2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Fotózás rovat

Edgertronic: megfizethető slow motion kamera

Eljött az a kor, amikor egy átlagember is "bármikor előkaphat" egy slomo kamerát a táskájából.

[ ÚJ TESZT ]

A kamera képességei

Na most ugrik a hal a vízbe! Lássuk, hogy mire is képes az a kamera, amiért nem kevesebb mint 1 millió forintot kell kicsengessünk, sőt még Amerikába is kell érte utazzunk!

Csak úgy viszonyítás miatt mellékelem a Fastec HiSpec II specifikációit is, amit az egyik kollégám használ, és elárulom, hogy nem az edgertronic duplája az ára, de még nem is a triplája.

Kamerák: Edgertronic --- Fastec HiSpec II
Minimum felbontás: 192x96 --- 128x2
Maximum felbontás: 1280x1024 --- 1280x1024
FPS max felbontáson: 500 --- 506
FPS min felbontáson: 17791 --- 112283
Szenzor: CMOS --- CMOS
Méretek: 111x108x79 mm --- 69x93x93 mm
ISO: 100-1600/400-6400 --- 1600/3200
Fájlformátum: H.264 (.mov) --- BMP, TIF, DNG, JPG, AVI
Csatlakozók: 2*USB 2.0, 10/100 Ethernet, SDHC, Mikrofon, I/O, Táp --- 100/1000 Ethernet, valami spéci izék, USB, HDMI

A fentiekből következtethetünk arra, hogy egy árban többszörösét nyomó dolog nem feltétlen tud többet, sőt bizonyos helyen kevesebbet is. Na de elemezzük is ki ezt!

A minimum felbontás sokakat érdekel, hiszen nem kevés embert csak egy apró részlet érdekel, de azt a lehető legnagyobb sebességgel akarja visszanézni. Viszont azért az a 2 pixeles magasság szerintem túlzás, az egy olyan vékony csík, hogy szinte láthatatlan. A maximum felbontás meg ugyanaz, hisz ha jobban utánaolvasunk, egy nagyon-nagyon hasonló szenzort használnak.

A max felbontáson mindössze 6 FPS-sel nyújt többet a HiSpec II, ami valljuk be, hogy elhanyagolható. Minimum felbontáson természetesen a Fastec terméke vezet, viszont ki akarna olyan kis méretben fényképezni. A szenzoruk szinte ugyanaz.

A méretek szempontjából a HiSpec kisebb is, és valamivel könnyebb is, de ha már úgyis egy komplett gépet kell magunkkal hordoznunk a működtetésükhöz, akkor nem mindegy az a pár gramm? ISO terén nemhogy jobb lenne, de monochrome-nál csak a felét tudja az edgertronicnak.

Fájlformátum terén úgy néz ki, hogy a HiSpec viszi a pálmát, közben pedig nem! Ugyanis a képeket (nekem legalábbis) könnyebb kivágni egy videóból, és ugyebár ki akarna fényképezni egy ilyen masinával.
Illetve a kódolás. Ugye ilyen rátánál nálam max felbontás-max FPS kombóban másodpercenként 1.37 GB a videó. És mint tudjuk, a H.264 jobb tömörítés terén, mint az AVI. Csatlakozók terén pedig semmi szükség sincs azokra, amiket a Fastec jövevénye biztosít. Minek például HDMI, ha az Ethernet porton keresztül úgyis real-time képet kaphatunk.

Természetesen, ha nagyon szőrszálhasogatóak akarunk lenni, és nemcsak a főbb adatokat, hanem abszolút mindent összevetünk, akkor a Fastec HiSpec II nyerne valószínűleg, de olyan kis előnnyel, hogy azt egy átlag (ja, viszonylag átlag...) felhasználó észre sem venné.

Ugye fentebb írtam, hogy monochrome... Minek egy ilyennek monochrome verzió? Nos, a válasz nagyon egyszerű. Gondoljatok csak arra, hogy mennyi fény kell egy 1/2000-es záridőnél, milyen fényre van szükség. Pedig az csak 1/2000. Itt nagyjából 1/200.000-es záridővel operálunk, ami azt jelenti, hogy rengeteg fényre lesz szükségünk.

Hogy ezt tovább értsük, egy kicsit értenünk is kell a fényképezőgépek működéséhez. Egy kép attól lesz színes, hogy van előtte egy fényszűrő, aminek a segítségével a szenzor "eldöntheti" az adott pixel színét. Nos, ha egy színes változatot rendelünk, akkor a szenzorunk előtt egy BAYER szűrő lesz, ami nem kevés fényt megesz, így a szenzor 6400-as ISO értékét lehúzza 1600-ra.

És mégis kinek kéne fekete-fehér? Hát, ha mondjuk egy kutya vagy, és amúgy sem látod a színeket, akkor nem tök mindegy? Ha egy átlagos felhasználó vagy, és meg tudod teremteni a kellő fényt, vagy eleve a szabadban dolgozol, akkor természetesen a színes kell.

Ha meg esetleg egy tudós/kutató vagy, akkor döntsd el, hogy neked mi a fontosabb! A nagyobb élesség/kisebb fényszükséglet, vagy a szép színek. Ami engem illet, nekem a színes van, hisz szinte csak szabadban használom, mert beltérben nem is lenne megfelelő méretű helyem a kísérletezésekhez.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.