2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Grand Hand View II bemutató

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy hasznos eszköz bemutatása

[ ÚJ TESZT ]

Előzmények

Nemrég notebookról asztali számítógépre váltottam.
Ha hurcolom a gépet, akkor a 22 colos monitor nem fér már be hátizsákomba, monitort nem mindig lehet kérni, ezáltal kellett egy olyan eszköz, amellyel képes vagyok régi, képcsöves tévékre rákötni a gépet (ugyanis a videokártyám nélkülözik mindenféle analóg kimenetet).

Vettem egy kábelt, ami D-SUB-ot alakít S-Videóra és RCA-ra, megvettem, de színek nem akartak létrejönni. Csináltam nyáron egy blogbejegyzést, hogy egyszer láttam egy doboz formájú eszközt, amely képes D-SUB-ot alakítani RCA-ra (meg sok egyébre). Megjelent Viktor77 fórumtárs (akinek köszönöm hogy írt) és mutatott egy linket, megnyitottam, és ott volt a hőn áhított konverter.

Maga az eszköz

Miután megcsodáltuk a sajtófotókon, és eldöntöttük, hogy kell, irány megvenni.
Először, amikor kezembe fogtam a dobozát, nem gondoltam hogy ilyen kicsi, nagyobbra számítottam. Kinyitottam a dobozt, legfelül maga az eszköz, alatta sok-sok kábel.

A készülék tetején található egy Size feliratú gomb, és egy Fine Tune feliratú gomb. Az előbbivel a kép méretét szabályozhatjuk (2 lépcsőben, mindig az első a jó, a második nagy) az utóbbival pedig finomhangolhatunk. (három TV-n kipróbáltam, semmi hatása)
Csatlakozókból elég sok van rajta, csak szép sorjában: tápcsatlakozó (USB-ről kap áramot), RCA videokimenet, S-Video kimenet, D-SUB kimenet, D-SUB bemenet, RGB kimenet. Mellesleg az alján van még egy CVBS/RGB kapcsoló.

Az elején még írtam, hogy sokféle kábel található a dobozában:

Sok kábelt adtak hozzá, és ezzel minden csatlakozóját tudjuk használni, de szép sorrendben: S-Video->S-Video kábel, RGB+RCA(hang)->SCART, RCA(kép)->RCA(kép), használati útmutató , a konverter, a tápkábel és végül a D-Sub->D-Sub kábel. Azért még egy 3,5mm jack->RCA(hang) még belefért volna.

Élesben

Miután meggyőződtünk róla, hogy mindent a megfelelő helyre dugtunk (persze ami ehhez kötődik), bekapcsolhatjuk a TV-t, beállítjuk AV valamennyire, és látjuk a Windows (vagy Linux vagy Mac) asztalt. Ilyenkor tűnik fel az embernek, hogy eléggé elmosódott az egész. Ha ez nagyon zavaró, akkor lentebb kell venni a felbontást.

Ehhez bátorkodtam egy rövidebb teszttel összeállni nektek, ahol a képminőséget fogom górcső alá venni. Minden kép telefonnal készült, képcsöves tévén, szóval a minőség a béke ülepe alatt lesz. A teszt közben egy Panasonic Quintrix TV-t használtam., és 1024x768-as felbontás volt beállítva, és anyám notebookját használtam.

Először is, ha rádugjuk, egy hasonló tisztaságú kép fog minket fogadni:

Az egy pixel széles betűket szinte lehetetlen elolvasni, az ikonokat nagyjából látni lehet, de nem szép. Ellenben a tévére van kötve.

[KÉP]

Most jönnek a közeli képek, a minőség borzasztó, profi fotósok csukják be a szemüket.

Először az RGB->SCART kábellel próbáltam meg:

[KÉP]

Nem olvasható, és ahol nagyon különböző színek érnek össze (mint például a WinRAR ikonja) ott szemcsésen vibrál. (ezt nem tudom jobban kifejteni)

Utána megpróbáltam az RCA->RCA kábellel.

[KÉP]

Olvashatóságban olyan mint a SCART, de egy kicsit nagyobb mértékű a vibrálás a különböző színeknél.

Végül megpróbáltam az S-Video->S-Video kábellel:

[KÉP]

Itt sem sokkal olvashatóbb, de a szemcsés vibrálás szinte teljesen eltűnt.

Végül kipróbáltam, hogy néz ki, ha közvetlenül S-Vidóval dugom rá a TV-re, konverter nélkül:

[KÉP]

Megdöbbentem! Sokkal jobb-szebb-olvashatóbb ha nem alakítom át!

Végszó

Megvenni megérte, mivel nem netezésre használom ha TV-re van kötve, hanem játékra, így nem olyan zavaró, hogyha egy kicsit vibrál a kép, vagy nem látható minden egyes pixel.

Nagyjából ennyi lenne, engem meggyőzött az eszköz, és mivel rendszeresen hordozom a gépem, ezért roppant hasznos, de még mindig az a véleményem, hogy a 12 ezer forintba, amennyibe került, belefért volna még egy kábel, amely a 3,5mm-es jacket alakítja RCA-vá.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.