2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

FM2-es Biostar alaplapok

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ismételten három Biostar alaplap került a tesztpadra, ezúttal AMD frontról, méghozzá FM" foglalatosak.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Ismételten három Biostar alaplap került a tesztpadra, ezúttal AMD frontról, méghozzá a Trinity processzorokat fogadó FM2-es foglalattal. Az alsó szegmenstől a piac legolcsóbb A85X chipkészletűjén keresztül a jelenleg Magyarországon kapható legjobban felszerelt Biostar lapig.

Én személy szerint ennek a platformnak az igazi előnyét HTPC-ben látom. Ezért esett a választás két Micro ATX-es lapra. Az egyik abszolút belépőre: A55MD2-re. A másik Hi-Fi A85S3. Ez a jelenleg kapható legolcsóbb A85X-es lapkészletű alaplap, bármely gyártót is nézzük. Ezek ellenfele a Hi-Fi A85W lett. Tudom, nem túl igazságos választás, de a múltkori Z77-es cikkben a közép- és felsőkategóriát összehasonlítva alig volt különbség. Kíváncsi voltam, van-e tényleges különbség, ha az árlista két végéről választunk.

Azt, hogy mi a különbség az adott lapkészletek között, az alábbi táblázat szemlélteti:


Forrás: ipon.hu

A dobozok elég egyszerűek. Nekem különösen tetszik (csak most vettem észre, más lapnál is jelen van), hogy a dobozokon jelölve van, milyen APU-t javasolnak bele. Az A55MD2-őn nem értem, miért reklámozzák a BIOS frissítést ily hevesen. Főleg az Online Update-et kell elfelejteni, bármilyen márkát is nézzünk. A Hi-Fi A85S3-ra meglehetősen csalókaként a Hi-Fi Z77X hangkártyájának képe került. Egy világot törtek bennem össze ezzel. A Hi-FiA85W hozza ugyan azt, amit már a Z77X-nél is láttunk.

Abban az esetben, ha véletlenül kiszórnánk a kiegészítőket a szoba közepére és az éjszaka közepén, még sötétben botorkálnánk ki a slozira, akkor sem kell aggódnunk hanyagságunk miatt, váratlanul felbukni a korábban keletkezett stócban, megnyugtatásképp közlöm: nem fogunk.

Egyedül a Hi-Fi A85W tör ki a megduplázott SATA kábelekkel, a többihez képest, ami így pontosan 4 darabot takar. Nyúlfarknyi használati utasítás, egy driver lemez, hátlapi panel, ez mind.

Külcsínben ne várjunk egy modern iparművészeti műremeket. Mérhetetlenül egyszerűek, de funkcionalitásban pont elegendő. Ez leginkább a két kicsire igaz. A színválasztás a „régi” Biostar lapok világát idézi az A55MD2 esetében, ami a magam fura módján tetszik is. A Hi-Fi A85S3 a feketével a többség számára fogyaszthatóbb. Csak úgy, mint a Hi-FiA85W fekete/kék kombója, egészen impozáns.
Mint mindig, nekem most is a legalsó árszegmensű tetszik. Őszintén hittem a sikerében.

Tápellátásban nem is kérdéses hogy a legdrágább a nyerő ezek közül. 6 darab. Ez a csúcs modell A85X 10 darabjával szemben halovány. Sajnos ez a modell nem kapható nálunk, de, hogy a környéken senkinek se legyen így Európában sem. A több fázis a minél biztosabb tuning és a pontosabb feszültségtartás miatt nem árt. A két kis lapon 5 darabot találunk. Ez korrekt adat, nem a „mindent kisajtolok a procimból” rétegnek készült....

…. ami sajnos a hűtésen is meglátszik. Nem kaptak ugyanis FET hűtést, ami hiba. Nem égetik át a gépház oldalát, de egy A10 5800K-val, tuningolva, terhelve már tisztességes hőt generál ez a rész. Ha nem is olyan hullámra emlékeztető hűtővel, mint amilyen a Hi-FiA85W-n van, de valami egyszerű bordázattal feldobhatták volna. Senki sem lenne durcás.

A csatlakozókat nézve két dolog van, amit nehezményezek. Az USB portok száma szerintem kevés. Plusz kettőt mindegyik deszkánál rárakhattak volna. Ezzel még talán meg is barátkoznék, de a hangkivezetéssel már nem. Én egy 7.1-t jobban el tudnék képzelni.

Ami a bővítőkártyákat helyét illeti, teljesen rendben vannak. Az Micro ATX lapokra szerencsére felkerült egy PCI slot. Ami például WIFI- kártyának ideális.

SATA csatlakozókból épp eleget találunk mindegyiken..

Memória slot az A55MD2 és az Hi-Fi A85S3-nál kettő darab kapott helyet, ebben a kategóriában ne is keressünk többet. A Hi-FiA85W természetesen négyel rendelkezik.

Hűtés (mint azt már korábban írtam) gyakorlatilag az Micro ATX lapokon nincs. A déli hídon az A55MD2 egy igen vékony bordázott lemezt használ. A Hi-F A85S3 ugyanez, csak magasabb a bordázat. A Hi-Fi A85W szerencsére jobban fel van vértezve.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.