2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Gépház? Minek az? Van szekrény!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Avagy a lusta ember (fel)használja a környezetét... Think different! Látva, hogy most divatba jöttek...

[ ÚJ TESZT ]

Avagy a lusta ember (fel)használja a környezetét...

Think different!

Látva, hogy most divatba jöttek logouton a fából készült gépházak, rájöttem, hogy eljött az én időm!
Valamivel régebben már okoztam meglepetést a gányolás topicban, akkor bíztattak a logoutra írásra, nos a project most ért el arra a szintre, hogy romboljam a közízlést! (de csak egy kicsit)

Nos, ugye íróasztal szinte minden családban van, bár sokfelé csak dísznek, pl. mikor mondják a szülők, hogy itt szokott Petike tanulni. Persze Petike is csak max a pornó újságokat tartja az íróasztal szekrényében, mert a könyvekre allergiás, a betűktől meg benyunyul a nyenyeréje... (örökletes nyavalya)

Szóval fogjunk egy íróasztalt (de ne kézbe, mert ahhoz túl túl nagy és nehéz), aminek van elég nagy méretű szekrény része. Szedjük ki a polcokat, és gondolkodjunk. (nem, ez most nem a Rátóti feles ideje, előbb olvasd végig az írást)
A gépház az pénzbe kerül, a gépház az rossz. A szekrény az van, a szekrény az jó. Kérdeztem a családot, mit szólnának hozzá, ha fölhasználnám a szekrényt. Arra jutottak, hogy mindegy mit csinálok, csak ne lássák, ergo akármit fúrok faragok, az csakis a szekrény hátsó fala lehet.

Ennek szellemében elkezdtem dolgozni, mert hát akinek fúrót adott a kezébe az úr'''
Első tervek (ez hülyeség, terveim sosem voltak), első verzió:

A fehér cucc az olyan hungarocell szerű plafon álmennyezet cucc, csak mert olcsón adták. Alatta alufólia van, ami Faraday kalitkát szeretett volna megvalósítani, de amennyire tudom, jelentősen vastagabb fémre lett volna szükség hozzá, mint pl. a gépház fala. (Faraday kalitkája távol tartja az EM sugárzást) Így tehát dolgoztam, de minek. Jó, ezt az utcaseprő is kérdezhetné, mert reggelre újra koszos az utca, de ő itt most nem jut szóhoz.
A képen még nem láthatóak a vinyók, csak az a kábeldzsungel, ami végig jellemző a projectre. Itt még a gép egy valamilyen 939-es proci volt, elvileg X2 tuningolva, mellé egy 2600XT vidkari vmodolva.
A nagy 12-es venti (5V) mögött karton papír feszül, oldalra irányítva a kijövő levegőt, és némiképpen csökkentve a hangját. A kis lukon lent egy befelé fújó 8cm-es venti volt 5V-re kötve, ami friss levegőt irányított a videokártyára, ez még később szerephez jut.

A következő lépcső a vinyók rögzítése volt, ugye minek rögzítsük egymáshoz őket, a nem pont egyforma fordulatszám miatt jól hallható búgás lesz a végeredmény, hát inkább kössük fel őket.

Ezen a rögzítésen többen fennakadtak, valahogy nem akarták elhinni, hogy a vinyókat nem zavarja, ha oldalukon állnak, sőt gyakorta lengedeznek is, mikor nyúlkálok a cuccban. Nos, már legalább 1 éve így vannak, kutya bajuk sincs. Hőmérsékletük ideális, 40 fok körül vannak.

Haladtam tovább az építkezésben, hogy szép légkörforgást érjek el, kapott a rendszer egy új ventit, ami befelé hozott friss levegőt, valamint az alsó kis ventit közvetlen ráirányítottam a videokártya bordájára némi kartonpapírból készült cső segítségével.

Ez a koncepció sem volt túl sikeres (milyen meglepő), hozzáférni semmihez sem volt egyszerű, meg a hűtésen sem dobott sokat a cucc, ellenben csak nőtt a ventik száma. Az a zacskó ott a táp végén egy tölcsér akart lenni ami a táp melegét viszi felfelé az elszívás helyére, de csak alagút lett, mert a tölcsér megalkotásához kellett volna számolni is, én meg már csak ilyen proligyerek vagyok, az meg nem oszt, nem szoroz.

Aztán jött az új ötlet, helyettesítsünk mindent egyetlen levegőt megmozgató elemmel, és mi lehetne ennél alkalmasabb, mint egy tápegység? Annak úgy is kell légáramlás....

Az elsőként bekerül 12-es venti kikerült, helyére felcsavaroztam belülről a tápot, amit két tápból raktam össze, hogy legyen hová felrögzíteni a légkavarót rajta, majd lejjebb látszani fog.

Mivel igazából nem vagyok otthon a fa munkában (valahogy a munka szó is olyan idegenül cseng számomra), meg a rögzítéstechnikában, egyszerűen két ormótlan méretű csavart beküldtem a tápba, na azok fixen tartják a cuccost.

Ezen a képen látszik bentről a szerelés, szépen felgumizva a venti, ahogy kell. Persze nem ám 12V-ot adok neki, elégedjen meg szépen 3.3V-al, ez kevésnek tűnik, de valójában még kicsit sok is, mert egy kicsit még mindig túl erős, majd talán kap sorba kötve 1-2 diódát, darabján 0.6V feszültség esik. Csak hát mire ennek nekiállok...

No igen ám, a táp felkerült, de rövidek a csatlakozók. Persze akinek pákát adott kezébe az úr'''

Nem nagy dolog, guberáltam rendes, megfelelően vastag vezetékekkel rendelkező ATX tápcsatit, meg molexes csatikat, aztán megtoldottam a tápot. Nem ügy, kb. 40 forrasztás...

A végső képen látszik már egy harmadik vinyó, aminek nem csináltam külön felfogatást, hanem csak ráakasztottam a már meglévő Herkules cérnára. Itt látszik, hogy kis fehéres gumis izéken megy keresztül a cérna, ez a zajcsillapítás miatt van, nem jut át rajtuk a rezgés a szekrényre. Egyébként villamos elosztó dobozok nyílásait fedték be a szebb napokon.

Szépen látszik, hogy így már van hely mindennek, el lehet férni, simán hozzáférek az USB portokhoz.
Valószínűleg felmerült a kérdés, hogy hol van a bekapcsoló gomb, meg az optikai egység. korábbi alaplapomhoz még csináltam nyomógombot, a mostanira meg tettek bekapcsoló gombot, így lusta voltam. Egyébként van egy rádiós kapcsoló áramköröm, majd az lesz beépítve a következő 5 éves tervben. No, csak annyi a probléma a gombokkal, hogy az alaplap túlsó felén vannak, be kell nyúlni jól hátra, mert a francnak sem tudom rávenni a lapot, hogy billentyűzetnyomásra induljon...
A dvd meghajtó egy szinttel lejjebb van, a szerkezet elején lefutó pár vezeték visz neki áramot, a sata csatlakozó meg a szekrény hátulján megy lefelé.
A képen még látszik egy XUBI feliratú dvd, ezen xubuntu van, és azért van ott, hogy leplezzük vele a másolt Windows lemezeket... (jah persze olyat senki sem csinál természetesen, ahogy egy ismerősöm mondaná)

Végül is mit értem el? (lanozni nem viszem a gépet, az egyszer fix, bár szétszedni nem nagy meló)

Most egy 45W-os X2 4450EE proci tuninggal, egy HD4670 passzív Radeon, 3 vinyó, meg egy Delta táp van a szerkezetben, ha becsukom az ajtót, akkor csak azt a kis szélzajt hallani, amit a tápban lévő venti kelt. Venti egyedül a procin van, az is automatán leszabályozza magát, az a venti ad kis légáramlatot a 4670-en lévő AC VM-103 bordának.
Ez így tökéletes nyugalomban elvan, nem fő meg a szekrény tartalma, és nyugodtan, csöndben lehet filmet nézni, zenét hallgatni.

Szerintem megérte a dolog, sokkal inkább, mint csilibili plexi házat teleaggatni neonokkal ledekkel, meg uv reaktív anyagokkal...

Miért született meg ez az írás? Hogy egy kis mosolyt szerezzek mindenkinek!

update2: képek visszaállítva, köszönhetően gépromboló galériájának!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.