2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

DIY hangfalépítés

Hogyan csináljunk régi és csúnya hangfalból újat és szépet saját kezünkkel?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Bevezető

Sziasztok! Ez életem első publikálása, nem írtam még ezelőtt cikket sem logout-ra, sem máshova.
Remélem, azért lesz, akinek tetszik.
Ne haragudjatok, ha kicsit összeszedetlen vagy szétszórt, és az esetleges nyelvtani hibákért is elnézést kérek!

Ebben a cikkben egy régen (kb. 5-6 éve) készített hangfal feljavításáról, újraformálásról lesz szó.

Előre leszögezem, nem vagyok "audiophile" emberke, sem hangfaltervező, sem asztalos, semmi egyéb ami kapcsolódna hangfalkészítéshez. Ezért kérek mindenkit, úgy tekintsen a cikk szerzőjére, mint hobby barkácsolóra és zeneszerető emberre! Köszönöm! :)

Még tavasszal elhatároztam, hogy kellene építeni egy 2.1-es hangfalszettet a lehető legkisebb költségvetésből. Ez egy majdani 5.1 két frontja és mélye akarna lenni. Pénzhez egy hétre majd készülne hozzá két surround és egy center is.
Pár nappal később vaterán ráleltem egy éppen akkor feltöltött B&W, kevlár membrános, valódi fáziskúpos, 16,5 cm-es hangszórópárra, mely hibátlan esztétikai és műszaki állapotban volt, és a lényeg: nagyon jó árban adták! Lehet nem volt akkora vétel, mint amilyennek én éreztem :)

Gondoltam ennek jó alapja lehetne a már fentebb említett régebben készített front pár. Csak fel kellene dobni egy kicsit, hogy nézzen ki valahogy, és csak a mélynek kellene anyagot vágatni.
Nem mellékesen mindig is szerettem volna egy B&W hangfal szettet, vagy legalábbis két frontot, de sajnos nem az én pénztárcámhoz árazzák őket. Van nála jobb márka, ez nem vitás, de engem a design megfogott ebben a márkában, főleg a kevlár hangszórók tetszenek nagyon. Tudtommal az egyetlen cég a világon, amelyik ténylegesen a golyóálló mellénynél is alkalmazott kevlárt használ membránjai előállítására, mert a GE csak nekik adta el a licencet. Hallani egyszer hallottam szólni és nagyon tetszett, valamelyik 6**-os széria volt, de nem esküdnék meg rá.

Így hát le is ütöttem, és két nap múlva meg is érkezett a csomag a két hangszóróval. Sajnos az nem derült ki, gyárilag milyen ládába valók, mivel ezek nem bontottak, hanem a gyárból külön rendeltek. Nem tudta megmondani az illető, hogy melyiknek lenne a tagja. Hangjáról így előjáróban annyit, hogy próbaképp be lett kötve hangváltó és minden egyéb nélkül. Nagyon érdekes dolgot tapasztaltam, mégpedig, hogy van mély és van magas is, kb. mint egy full-range hangszórónál. A neten semmit sem találtam a paramétereiről, szóval fogalmam nincs milyen frekvenciatartományban képes megszólalni, de kb. még magas sem kellene hozzá, annyira magasra megy (jó, ez túlzás, de tényleg nagyon magasan van a vége).

Íme, a szerzemény

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.