2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Film: L'ecsó

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Pixar és a Disney ezúttal egy korántsem népszerű állatot választott ki a főszerepre...

[ ÚJ TESZT ]

A Pixar és a Disney ezúttal egy korántsem népszerű állatot választott ki a főszerepre legújabb animációs filmjükben. Pedig a L'ecsó hőse nem más, mint egy kiváló szaglással megáldott, legbelül szakács-álmokat tápláló csatornapatkány, Remy.

A L'ecsó-t az a Brad Bird írta és rendezte, aki a 2004-es "A hihetetlen család"-ért átvehette a Legjobb animációs filmnek járó Oscar-díjat.

Nagyban

Remy példaképe Auguste Gusteau, a nagy francia szakács akinek mottója, miszerint "Főzni bárki tud" élteti hősünket. Nehéz útra indul, szakács lesz belőle. Hogy hogyan?
Egy patkányt nem szívesen látnak egy jónevű konyhában így szüksége van egy "társra", akivel együttműködve képes lehet alkotni. Ez a személy nem más, mint Linguini, az újonc mosogatófiú, aki ügyetlen és teljesen tehetségtelen a főzéshez. Kettejük mókás párosa lendületet ad a történetnek.
Később előkerül Remy rokonsága, akik jó család módjára összetartanak, segítve ezzel a közös célt: lenyűgözni a legnagyobb szavú kritikust:

Anton Ego-t.

Személyes vonatkozás:

Mikor a mozikban ment nem figyeltem fel rá, egyáltalán nem foglalkoztatott egy újabb állatos-animációs film, hiszen annyit láthattunk már. Egyik ismerősöm mondta, ha tudom mindenképp nézzem meg lévén francia vonatkozású alkotás, francia hangok és a nép tipikus akcentusa jellemzi. Őt ez az alig hallható beszédhibámra emlékeztette, ezért is ajánlotta, hogy "bosszantson" vele (fenntartásokkal kezeltem emiatt a filmet). Hogy miért is pozitív csalódás számomra? Nem vártam ezek után, hogy mégis jól fogom érezni magam, míg nézem. Mégis így lett, tetszett, bár a történet teljesen elrugaszkodik a valóságtól. Megjelenik, sőt az egész filmet a "mindent elérhetsz csak akarni kell" motívum élteti, főleg a gyerekekre hatva. Bár bevallom pár pillanatig engem is beleringatott ebbe az álomba.

A történetben akad jópár mókás elem, mint például az eredeti főszakács az alacsony termetével, az ebből adódó röhejes módszereivel, a nagyi a vadászpuskájával. Jól eltalált a csókjelenet, az emberek reakciója az "apró séf"-re, a konklúzió (azaz a kritika, amelyben értékes gondolatok hangzanak el).

Az életből vett vonatkozásai a gyorsétkezdék és az igényes ételek közti ellentét (előbbire példa a patkányok világa, amikor minden szemetet megesznek válogatás nélkül, utóbbit pedig Remy törekvése szemlélteti), avagy a más sikereire hajazó emberek (a főszakács, aki a régi recepteket és inkább a maga bugyuta, a névhez nem illő ételekkel vezeti az éttermet) és az igazi tehetségek közti ellentét.


Főhősünk és a példakép

Bő 100 perces film, érdemes egy délutánra beidőzíteni, megfelelő szórakozás szerintem az egész családnak.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.