2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

G80 és a Shader Clock Domain (FW 163.69+RT 2.04)

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nah helló megint! Ez most az új sláger, hogy végre állítható a SCD (Shader Clock Domain)...

[ ÚJ TESZT ]

Nah helló megint!

Ez most az új sláger, hogy végre állítható a SCD (Shader Clock Domain) külön is, vagyis nem a GPU órajel növelésével arányosan megy feljebb immáron. Vagyis alapvetően igen, de az új BETA FW-el és a Riva Tuner 2.04-el meglehet buherálni a szorzót neki, és így gyakorlatilag szabadon állíthatjuk!

Hurrá! És ez miért jó nekünk? Hát mert így gyorsabb a VGA! Sokkal? Majd kiderül. Igazából számomra abban nyílvánul meg a jósága, hogy így a GPU és a SCD már nem korlátozza le egymást!
Ez azért jó mert általában a GPU hamarabb megadja magát MHz tekintetében, mint a SCD, vagyis eddig a GPU határt szabott a shader órajel emelésének! (Ez nem teljesen igaz, mert BIOS flasheléssel már meglehetett oldani ezt eddig is, csak sokkal problémásabb és körülményesebb volt, mint most.)

Mielőtt elkezdenénk babrálni az osztóval, meg úgy egyáltalán, nézzük meg miről is van szó.
Alap esetben így néz ki a dolog G80-nál:
8800GTS: 1188/513 = 2.32
8800GTX: 1350/576 = 2.34
Azaz az default SCD órajelet el kell osztani a GPU órajelével és megkapjuk a szorzót. Innentől kedzve nem nagy matematika kiszámolni, hogy milyen értékre állítsuk, attól függően mekkora shader órajelet akarunk!
Nálam pl. 560MHz a GPU, így a szorzó 2.9 = 1620MHz lesz a shader. Ez teljesen jó, mert eddig GPU már 580MHz-en is hibázott, vagyis a SCD 1350MHz fölé semmiképpen nem ment volna, de így, hogy már külön állítható, lehet látni mennyivel több tartalék rejlik a shader processzorokban! (még 1680MHz-en is hiba nélkül ment, nem néztem tovább időhiány miatt!!)
Itt egy táblázat az alap GPU-SCD értékekről:


[kép]


A beállítás lépései Windows XP alatt:
Első körben, RT-ben a Power User fül alatt meg kell nyitni a Riva Tuner/System részt és itt megkeressük a NVAPIUsageBehavior-t, az értékét pedig 1-re állítjuk!


[kép]


Ezután szintén itt a Power User fülön belül megkeressük a Riva Tuner/NVIDIA/Overclocking részt és itt pedig állíthatjuk a shader órajel szorzóját:


[kép]


FONTOS!
Miután megadtuk az értékeket, akkor RT-ben a GPU Core órajelet meg KELL változtatni, akár csak 1MHz-el, leOKézni, aztán vissza az eddig is használt tuning órajelre, és ismét OK-zni, így fog csak működni az SCD állítás! (a következő RT-ben már ennek is lesz külön csuszka, így még ennél is egyszerűbb lesz az állítás.)

Na hát kb. ennyi, menni kell, nem túl bonyolult.
Itt pedig 1-2 teszt mennyit számít vagy sem


[kép]


itt ez az alsó táblázat linken is mert lemaradt a fele: [link]

Jah és még annyit, hogy a teljes 3DMark06 tesztben ez a shader órajel emelés 1620MHz-re az eddigi 1296-ról, +400 pontot jelentett, ami azért nem olyan rossz.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.