2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Fegyverláda készítése airsoft-hoz

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Leírom egy egyszerű tárolásra, illetve szállításra szánt láda készítését.

[ ÚJ TESZT ]

Először is leszögezném, hogy ezzel az írással nem ösztönzök senkit arra, hogy ilyen fegyvereket vegyen és tartson! A cikk főként azoknak szól, akik már űzik ezt a hobbit és esetleg tárolóeszköz hiányában szenvednek.
A légfegyverek szállítását és a tárolását a 253/2004 rendelet (fegyvertörvény) 39. paragrafusa írja elő, ami az airsoft fegyverekre is vonatkozik. Ebből egy részlet:
"...Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában a kizárólag 7,5 joule vagy annál kisebb csőtorkolati energiájú légfegyver, számszeríj, szigonypuska közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -, közforgalmú közlekedési eszközön csak zárt tárolóeszközben birtokolható (szállítható)."
Link: http://www.vadasz.info.hu/rendelet/253/253.htm

Továbbá tártalanítani kell, illetve nem lehetnek megtöltve a tárak. Az akkumulátort és a golyókat külön kell tartani és szállítani. Csak bevizsgált, jelzéssel ellátott airsoft fegyver vásároljunk!


Akik meg érdeklődnek az airsoft után, azoknak tanácsolom először olvassák el a Magyar Airsoft Szabályzatot (MASZ) és tartsák be azt! A szabályzat betartása vonatkozik a többi airsoft-os társamra is!!


A softair.hu-ról:

- MASZ 2008 (.pdf)

- MASZ 2008 (.doc)


2006 április óta űzöm eme kellemes időtöltést, sportot, hobbit (ki minek hívja és minek tartja). Mindig is bajban voltam az airsoft fegyvereim tárolásával és szállításával, ezért elhatároztam, hogy készítek egy akkora ládát, amibe elfér mindenem. Sikerült a projekt, mert ha a ruháimat is belerakom, akkor is marad egy kicsi hely. Pont akkora a láda, hogy be bírom állítani a sarokba a szekrény mellé, a szobaajtó mögé. Továbbá ez a láda könnyen átalakítható zárható verzióra, akkor ha esetleg szükség van rá (pl.: kisebb testvér, gyerek a családban, stb. ).

A ládához felhasznált anyagok:

1. 8db sarokvédő (SAL - HT400) 80HUF/db

2. 4db gumiláb (SAL - HT3123) 70HUF/db

3. 1db fogantyú (SAL – HT20) 990HUF

4. 1 tasak ruhafesték 80HUF

5. 2db zsanér 150HUF/db

6. 2db összehúzó pánt (békanyelv) 320HUF/db

7. 1,35m2 10mm-es rétegelt lemez 3100HUF/m2
- 2db 100 x 40
- 2db 100 x 13
- 2db 100 x 7
- 2db 38 x 13
- 2db 38 x 7
(a méretek cm-ben értendőek!)

8. Csavarok (ízlés szerint)
- 24db 4x10es a sarokvédőkhöz
- 4db 4x10es a gumilábakhoz
- 52db 3,5x35ös a ládához
- 6db 3,5x30as a zsanérokhoz
- 10db 4x10es a fogantyúhoz
- 3x10es a pántokhoz

és matt fekete festék (ami nekem volt itthon)

Végösszeg: ~8000HUF (ebben nincs benne a szivacs ára és a pántoké)

A rétegelt lemez lapokat méretre vágattam, így egyszerűbb volt és pontosan illeszkedik minden. A csavarok helyét bejelöltem és előfúrtam mindegyik lapban (de az élekbe nem) akkora fúróheggyel, mint amekkora a csavar, így szépen össze fogja majd húzni az oldalakat, de az élekbe is be lehet fúrni vékonyabb fúróheggyel, hogy ha esetleg fél valaki az esetleges hasadásoktól csavarbehajtáskor. Ehhez akkora fúróhegyet kell választani, mint a csavar magja, nagyobb fúróhegynél nem fog tartani a csavar sokat vagy behajtáskor megszakadhat.

Összecsavarozáskor jól jön egy plusz segítő kéz, de meglehet oldani egyedül is (én is egyedül csavaroztam össze). Az élekre lehet faragasztót kenni, hogy még erősebb legyen a láda, de ez nem kötelező (én nem ragasztottam). Az összehúzáskor kicsorduló ragasztót töröljük le nedves ruhával alaposan, mert ellenkező esetben foltos fesz a pácolás.

A zsanérokat a láda mindkét felére feljelöltem ügyelve arra, hogy ugyan ott legyenek. Ellenkező esetben ferdén fog állni a láda teteje az aljához képest. A bejelölt helyeken besüllyesztettem a zsanérokat mindkét oldalfalba kb. 2-2 mm-t, hogy ne legyen hézag a kész láda két oldala között. Nekem nem sikerült pont megfelelő zsanérokat beszerezni, így kicsit át kellett alakítanom őket, mert nyelvek túllógtak a láda oldalfalán, ez látszódik a lenti képen. Az átalakítás annyiban merült ki, hogy keskenyebbre fűrészeltem a nyelveket és újrafúrtam a lyukakat.

Ezek után bejelöltem a fogantyú leendő helyét, amely hosszanti irányban pont középre, másik irányba pedig a fogantyú széle a láda belső széléhez lett igazítva. A sarkoknál fúróval befúrtam úgy, hogy a másik oldalra gyors-szorítóval odaerősítettem egy fadarabot nehogy kiszakítsa a fúróhegy a másik oldalon az anyagot. Amint megvoltam a fúrással eltávolítottam a másik oldalról a fadarabot és dekopírral kivágtam vonal mellett a fogantyú helyét. A kivágott rész éleit csiszolópapírral addig csiszoltam amíg eltűntek a "sorják".

A felületet átcsiszoltam mindenhol csiszolószivaccsal (kb. 180-230-as lehetett), de ehhez lehet használni sima csiszolópapírt is. Amint megvoltam a csiszolással portalanítottam a felületet. A pácot úgy készítjük el, hogy a ruhafestéket kb. 4-5 dl forró vízbe öntjük és elkeverjük benne csomómentesen. Én ezt a zöld színt sötétbarna és sötétzöld ruhafestékből kevertem ki, mert a sima sötétzöld nekem nem tetszett, nem volt elég ARMY-s. Az éppen kikevert színt úgy tudjuk ellenőrizni, hogy egy kis csiszolt fadarabra felkenünk egy kevés pácot, majd rögtön letöröljük egy ruhával, minél többször ismételjük meg a műveletet annál sötétebb lesz a felület, miután megszáradt a felület ellenőrizni tudjuk a páclénk aktuális színét. Szükség esetén még tehetünk bele színező port.

A pácolást úgy csináltam, hogy először az aktuális darabnak a tetejét bekentem a páclével az egyik oldalról a másik felé haladva(az se baj ha megáll rajta egy kicsit a páclé). Mikor a végére értem az elején elkezdtem letörölni a felesleget jó nedvszívó ruhával (olyan ruhát használj, amit nem sajnálsz utána kidobni, mivel ruhafestékről van szó ), "szárazra" töröltem, majd jött az oldala ugyanígy, de ügyelve arra, hogy a már lepácolt részt ne kenjem be újra! A lenti képen még csak egyszer kentem át a láda egyik felét. Mind a két félt 3-3szor pácoltam le. Én azt csináltam, hogy amíg az egyiket pácoltam addig a másik száradt egy kicsit, majd az következett, és így felváltva haladtam a pácolással.

A felirathoz kerestem a neten ARMY-s font-okat és azok közül választottam ki azt, amelyik tetszett, kinyomtattam és kivágtam a betűket. A sablonokat felraktam a láda leendő tetejére úgy, hogy amikor a kész láda a kezemben van, akkor a szöveg ne fejjel lefelé legyen. Beállítottam őket a helyükre és maszkolószalaggal rögzítettem őket.

A maradék felületet lefedtem újságpapírral és azt is rögzítettem a maszkolószalaggal.

A sablonokat a matt fekete festékkel egyenletesen befújtam, de úgy hogy a felületre mindig merőleges volt a szórás iránya. Nem fújtam sokat a festékből nehogy a sablon alá menjen a permet.

A festés után egy 5-10 perccel a sablonokat leszedve ez a látvány tárult elém.

Itt lehet látni a zsanérokon az átalakítást. A zsanérok felcsavarozásánál is érdemes hívni valakit, aki segít tartani, de ez is megoldható egyedül.

Ezek után felcsavaroztam a sarokvédőket, a lábakat, és a hord fogantyút.

A láda belső felére, két oldalra és középre a fogantyúhoz kis megvezető fadarabokat csavaroztam fel, hogy a láda két fele stabilabban álljon, amikor mozgatom, meg ez ellensúlyozza azt, hogy ha esetleg nem sikerült megfelelően felcsavaroznunk a zsanérokat és picit félreáll a teteje az aljához képest. Ezeket a darabokat a fogantyú helyéről kiesett hulladékból vágtam ki.

Az összehúzó pántokat (békanyelveket) felcsavaroztam a helyükre. A pántok felhelyezése úgy történik, hogy az összecsukott láda felnyíló részén lesz a kampós fele a pántnak, bejelöljük a helyét és felcsavarozzuk, de úgy, hogy a kapós részt kb. 1-2 mm-rel távolabb legyen, mint ahogy a pánt azt összecsukott helyzetben engedné. Ez azért kell, hogy a pánt összehúzza a két oldalt erősen és stabilan tartsa azokat.

A kész fegyverláda belső méretei: 98x38x18 cm. A láda ragasztás hiányában is elég erős lett.

Már csak a belsejét kell kialakítani. Én szivacsokat tettem bele és pántokkal fogadtam meg a fegyvert, a tárakat és az egyéb kiegészítőket.

A pántokat méterárú boltban kapható.....izé....ööö....még mindig nem tudom a pontos nevét....a boltban úgy mondtam a csajszinak, hogy a táskáknál használt pántot kérnék x-métert és közben mutattam a táskám vállpántjára....nos, abból készítettem.
Méretre vágtam őket és a végükre tépőzárat varrtam, majd öngyújtóval kicsit megolvasztottam a végeket, hogy ne foszoljanak tovább. A szivacson megfelelő helyen ejtettem két vágást szikével (a szivacs bent volt a ládában, így ha erősen nyomtam megjelölte az oldallapon a pánt leendő helyét), amin majd átjön a pánt két vége. Ezek után a jelölésnél 4db 3x10-es csavarral felcsavaroztam a pántot a közepénél, majd amikor visszatettem a szivacsot a helyére, akkor átfűztem a pánt két végét az előbb ejtett vágásokon. A pántok beszerelésével kész is a rögzítés. Nekem tökéletesen megfogja a cuccokat benne, nem lötyögnek.

Ha találtok benne hibát jelezzétek, és ha valaki kedvet kapott a barkácsoláshoz, akkor sok sikert kívánok neki!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.