2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Extrém tuning extrém alaplappal

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ismét extrém tuningba bocsátkoztam

[ ÚJ TESZT ]

Még valamikor az év elején volt egy bemutatóm, amiben egy 631-es Pentium 4 CPU-t felhúztam valamivel 5GHz fölé. Itt egy egyszerű vízhűtéssel próbáltam a processzor hőfokát kordában tartani, ami 5 GHz felett már nem igazán sikerült, és tovább nem tudtam húzni a processzort.
Ahogy teltek múltak az idők, kifejlesztettem ugye a fagyállós hűtést, OC barátom ellátott mindenféle tuning segítő blokkal, meg keringető szivattyúval, úgy gondoltam, hogy újra belevágok eme processzor túlhajtásába, és kihúztam magamnak célul a 6GHz-es órajelet.
Sajnos pont nem volt „készleten” a processzorhoz alaplapom, így hát pofátlan módon feladtam itt a Hardveraprón egy hirdetést, hogy valaki tudna-e egyet kölcsön adni nekem e szent cél érdekében.

Szerencsére nem is kellett sokat várnom, mert Capulet75 fórumtársunk jelezte, hogy ő szívesen adna egy Asus Maximus Extreme alaplapot, ami LGA775 fronton az egyik legprofibb, legtuningosabb alaplap, de mivel ez már DDR3 memóriákat fogad, s nekem az sem volt, így küldött az alaplap mellé 1800MHz-es Cellshock memóriát is.

Kicsomagolva az alaplapot, egyből tudtam, hogy ez bizony tényleg profi deszka ez s nem véletlenül van a nevében az Extreme kifejezés. Ezt tényleg nekem és az extrém tuningnak találták ki. Szóval, ha az alaplapon múlik, bizony meglehet a bűvös 6GHz, már a puszta jelenléte is a tuningot sugallja.

Közben OC is jelezte, hogy tovább tudnánk növelni a hűtési teljesítményt, ha küld 19mm-es átmérővel rendelkező csövet, ez már kellően vastag ahhoz, hogy ne a csövek keresztmetszete fogja vissza a keringetés sebességét. Jeleztem neki, ha már ilyen kedves, és küldd nekem csövet, akkor csapjon már hozzá nekem valami profi lefogató cuccot is, hogy a leszorító erővel se legyen probléma.

A leszorítás erejét csavarokkal lehet beállítani, minél jobban meghúzom a csavart, annál erősebb lesz a leszorítás, persze vigyázni kell, nehogy meggörbítse az alaplapot.

Jahh igen, majdnem elfelejtetem. A Processzor is átesett subaruwrc által egy kis polírozáson, ami elég gánynak tűnhet, „hála” a telefonom minőségi fényképének köszönhetően, valóságban tényleg elég szép.

Szóval adott egy nagyon jó alaplap, egy polírozott jó tuning képességgel rendelkező processzor, és az egyre jobban kiforró fagyállós hűtésem, azt hiszem tényleg bizakodóak, lehetünk.

Még mielőtt nekiállnék a tuningnak, illetve a rendszer fagyállóval való feltöltésének, még össze kell pakolni, mert az előkészületek ismét szép kis rendetlenséget hagytak maguk után

Rendrakás után a rendszert már töltöttem is fel a jeges fagyállóval, ami ezúttal egy három literes üvegben volt. Az üveg nem volt tele, csak négy liter hűtőfolyadék volt benne, de úgy gondoltam ez is több, mint a korábban használt két liter

S most akkor jön a kérdés, hogy hogyan raktam a három literes üvegbe úgy négy liter folyadékot, hogy még maradt szabad hely? Hát akkor erre, tessék

Szóval a jéghideg fagyálló szépen elkezdett keringeni a csövekbe, s a blokk kezdett is szépen deresedni, ahogy szokott.

És akkor jöhet a bekapcsolás, természetesen léptem be egyből a BIOS-ba, s ellenőriztem a processzor hőfokát. -9 fok, azt hiszem rendben is, vagyunk.

Elindítottam a Windowst, majd lefuttattam a Super PI 1M tesztjét, hogy lássuk mennyire is gyorsul a CPU a tuning hatására.

Már léptem is tovább az FSB beállításhoz, és kezdtem is felfele tornászni azt.
Tisztába voltam processzorom képességeivel, így első körre 50%-os tuningot állítottam be neki, azaz 4500MHz-et, és ahhoz egy kis feszültség emelést is elkövettem

A Super PI is szépen gyorsult, továbbá érdemes megfigyelni a háttérben futó Everest hőmérséklet kijelzését. 1 fokos volt még mindig a CPU nyugalmi állapotban. Míg futott a Super PI, 6 fok környékén mozgott.

Ismét FSB emelés következett be, immár 5250MHz-nél jártam.

A Super PI 30 másodperc alatt futott le, viszont látszik, hogy a CPU egyre több hőt termel, egyre jobban melegszik, hisz már 15-17 fok környékén járt. De a feszültség is kezdett elég magas lenni, hisz kb. fél voltal kapott többet, mint a gyári ajánlás.

5300MHz fölött el kezdett makacskodni, és nem sokkal fölötte el is értem a CPU végét,
5325MHz-et sikerült kihoznom belőle…

Sajnos FSB WALL-ba ütköztem, azaz hiába emeltem a feszültségét a CPU-nak, vagy az északi hídnak, hiába kapcsoltam ki a Vdrop-ot, ha 1MHz-el is emeltem az FSB-t már instabil volt a rendszer, 2MHz-el megemelve pedig már el sem indult.
Nagyon sajnálom, hogy nem jött össze a 6GHz, de nem adom fel, olyan processzort fogok keresni, ami magasabb FSB-t is elvisel, és egy olyan példánnyal már nagy valószínűséggel összehozható.
Természetesen capulet75-nek nagyon köszönöm, hogy kölcsön adta az alaplapját, és a memóriákat, nélküle nem jöhetett volna össze ez a kísérletem, és természetesen OC barátomnak, aki ismét volt olyan rendes és megajándékozott a remek csövekkel, és leszorítóval. Neki pedig tessék látogatni a weboldalát továbbra is.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.