2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

DIY ventilátorcsapágy-zsírzó

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ha drága az új vagy alkatrész híján nem javítható a régi, akkor zsírozd meg a zajosodó ventilátorodat!

[ ÚJ TESZT ]

Előjáték

A bejegyzés története nagyon egyszerű: zajosodó ventilátor került a kezeim közé, egy csere darab pedig nem olcsó mulatság, csapágy pedig itthon nem igazán kapható hozzá, így gondoltam magasabb szintre emelem a dolgot, és házilag próbálkozok beférkőzni a rejtett zugokba.

Külföldről lehet rendelni bármit, de amikor azonnal kell valami, akkor az rögvest kell, nincs idő várni, így ha ideiglenes javulást lehet csak elérni, már többet tettünk az ügyért, mint amikor meg sem próbálja az ember. Arról nem is beszélve, hogy egy kis kreatívkodás jót is tesz, legalább agyunk elhalni készülő részeit átmozgatjuk kicsit.

Na de vissza a történet fő tárgyához, egy kezdődő csapágyas VGA hűtőhöz. Mezei "mókuskerekes" ventilátor, ami korából adódóan már csendesebb nem lesz, így tesztelésre kiváló. A szétszedési folyamatot nem szeretném részletezni és illusztrálni, egy seeger gyűrű fogja a legtöbb hagyományos elven működő ventilátor tengelyét, ezt hozzá való fogó nélkül is könnyen le lehet piszkálni, csak arra kell vigyázni, hogy ne lőjön ki, mint Bodri kutya a postásra, mert könnyen el tud veszni beltérben, hiába követjük végig szemmel a röppályát.

Gondolom a csapágy felépítését nem kell bemutatni senkinek, a golyós ventilátorok értelemszerűen kaptak gyártáskor egy porvédőt, meglepő módon azért, hogy ne kerüljön kosz a golyók közé. Ez a gyakorlatban előnyt jelent mindaddig, amíg a benne lévő kevés zsírt ki nem pörgeti az idő vaskereke, mert utána azt pótolni már kemény dió. A porvédő lemez nem hermetikusan zár, az egyik oldalán egy hangyányival keskenyebb, itt látni is a golyókat, persze sasszem illik hozzá.

Nos, ide kellene bejuttatni valami szilárdabb halmazállapotú anyagot, ami finoman szólva is nehézkes, még injekciós tűvel megtorpedózva sem lehet érdemit belejuttatni, illetve kérdéses a ténylegesen bevitt anyag mennyisége. A dolgon felbuzdulva közvetlen környezetemben kutakodtam igazi kókány megoldásban, ami bárki számára elérhető, és könnyen megvalósítható, ha az élet úgy hozná.

Magát a porvédőt el lehet távolítani, de utána azt már a jó isten sem rakja vissza, mert biztosan deformálódik, illetve ilyen, nyitott állapotban a belekent zsír hamar távozik forgás közben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.