2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Fekete Péntek - Mit sóztak rám?

Kissé váratlanul zuhant rám az EMAG Fekete Péntekje, és mivel szerettük volna lecserélni a kínai ésszel felvértezett tabletünket, gyors döntés alapján egy ASUS Transformer Pad TF103CX-1A009A tabletet vettünk.

[ ÚJ TESZT ]

Multimédia, adat

Multimédia

Számítógépről, wifin keresztül próbáltam 720p-s filmeket, az ESF Explorer segítségével, illetve pendrive-ról. A VLC gond nélkül vitte, akadás nélkül. YouTube-ról FHD videókat is gond nélkül lejátszik. Ellentétben az előddel, a hangerő is meglehetősen kellemes, nem csak fülessel, de a saját hangszórójával is élvezhető mind hangerő, mind minőség tekintetében.

Az LG-m saját headsetjével próbálva a zene szépen tisztán szól, legalábbis szerintem, de nagyon nem tartom magam vájtfülűnek. Szintén ezzel a headsettel, és anélkül is, a hangrögzítő megfelelően tisztán vette a hangot, úgyhogy gondolom, Skype vagy Viber esetén is sikerrel abszolválja a feladatot a tablet.

A zenelejátszó a szokásos androidos alkalmazás, előadók, műfajok és albumok szerint listáz, van hangszínszabályzója is. FM rádió korántsem meglepő módon nincs.

A hátlapi kamerával nem próbálkoztam. Az a 2 MP felbontás szerintem nem ér annyit, hogy beletegyenek egy ilyet a tabletekbe. Aki olcsón akar fényképezni, vegyen egy kompakt gépet 18 ezerért, vagy egy normálisnak nevezhető fényképezővel rendelkező mobilt.

Az előlapi kamerát kipróbáltam, van egy szellemesen „tükör”-nek elnevezett alkalmazás, aminek a neve a funkcióját mutatja, de amikor elindítottam, olyan csúnya voltam rajta, hogy inkább ne… Az ezzel készült képet sem teszem közzé, tekintettel a gyengébb idegzetű olvasókra. Hozzá kell tegyem, hogy ez nem a kamera hibája...

Könyvolvasó programnak az Amazon Kindle érkezett a tablettel. Ezt persze nem használom, az én kedvenceim ebben a témakörben az Aldiko, az iReader, és persze az Adobe Reader. Vért izzadtam, mire találtam egy kompatibilis iReadert, ami nem volt vírusos és angol volt a menüje, nem japán…

Adatkommunikáció, akkumulátor

A táblagép wifi-only, azaz sem 3G, sem LTE nem szerepel a repertoárban, a wifi esetében is nélkülöznünk kell az ac verziót. A jelerősséggel teljes mértékben meg vagyok elégedve, a jelet stabilan tartja, nem dobálja. Bluetooth-ból 4.0-ás verziót kapunk.

Az adatkábellel PC-hez köthetjük a táblát, amit persze a Windows automatikusan felismer, ír-olvas. Az USB OTG-képes, próbáltam vele pendrive-ot, egeret, micro-USB-s és normál billentyűzetet, még egy kártyaolvasót is SD kártyával, mindegyiket szó nélkül kezelte. A saját foglalatába nekem egy 16 gigás microSD-t volt lehetőségem belepróbálni, de a max. méret 64 GB.

A GPS GLONASS támogatású, ugyan csak itt a lakás ajtaja előtt próbáltam, bekapcsolt wifivel. Hamar megtalálta a műholdakat, pontosan pozícionált, de nyilván nem ezzel fogok navigálni.
Az eBay-en szép számmal akadnak olyan kábelek és adapterek, amelyek az Asus rendszercsatlakozójára dughatók.

Ezek általában más verziószámú, azaz TF201 és egyéb, régebbi kiadású készülékekhez vannak hirdetve, de nem látom okát, miért ne működnének ezzel a tablettel is. Találtam közöttük töltőt, USB töltőkábelt, ami akár adatkábelként is funkcionál, egyszeres és kétszeres USB adaptert is.

Amennyiben az egy szem microUSB csatlakozó kevés lenne, ezekkel is ki lehet bővíteni a tablet funkcionalitását. Ügyes kezek megfelelő tartóállvány készítésével plusz 2 USB-t is varázsolhatnak rá, vagy biztosíthatják a töltő és a microUSB egyidejű használatát. Gondolom én. Sajnos megfelelő eszköz hiányában az elgondolásomat nem tudom ellenőrizni. Ugyanez áll az USB hub-okra is, feltételezem, hogy működik.

Az akkumulátor Li-polimer technológiájú, papírforma szerint 5070 mAh kapacitású, szintén gyári adat szerint 9,5 óra internetezést bír. Nyilván játék közben eszi az áramot, de melegedést nem tapasztaltam, pedig kipróbáltam egy játékot, a Dungeon Hunter 4-et. High beállításokkal szépen, akadás nélkül vitte. A Candy Crush Saga és a többi "lányos" játék nem különösebben erőlteti meg a gépet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.