2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Dinamikus ventilátorvezérlés Arduinoval

Egyedi, többcsatornás ventilátorvezérlő, mely elkészíthető egy délután alatt, kb. 2000 forintból.

[ ÚJ TESZT ]

A hardver

Szeretem a csendet. Ezért csináltam egy ventilátorvezérlőt, ami alapjáraton hangtalanná teszi a számítógépemet, terhelés alatt azonban felpörgeti a tempót. Az egész megépíthető és szoftveresen felkonfigurálható egy délután alatt. Valahogy így néz ki.

[+]

A kontroller vezérli a ventilátorokat és jelenti a fordulatszámot a számítógépnek. A számítógép monitorozza a CPU és GPU hőmérsékletét, kiszámolja a kívánatos ventilátorfokozatot és elküldi az Arduinonak. Pofonegyszerű. Az egész installáció hardveres költsége kb. 2000 Ft, a továbbiakban pedig megosztom az utóépítéshez és konfigurációhoz szükséges lépéseket.

A projekthez egy Arduino Nano-t használtam. A kitűnően működő hamisítványok postaköltséggel együtt $3-ért beszerezhetők az eBayről. Négy PWM-es ventilátor fordulatszámát tudjuk vele függetlenül monitorozni és szabályozni. Ezen felül csak passzív kiegészítőkre, vezetékekre és csatlakozókra lesz szükségünk. A PWM-es ventilátorok előnye, hogy a rájuk vonatkozó szabvány megköveteli, hogy bármilyen vezérlőjel esetén forogjanak, illetve hogy vezérlés hiányában maximális fordulatszámra kapcsoljanak, ezzel óvva féltett ketyeréinket.

A rajzon látható összeállítást megépíteni nem ördöngösség, ezért nem is csigázok senkit az apró-cseprő teendők részletezésével. A szükséges kellékeket azért összefoglalom:
- forrasztópáka és ón,
- molex vagy SATA tápcsatlakozó,
- igény szerinti mennyiségű PWM-es ventilátorcsatlakozó, bátrabbaknak egyszerűen tördelhető tüskesor,
- vezetékek.

Személy szerint én egy 90 fokos tüskesort ajánlok és külön egy tüskesoraljzatot. Előbbit az Arduinora, utóbbit a ventilátorcsatlakozókhoz forraszthatjátok. Így egy mozdulattal össze- és szétszerelhető az egész, az Arduinot később másra is használhatjátok. Ha antisztatikus zacsiban kapjátok az Arduinot, benne hagyhatjátok, a tüskesorral átszúrhatjátok és a csatlakoztatott aljzattal rögzíthetitek. Ez egy alapszintű rövidzár elleni védelemmel is ellátja a vezérlőt.

Amire a kezdők figyelmét felhívnám. A táp 12 V-os ágát nehogy menet közben rövidre zárjátok! A nagyobb példányok 30-50 ampert is leadhatnak anélkül, hogy lekapcsolnának. Egy pillanat alatt lyukat lehet vele hegeszteni a számítógépházba, rosszabb esetben meg fröcsköl a fém.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.