2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Fekete Péntek - Mit sóztak rám?

Kissé váratlanul zuhant rám az EMAG Fekete Péntekje, és mivel szerettük volna lecserélni a kínai ésszel felvértezett tabletünket, gyors döntés alapján egy ASUS Transformer Pad TF103CX-1A009A tabletet vettünk.

[ ÚJ TESZT ]

Belső

Hardver

A gép lelke az Intel Atom Z3745 Bay Trail négymagosa, megtámogatva 1 GB memóriával és 8 GB háttértárral. Ez kissé karcsúnak tűnhet, de nem (annyira) játszani vettük a tabletet, a párhuzamos futtatás sem sok szerepet játszik, innen nézve nem az 1 GB-8 GB a kevés, hanem az Intel Atom a sok. A magok általános órajele 1,33 GHz, de szükség esetén rövid időre 1,86-ig is fel tudnak pörögni.

Az Intel HD Graphics 4 szálú feldolgozója 311/778 MHz-et tud. A 22 nm-es gyártástechnológia jót tett a fogyasztásnak, 2 W étvágya van a kicsikének. Saját méréseim alapján az Antutu 5.3 33339, a Quadrant 19139 pontot adott. Ezek az értékek hasonlóak a Mobilaréna tesztben mértekhez.

A memória alapból kb. 400 MB, a háttértár pedig 3,8 GB szabad kapacitással rendelkezik. A gép akadásmentesen, pörgősen működik. Nagyobb weblapok - illetve sokáig görgetett Facebook - azért egy-egy pillanatra meg tudja akasztani, de korántsem olyan bosszantó módon, mint az elődöt. A böngészés gyors, gördülékeny, a programok megnyitása is megfelelő, szóval a „vas” kellően alá tud dolgozni a 'droidnak.

Szoftver

Bekapcsolás után a masina felkínálta a szoftverfrissítés lehetőségét, úgyhogy az Android 4.4.2-es verziója dolgozik. A zárolt képernyőre is kihelyezhetők widgetek, alkalmazásindítók. A feloldás a szokásos androidos módokon működik, úgymint elhúzás, arcfelismerés, minta, jelszó. A főoldal és kezelése is a szokásos, maximum 7 oldalon helyezhetjük el a különféle képernyőkitöltő cuccokat.

A fő androidos gombok (vissza, home, utoljára használt alkalmazások) a kijelző aljának közepén sorakoznak szépen egymás mellett, nem takarva a háttérképet. Felettük a minden képernyőről elérhető alkalmazásindító ikonok vannak, tetszés szerint testre szabható módon, egyedül a menü gomb helyzete nem változtatható.

Az összes többi ikon akár mappára is cserélhető, úgyhogy én néhány mappával meg is oldottam az összes fontos parancsikon kihelyezését, és így nem kell végiglapoznom egy csomó képernyőt.

A menü esetében van lehetőség szűkített megjelenésre is. Választhatunk a gyakori és letöltött alkalmazások között is, ha nem akarjuk látni az összest. A menü képernyő háttere nem fekete, hanem a kezdőképernyő háttere van mögötte, halványan, mintha egy sötét üveg mögött volna.
A szoftver képes kezelni több profilt is, úgyhogy akár mindegyikünk saját felhasználói felületet alakíthat ki magának.

Az alkalmazáskezelés viszont nem tesz különbséget a felhasználó személye között, tehát ha A engedélyezi egy alkalmazás frissítését, akkor B is a frissített alkalmazást használhatja, akár megváltozott engedélyekkel is. Létrehozható egy korlátozott vagy vendég profil is, de ennyire nem mélyedtem bele.

A gyártó által hozzáadott alkalmazások közül nem sokat használok, a más készülékeken megszokottakat preferálom. Ami viszont egy kicsit zavart, hogy alapból nem adtak hozzá irodai szoftvercsomagot. Az Office Mobile pedig nemes egyszerűséggel közölte, hogy nem kompatibilis az eszközzel.

Ez nem esett jól, pláne, hogy kihasználva a nagyszerű alkalmat, a diákoknak és tanároknak járó ingyenes (és legális) Office felkerült az asztali gépre. Amely egyébként 5 eszközre telepíthető lenne, szóval a fiam gépe, az enyém, két telefon és egy tablet, pont 5, erre a tabletet nem eszi meg…

A lényeges elemek, böngésző, Play, Kindle, jegyzetelő alkalmazás, Facebook, ezek megvannak vagy alternatívák telepíthetők. A betűméret változtatható, 4 méret áll rendelkezésre, de a betűtípus fix.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.