2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Fotózás rovat

Edgertronic: megfizethető slow motion kamera

Eljött az a kor, amikor egy átlagember is "bármikor előkaphat" egy slomo kamerát a táskájából.

[ ÚJ TESZT ]

Minek nekem slowmo kamera?

A gépet egy amerikai cég, a Sanstreak Corporation fejlesztette ki, aminek célja egy – végre! – megfizethető high-speed kamera megalkotása volt. És ez szerintem sikerült is, hisz az 5495 dolláros kezdőértékkel kapható kamera az fps1000 gyatra minősége után a legolcsóbb profi high-speed kamera a piacon.
Még hogy megfizethető! – gondolná az olvasó (Akinek nem inge, ne vegye magára!). Na nekik mondanám, hogy a legolcsóbb, 64x64 pixelnél nagyobb területen 1000 fps-es vevő kamerák 30.000 jó amerikai dollárnál kezdődnek. De ha egy profi Phantom cuccot akarunk venni, akkor akár 100.000 dollárt is ki kell majd pengessünk a kasszánál. (Bár utóbbi kameráknak oly' kicsi a keresletük, hogy csak rendelésre adnak.)

Persze mondhatják, hogy az fps1000 (ami tudtommal még nem kapható) is jó erre a célra. Természetesen jó! Sőt remek, viszont egy olyannal sosem fogunk olyan képeket csinálni, mint egy erre optimalizált kamerával. "És mi a helyzet az iPhone-okkal?" Hát azok is legfeljebb 10x-es lassítást engedélyeznek, ami valljuk be, a semminél jobb, de nem jó. "Na de egy jó DSLR, plusz a Twixtor biztos elég jó!" – Hát meg kell mondjam, hogy nem!

A Twixtor csak megpróbálja "kitalálni", hogy mi volt a két képkocka között, és azok alapján torzítja a képeket. Ez egy levegőben lévő, ugrató bicajosnál természetesen remek, viszont ha épp azt akarjuk lefilmezni, hogy egy iPadet szétlövünk egy tankelhárító ágyúval, akkor az már bőven kevés lesz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.