába derül ki a hackerről, hogy nem volt ártó szándéka, azért a cég oldaláról ebben sosem lehetünk biztosak. Nyilván ilyenkor két lehetőség van: eltussolni az ügyet, vagy feljelentést tenni, és látványosan példát statuálni. Szerintem egyetlen letartóztatott hacker sem vonja kétségbe, hogy bűnt követett el, amiért büntetés jár.

Hackelni bűn? A gond viszont az, hogy általában azokat kapják el, akik nem kémkedésért, nem üzleti titkok kereskedéséért törnek fel egy rendszert, hanem azért, hogy bizonyítsanak. Bizonyítsanak maguknak, a barátaiknak, a cégeknek, akit megtámadtak. Anyagi haszonszerzés maximum annyi van, hogy az adott cég vegye fel őket dolgozni. Ha pedig elkapták őket, akkor beindul az a gépezet, amiből csak vesztesen kerülhetnek ki. Egy hackernek sosem lesznek olyan ügyvédei, olyan szakértői, mint a másik oldalnak. Ezzel pedig tönkre lehet tenni egy tehetséges, ámde naív ember életét.

Az éremnek tehát két oldala van. Hackelni bűn, és ezt mindenkinek tudomásul kell vennie, aki ezzel foglalkozik. Tudomásul kell venni, hogy bármikor letartóztathatják, bármikor bűnbakot csinálhatnak belőle, akár más helyett is. Hackelni viszont mégsem akkora bűn, hogy letöltendő börtönbüntetést kelljen kiszabni. Megoldás: megtalálni azokat az embereket, akik ilyen magasfokú képességekkel rendelkeznek, és beterelni őket a legális szférába. Ehhez két dolog kell: szocializálni őket, azaz megértetni, és elfogadtatni a szabályokat, megismertetni a világot a másik oldalról. Másrészt megismertetni őket a másik világ elvárásaival, hogy biztonsági szakemberként is sikeresek lehessenek. Nehéz ügy, de dolgozzunk rajta!:)

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.