2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

FX-6100 teszt

Közép teljesítményű FX 3 modullal, vagy akinek úgy tetszik 6 maggal. Mire elég?

[ ÚJ TESZT ]

1 mag/modul, Turbo Core, Memória

Az Intelekkel való összehasonlítás után az FX-6100-at saját magával is vessük össze. Az alap beállítást 100%-nak tekintve az eltérést ábrázoltam. Ha valakinek úgy jobban tetszik, akkor a grafikonon látott -40% azt jelenti, hogy 60%-os teljesítményt nyújtott az adott beállítás. Ez átszámolható gyorsulásra: 100/0.6=166%, ezt reklamáció helyett bárki megteheti.

Modulonként egy magot letiltva láthatóvá válik, hogy mekkora gyorsulást hoz az AMD új modulos felépítése. Átlagosan 18.5% lassulást hoz a magok felének lekapcsolása. Ez az érték kicsit csal, mert az egy szálon futó programoknál nem hoz gyorsulást. Nézzük a párhuzamos működésre képes programokat: apache, kernel, winFF, Winrar, Cinebench, LinX. Ekkor 29.9%-al lassabb a 3 magos beállítás. Ez megfordítva 42.72%-os gyorsulást jelent. Az Intel féle hyper threading esetében ez az érték maximum 20%, de átlagban ez inkább 10% körül mozog.

Játékok alatt a változás átlagban nem nagy, de két programot elég erősen érint. Battlefield 3 alatt sem nagy a változás, de ez multiban teljesen megváltozna, ha lenne ilyen mérésem.

A memória sebességét 1600-ról 1333 MHZ-re csökkentve a modul késleltetése is csökken. Az AIDA64 eredményeket már láthattátok és messze alatta van a két frekvencia különbségének. Applikációknál is ez a helyzet a majdnem 17% órajel csökkenés csak 2% különbséget jelentett. A legérzékenyebb Winrar teljesítménye is csak 8%-al csökkent.

Játékok alatt is hasonló a helyzet és a Civilization a maga 4.41%-os lassulásával volt a leginkább érzékeny.

A turbo core kikapcsolásának elsősorban az egy szálat használó programok teljesítményén kell nyomot hagynia. Átlagban nem nagy az eltérés, de ha csak a Cinebench és Winrar single thread, valamint a Picasa eredményeket nézük, akkor már látható a TC hatása. Legjobban a Cinebench sínylette meg, majdnem elérte az alap és a TC órajel (3.3 vs. 3.9GHz) eltérését.

Játékoknál csak a Supreme Commander lassult jelentősen, de két program még gyorsult is, amit annak tudok be, hogy így nem járatta körbe az ütemező a magokon a magas terhelésért felelős programszálat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Celeron G1610 Ivy alapokon

    Az új Ivy Bridge alapú Celeron. Mit tud a régi szériával és egy A6-5400K-val szemben?

  • GTX650Ti gyorsteszt

    Három kártya, három teszt és némi tuning: AMD HD7770, HD5850 és egy GeForce GTX650Ti.

  • FX-8350

    FX tuning alapok, ismert problémák (elégtelen hűtők, fogyasztás, stb.) és néhány benchmark.

  • FX-6300 vs. A8-6600k miniteszt

    Lássuk végre, mit is tud egy 4 GHz-en ketyegő 4 magos APU egy szintén 4 GHz-en ketyegő 6 magos FX ellen!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.