2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Bonus - komplett gép 60-ért

Többen kérdezték, hogy mit lehet összeszedni hatvanezerből. A midimax verziót tupíroztam fel kicsit.

[ ÚJ TESZT ]

Fogyasztás, értékelés

Fogyasztás

A gép fogyasztását nem csak a tesztekben használt négy beállításnál mértem meg. Az alap órajeles beállítást már láthattátok a tuning résznél. Nem csak az órajel növelhető adott feszültségnél, hanem kis szerencsével a feszültség is csökkenthető a gyári órajelnél. mind a két CPU stabilan futott 3GHz-en akkor is, ha csak 1.175V-ot kaptak. Ezeket UV (under voltage) néven különböztettem meg. Ráadásként megpróbáltam a GPU-nál is lejjebb venni a feszültséget, ami messze nem volt annyira sikeres, mert az alap 1.0875V-ról csak 1V-ig sikerült lemenni.

Az alapjárati fogyasztás a két tuningolt ( OC ) kivételével 70-80W között mozgott, ami igen korrekt. Kicsit furcsa, hogy az X2 és az X3 között nincs különbség, de az X2 magasabb feszültséget kapott idle módban. A tuningolt beállítások rögtön több, mint 20W-ot dobnak a fogyasztáson, ami nem csoda, mert a CnQ volt az első, amit lekapcsoltam.

Amikor meghajtottam a CPU-t az X2 máris kevesebbet fogyasztott, de a különbség még mindig nem volt nagy, alap esetben 127 vs. 144W. Ezt az eltérést alulfeszeléssel (X3 UV) nagyjából be lehetett hozni. A feszültség emelés viszont szépen megtolta a fogyasztást, X3 OC-nál 27%-kal.

A GTS450 fogyasztása magasabb, mint amire emlékeztem. Természetesen ilyenkor a CPU-t is terheli a furmark. Ugyan csak minimálisan sikerült csökkenteni a GPU feszültségét mégis mérhető. Érdekes, hogy a Crysis 2 alatti fogyasztás elég közel alakult az itt mért értékekhez.

A teljes terhelés eléggé valószínűtlen, hogy valaha is előforduljon. A két szélső X3-as (UV vs, OC) beállítás között 73W (28%) a különbség, ami nem semmi. Főként akkor nem az, ha azt nézem, hogy a gyári beállításokon futó X2 és X3 között csak 17W a differencia.

Egyértelműen az X3 UV-nek van a legjobb teljesítmény/fogyasztás hányadosa. A videokártya viszont elég sokat zabál. Egy HD4850 fogyasztása még ennél is több pár wattal, de egy GTS250 már további 30-40W-tal zabál többet.

Értékelés

Hatvanezerért egész tisztességes gépet lehet összerakni. Kis odafigyeléssel, valamint pár ezres befektetéssel, még a hangja is leszorítható. Attól függően, hogy mi a cél természetesen tovább finomítható a hardverek listája. Ezért szétbontom az értékelésemet:

Ha az elsődleges cél internetezés, pár kép feltöltése, chat, akkor azt kell mondjam, hogy bőven elég az X2 teljesítménye. Persze a két mag kompromisszumos. A kirándulásról, buliról készült képek konvertálása, videók vágása több időt igényel, mint egy komolyabb gépen. De kis türelemmel szinte mindent el lehet végezni vele, amit egy három-négy magos gépen. Ha kevésnek tűnik a teljesítmény akkor egyszerűen meg lehet emelni az órajelet. Jól lehet a videokártyán spórolni. Egy HD5450 vagy 9400GT is elég a HD és flash gyorsításhoz. A megspórolt összegből kijön a gyorsabb CPU, jobb ház vagy monitor.

Ha a használt programok jól kihasználják a több magot, néha játszunk és fontos a csendes üzemelés, akkor érdemes megfontolni a keret kis átcsoportosítását, bővítését. Egy HD5670 pár ezressel olcsóbb, mint az említett 4850. A különbségből ha nem is jön ki az X3 és a halkabb hűtés mégis megéri a plusz befektetés. A HD5670 elegendő az 1440-es felbontáshoz, igaz valószínűleg az AA-ról le kell mondani.

Játékos lelkületűeknek sajnos a keret igen szűkös. Az alap gép sem rossz, de nem is az igazi. Kis plusz befektetéssel (10k) lehet egy jó gépük. GPU fronton az 1440-es felbontáshoz bőven elég volt a GTS450 teljesítménye. A hasonló teljesítményű HD4770, HD4850 vagy a többször átnevezett G92 alapú kártyáknál érdemes minőségi darabot keresni. Esetleg 20k körül érdemes szétnézni és venni egy újabb kártyát, mint amilyen egy HD5750, GTX260, GTS450. Hogy ne legyen CPU limites a játék egy X3-mat érdemes venni, vagy egy feloldható Phenom II X2-t. Az olcsó lap sajnos nem támogat 125W-os CPU-t, de a keretbe amúgy se férne bele egy X4. Egy elfogadható billentyűzet-egér páros is további pár ezres.

Ha a fenti kategóriákon kicsit túlnő az igényünk, vagy csak pénz áll a házhoz lehet több módon is fejlesztő a gép:

(B)CPU(/B): Egy Phenom II X4 945 vagy C3-as 955 az ésszerű limit. Komolyabb processzort nem visz el a lap.
(B)Alaplap(/B): Esetleg ha később Bulldozerre szeretnénk továbblépni, akkor egy olcsó AM3+ lappal összerakva "jövőállóbbá" tehetjük a kiinduló gépet.
(B)GPU(/B): A GPU upgrade-t limitálja a táp, de egy GTX460 vagy 6850 még beleférhet. A CPU limit viszont szinte garantált.
(B)Monitor(/B):Ha nagyobb átmérőjű, felbontású darabot választ valaki, akkor vagy nem natív felbontáson, vagy csökkentett részletességgel játszik. Láthattátok, hogy elfogadhatóan muzsikált HD alatt is a gép, pedig mindenhol igyekeztem megterhelni a GPU-t. Van egy olyan érzésem, hogy amíg nem jön a következő konzol generáció ez a teljesítmény kisebb-nagyobb kompromisszumokkal elég lesz.

Mivel a saját gépemből vettem ki az X3, memória, videokártya triót, ezért már kitalálhattátok, hogy én mire szavaztam. A CPU-t csökkentett feszültségen járatom, ezért elég egy Ninja passzívan. A plusz ventilátor csak az augusztusi kánikulában pörgött fel. A legjelentősebb eltérés az, hogy fekete az alaplapi foglalat (AM3+), ahogy a fejlesztésnél is ajánlottam. Remélem az AMD új CPU generációja nem okoz csalódást.

Eddig kimaradt az Intel vonal, de a cikk végén szeretnék egy kicsit kitérni rá. Ha az ár/érték arányt nézzük, akkor itt az Intel nem rúg labdába. A 1155 nem fér bele a keretbe. 1156-on gondolkoztam, de az ára miatt inkább egy Phenomos gép ellen indulhatna, amivel szép adok-kapokot játszanának. A 775 pedig szerintem túlárazott. Egy P31-E7200 (esetleg e6300) annyiba kerül, mint az X3-om lappal együtt, de alap órajelen az X3 erősebb. Tuningolva utoléri az alap órajelest Athlont, de nem tudja meggyőzően lehagyni, csak az egy szálas programoknál. De az X3-mat is lehet tuningolni... Ezzel nem azt mondom, hogy rossz az Intel, csak azt, hogy az AMD kicsit olcsóbb, ami szűk költségvetésnél számít.

Bármilyen észrevételt, óhajt, sóhajt kulturált hangnemben szívesen veszek, mindig lehet újat olvasni, tanulni a hozzászólásokból. Ha a hejlyesírásommal van valami kifogásod, azt is örömmel veszem. Ekkora terjedelemnél az lenne a csoda, ha nem maradna benne valami hiba.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.