2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Google: avagy terjeszkedés csak a versenytársak kárára!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Google és annak szolágtatásait szinte mindenki valamilyen módon már használta. Gondoljunk...

[ ÚJ TESZT ]

Google és annak szolágtatásait szinte mindenki valamilyen módon már használta. Gondoljunk csak a legnépszerűbb kereső szolgáltatásokra, mint például a mindenki számára ismerős oldalkereső, vagy kép kereső. Ezeket szinte mindenki használta már vagy így vagy úgy. Vannak más olyan szolgáltatások amiket nem mindenki használ és van olyan is amiről egyáltalán nem hallott. Én ezeknek jártam utána felbuzdulva azon ,hogy milyen jo a Gmail!

Mindenki hallott már arról ,hogy a Google szinte minden versenytársát lekörözi és nem kis összegekért vásárol fel oldalakat, szolgáltatásokat (YouTube, Picasa...). Viszont jóval kevesebbet hallani az általa fejlesztett dolgokról. Kiemelném ezek közül a Google Readert, Google Calendart, Google Notebookot, Google Page Creatort, Google Docs & Spreadsheets! Ezek talán a legjobban sikerültek (én így gondolom)! Ezeket röviden be is mutatom:

Gmail:
Ez a Google levelző szolgáltatása amely 2 GB tárhelyet biztosít, automatikusan működő spam szürés biztosít ami 99,9% os pontosságal működik. A levelek karbantartását olyan dolgok segítik mint a cimkézés vagy a csillagozás. Kiemelendő még a névjegykártyák kezelése ami elképesztően legyszerüsíti a levélküldést olyan barátunknak, ismerősünknek akinek nehezen megjegyzhető az email címe. Aki szeretné lecserélni a gépén futó levelző programját vagy csak jobb szolgáltatót keres annak ajánlom figyelmébe a Gmailt!

Google Reader:
A Googel Readert egyszerüen megfoglamazva egy webes RSS hírolvasónak nevezném. Sok RSS olvasót probáltam már de egyik sem nyerte el a tetszésemet, de ez a Reader nagyon a szívemhez nőtt, mert nagyon egyszerűen tudom kezelni benne a hireket és olvasni. Külön mappákba rendezhetjük a híreket ami jó átláthatóságot tesz lehetővé valamint jó vastagon kiemeli azt a hírforrást ahol új hír van! Ha esetleg mi magunk szeretnék RSS hireket közölni másokkal akkor azt a Share menüvel bármikor megtehetjük. Összefoglalva: aki egy jó RSS olvasót keres annak mindenképp ajánlom a Google Readert!

Google Calendar:
Aki használt már naptár programot vagy levelző programot az tudja ,hogy épül fel és nem is nehéz kezelni. Ezt sikerült egy weboldalra feltenni a Googlenek és kicsit még használhatóbbá tennie! Naptárunkban félórai részletességgel tudjuk felírni milyen fontosabb teendőink vannak amiről sms értesítést is kérhetünk ingyen. Naptárunkat bármikor megoszthatjuk másokkal, így egy publikus címen mások is jól láthatják ,hogy milyen elfoglaltságunk van! Ajánlom minden olyan embernek aki szeretne egy bárhol elérhető naptár szolgáltatást.

Google Page Creator:
Internetes webszerkesztőkből van szép számban az interneten ,de valamiért nekem sokkal jobban tetszik mint bármelyik másik. Ami egyszerűen a kezelhetőséggel magyarázható és a logikus felépítéssel. Aki már szerkesztett weboldalt tudja milyen nehéz is tud lenni egy link megváltozatása minden oldalán. Péládul ilyen és ehhez hasonló dolgokat építettek be. Nem igazán tudok sok dolgot hozzáfűzni még ehez a szolgáltatáshoz csak annyit, hogy ha valakinek van kedve weboldalt szerkeszteni és nem akar sok bíbelődni a forrás írásával akkor használja a Google Page Creatort!

Google Notebook:
Google Notebook alias jegyzettömb az interneten. Egyszerű és sokszor hasznos ha nálunk van egy jegyzettömb. Erre a jó a Google Notebook. Sok dolgot nem tudok leírni róla mivel végtelenül egyszerű használni és nem is lehet sok dolgot hozzátenni csak annyit, hogy írásunkat megoszthatjuk bárkivel és írás közben folyamatos mentés áll renedelkezésünkre.

Google Docs & Spreadsheets:
Nem kellett sokat várni rá ,hogy a Google Notebook megjelenése után előrukkoljanak a Docs & Spreadsheets -el. Ha gyorsan össze akarnám foglalni akkor azt mondanán ,hogy Word az interneten. Szinte minden egyszerűbb dolog megvan benne ami a Microsoft Wordben. Elkészíthetjük írásunkat magunk is vagy a már meglévőt tehetjük fel és közzé. Bármilyen formázás amit használtunk a Wordben azt szinte ugyan úgy jeleníti meg, ha feltöltjük dokumentumunkat. Aki sok szöveges állományt akar megosztani a neten és szeretné ha bárki egyszerüen megnézhetné akkor ajánlom figyelmébe!

Amiket itt összefoglaltam csak töredéke a megjelent szolgáltatásoknak. Valamennyihez szükséges egy Google Account amit beszerezhet egy Gmail regisztrációval vagy kérhet egy ismerősétől (esetleg tőlem) egy meghívót!

Ha felmentek a www.google.hu -ra és ott a ''Mindent a Google -ről'' cimre mentek megtaláljátok Google Services & Tools alatt a kész szolgáltatásokat és a Google Labs alatt pedig a béta állapotuakat. [link]

További Kellemes Ünnepeket mindenkinek!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.