2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Cubitek XL-Tank: Lian Li kedvező áron

  • (f)
  • (p)
Írta: |

De vajon hozza-e ugyanazt a minőséget? Döntsd el te magad!

[ ÚJ TESZT ]

Első konfigurációmnak egy Coolermaster Elite 331 ház adott otthont. Akkoriban még a ház volt otthoni számítógépem legkevésbé fontos komponense. Az életembe viszonylag későn köszöntött be az internet-korszak, ám amikor ez megtörtént igényem lett egy halk, éjszaka is elviselhető hanggal operáló számítógépre.

Sajnos a kis Elite erre a célra tökéletesen alkalmatlan volt, akárhogy meghúztam a csavarokat, hajtogattam az oldallapokat, mindig sikerült a HDD-k rezonanciáját felerősítenie, és különböző magasságokon rezgő hang formájában visszaadnia.

Ekkor kezdtem el spórolni, valami komolyabb kuckóra, ami egy használt Coolermaster Haf-922-ben öltött testet. Örültem, mint majom a farkának, a különleges, és zavaró rezonanciák megszűntek, a sok, leszabályozott ventilátor pedig halkan is elbánt az akkori Q9550-es konfiggal.

Ezzel is volt azonban egy probléma, amit a vásárláskor nem vettem észre. Az előző tulaj igen komolyan dohányzott, amit sajnos a ház olyan mértékben magába szívott, hogy három hónap elteltével is bebüdösítette a szobát. Kényszermegoldásként befestettem a ház vázát feketére, ami ugyan a szagot elnyomta, de nem sikerült túl tartósra, gyakran javítottam fekete alkoholos filccel.

Időközben sikerrel beléptem a munkaerőpiacra, így vált lehetővé az írás alanyának megvásárlása. Tehát a hát vásárlásának egyik mozgatórugója, az elrontott festés-, míg a másik egy letisztult dizájn keresése volt. Mindig is tetszettek a Lian Li házai, letisztult formatervezésük, különleges megoldásaik, és prémium minőségük. Volt azonban egy nagy probléma a gyártó termékeivel. Igen, kitaláltátok: felettébb drága!

Ekkor futottam bele a Cubitek nevezetű gyártóba, amelynek házai a külföldi tesztek, és az interneten fellelhető képek alapján számomra hozták a Lian Li-k szintjét. Segítséget nem tudtam kérni, hiszen a kiszemelt Cubitek XL-Tank hazánkban olyan ritka, mint a fehér holló. Úgy döntöttem kockáztatok, és megrendeltem.

Úgy egy hét múltán(Németországból érkezett) mehettem érte a boltba, ám nagy meglepetésként ért a boltban a hatalmas doboz látványa. Képem sajnos nincs róla, nincs is rajta sok néznivaló, egyszerű kartonpapír, amin a termék neve szerepel, és egy tankot ábrázoló rajz. Nem fényes, nem színes, abszolút környezetbarát.

A dobozt kinyitva, elém tárult a kellő védelmet nyújtó csomagolástól megszabadított ház.

A ház minden eleme egytől-egyig alumíniumból van, úgy a váza, mint a külső szálcsiszolt borítás, és az oldallapok is. Az egyetlen műanyag alkotóelem, a winchester rögzítésére használatos gumikerék.

Kellékekből kellemesen sokat ad a gyártó a terméke mellé, mindenféle csavar, de olyan mennyiségben, hogy legalább három ilyen ház komplett szerelvényezéséhez is elegendő lenne. A szememben ez igen nagy piros pont, mert hajlamos vagyok elkutyulni a csavarokat.

A ház tetején található USB3-as portokból 2 darab van, amelyeket választhatóan vagy az alaplap hátsó-, vagy a belső portjaira is csatlakoztathatunk, attól függően, hogy hardverünknél ez miként kivitelezhető.

A ház összes kábele fekete borítást kapott, és ideális hosszúságú-bárhova elér, de még nem okoz gubancot sem hátul.

A házhoz gyárilag mellékelnek még ventilátorokat is: 2 darab piros ledes 14 centimétereset felülre, egy fekete nem világító 14-est hátulra, és egy 24 centis szintén ledeset előre. A két felsőt cseréltem, mert nem szeretem a karácsonyfát, azonban a többit megtartottam. Egyébként meglepően hangtalanok, de mellette kellő légáramot tudnak biztosítani. Az első 24 centis egyébként 280 RPM-es fordulaton képes elindulni, amikor még csak egy kis pislákoló fényt bocsát ki, és tökéletesen meghallhatatlan.
Még egy piros pont.

A ház maga egyébként nagyon robusztus, nem hajlik, nem nyaklik, kifejezetten erős anyagból van, sosem hallottam hangját. Szerelhetősége nagyon jó, tele van nagyon ötletes megoldásokkal, amire később kitérek majd.

Nincsenek vágó élek, minden kellően el van dolgozva, és alumínium révén szép, de közben roppant könnyű. Lemérni nem tudtam, de a HAF 922-t kétszer ilyen nehéznek mondanám.

Akkor most kitérnék azokra a megoldásokra, amelyek miatt - a kinézete mellett - ezt a házat választottam:

- porszűrő található minden "intake" ventilátor előtt, így a tápnál is.
- ezek tisztítása is ötletesen lett, megoldva, mert míg a tápnál, egy kis fiókot lehet kicsavarozni, addig az előlap egy részét két csavar lazítása után fel lehet hajtani, így a ház szétszedése nélkül is könnyen kitisztíthatjuk a porszűrőket. Ezzel a lépéssel a mérnökök elkerülték a műanyag használatát:

- mindenféle rezonanciát kiküszöbölő HDD felfogató rendszer, amely gumikerék segítségével rögzül a vázhoz. A vinyókat nem lehet egyenként cserélni, mert egy lecsavarozható elem, az összes hdd slotot rögzíti egyszerre:

- Az ssd egy külön helyet kapott a merevlemez keret alatt, ami egyébként teljesen eltávolítható, ha nem lenne rá szükség:

A piacon jelenleg nem kapható akkora processzor hűtő, amekkorát ebbe a házba ne lehetne beszerelni, majd a képeken látható lesz, hogy a Noctua NH-D14 mellett még mekkora hely maradt az oldallapig.

Kábelmenedzsment: ebből a szempontból sajnos nem vizsgázott tökéletesre a ház, mert ugyan az alaplap-tálca bőven tartalmaz kábelelvezető nyílásokat, azokat azonban nem védi semmilyen gumiszegély. Így sajnos előfordulhat, hogy ha nem vigyázunk a szerelésnél, akkor széttépheti a harisnyát a kábeleken.

Az alaplap mögött egy kb. 2cm hely marad a kábelek elrendezésére, ami számomra épp elegendő volt, még nem volt nagyon nehéz feltenni az oldallapot. Mondjuk nagyon sok kábelt kellett elvezetnem, de végül is sikerült úgy megoldani, hogy ne púposítsam a ház oldalát.
Mint már feljebb írtam a ház kábelei fekete borítást kaptak, és ezeket kényelmesen elvezethetjük, mert a ház sok kötöző lyukat tartalmaz, ezzel megkönnyítve a menedzsmentet.

Hűtés: A házba, már a fentebb leírt helyekre, és méretben 4 ventilátor szerelhető. A beszerelés módja az ami különleges. Egyrészt a hátsó ventilátornál teljes kivágás van, nem rácsozás, így elkerülendő a szélzaj keletkezését. Természetesen kapunk egy rácsot, amit opcionálisan felcsavarozhatunk, ha féltjük ujjaink egészségét. Én nem használom. A ház tetejében elhelyezhető két tizennégy centis ventit egy külön szerelő keretbe lehet rögzíteni egy gumiágyba, így megelőzve bármilyen rezonanciát. A ventik beszerelése után a felfogató keretet nagyméretű csavarok segítségével lehet a házhoz erősíteni. Ennek több előnye is van, egyrészt kényelmesebb házon kívül szerelni, másrészt 4 csavarral oldható minden légkavaró takarítás esetére.

Itt nem találunk porszűrőt, de felül nincs is értelme. Többet ártana, mint amennyit használ.
Az első nagyméretű ventilátor is kapott porszűrőt, amit gyakran kell tisztítani, mert nagyon hatékony.
A táp alatt lévő porszűrőről is ugyanezt tudom elmondani, így összességében a házba csekély mennyiségű pornak van lehetősége bejutni.

Stabilitás: A ház tervezésénél odafigyeltek rá, hogy megfelelően stabil legyen, ami kiemelkedően fontos egy ilyen könnyű kivitelezésnél. A tervezők gondoltak a nagy méretű videokártyát használókra is, így egy keresztmerevítőt adnak a házhoz, ami egyben a vga-kat is alátámasztja, egy csavaros-gumis megoldás segítségével. A merevítő használata opció, eltávolítható, én sem használom, mert nincs rá szükség, hiszen még sosem rezonált a kicsike.

Összességében ennyit szerettem volna írni a házról, amiről szerintem jogosan feltételezem, hogy a legtöbbeteknek ismeretlen. Én tökéletes megelégedéssel használom már több, mint egy éve. Negatívumot nem nagyon tudok róla megemlíteni, csak annyit mondhatok, hogy számomra jó vétel volt, még a HAF 922-höz képest is ég és föld a különbség a Cubitek javára.

A ház áráról azért nem írok semmit, mert már nem kapható kereskedelmi forgalomban, sőt a gyártó oldalán sem található már meg ez a modell.

Itt van a galériám, amit az előző konfigom beszerelésekor készítettem, remélem ebből minden kérdésetekre választ fogtok kapni, de ha esetleg nem, akkor készségesen állok rendelkezésetekre a fórum keretei között.

Mellékelem még teszteket az internetről, amelyből megtudhatjátok a száraz technikai adatokat is.

Overclockersclub
TechpowerUp
Bjorn3D

Kérdezni kötelező!!!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.