2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Bonus - komplett gép 60-ért

Többen kérdezték, hogy mit lehet összeszedni hatvanezerből. A midimax verziót tupíroztam fel kicsit.

[ ÚJ TESZT ]

Hardver válogatás

Nem terveztem, hogy a tíz és harmincezres gépek után drágább verziót is összerakok. A topicban és magánban is többen megkérdezték, hogy mit lehetne hatvanezerből összehozni. Szerencsés véletlenként az előző írásban szereplő PC visszakerült a kezem közé bővítésre. Eredetileg csak egy HD4670-t és kellett volna beszerelni a gépbe és lecserélni a Sempront egy X2-re. Két napos rohammunkával és pár alkatrésszel a saját gépemből sikerült letudni a teszteket ehhez a cikkhez. Egyrészt a rövid idő, másrészt a gyengébb ár/érték okán az Inteles PC kimaradt a tesztből.

Hardver

A hatvanezres keretből már elég tisztességes PC-t lehet összehozni. Az előző cikkből örökölt alapokon a következőket változtattam ebben a körben:

A tápra nagyobb hangsúlyt helyeztem. Egy régebbi Compaq vagy hasonló kaliberű ATX házzal kombinálva egy FSP 350PNF vagy hasonló teljesítményű Chicony 5k körül kifogható. Ha tudunk valahonnan selejtezésből szerezni egy P3-mas gépet, akkor ennyiért egy vadonatúj Hipro 430-t beszerezve a táp miatt már biztos nem kell aggódni.

A monitor is végre egy normálisabb darab lehet. 15-ért simán lehet venni egy pár éves 19-es monitort. A felbontásuk tipikusan 1.3Mpixel körül van, (1440x900, 1280x1024) ezért egy régebbi kártya is elég hozzájuk.

Merevlemezt nem cseréltem, de egy 250-320GB közötti darabot választanék, ami még rendelkezik valamennyi garanciával. Ezt meg kell fizetni, 4.5 ezerért most is lehet találni az aprón. Esetleg kicsit többért már 500GB-os darabok közül lehet válogatni.

A gép lelkét az alaplap-CPU-memória trió alkotja. Az apró most eléggé pang, UCC-s Asrock lapot annyiért kínálnak, amennyiért szinte újat is lehet venni. A tesztben szereplő lapot 6-ért vettem alig egy hónapja.
A nyári szezon után ez szerintem vissza fog állni a normális kerékvágásba és 7k-ért lesz több ajánlat is, nem csak egy árva ECS deszka. A CPU adott volt, egy Athlon II X2 250, ami mellé egy X3 440-at vettem be a tesztbe. Az X2 dobozos kiszerelésben hűtővel 7.5k-ért, míg az X3 csupaszon 12 ezresért került a tulajdonomba. Ez utóbbihoz egy TX2-t sikerült szerezni 2500-ért, ami alkalmi vétel volt, hasonló tudású darabok inkább háromezerért mennek. A memória árak mélyrepülése továbbra is kitart. Új 4GB-os modult lehet venni 5k-ért, a teszthez a saját gépemből termeltem ki egy 4GB-os Kingston HyperX kitet. Természetesen ezek drágábbak a sima daraboknál, de nem használtam ki a tuning potenciáljukat. 1333MHz-en futottak, hogy ne hamisítsam meg a tesztet.

A GPU kiválasztása fogós kérdés. A keretbe egy HD4850 vagy GTS250 fér bele. Egy normálisabb hűtővel ellátott kivitel 14k-ért érhető el. Nagyjából megegyezik a teljesítményük még a HD4770, GTS450, HD5750, 8800GTS 512MB, 9800GTX kártyáknak is. A tesztben egy Gainward GTS450 golden sample tette teljessé a gépet, ami árban többe kerül, cserébe garanciás. A HD4850-hez képest csak ott térhet el a teljesítménye jelentősen, ahol a program kihasználja a plusz 512MB memóriát. Ez jellemzően a HD felbontás.

Összesítve

Táp és ház: 5k
Monitor: 15k
Merevlemez: 4.5k
Alaplap: 6k
CPU X2: 7.5k
Memória: 5k
GPU: 14k

Tehát az X2-es gép összesen 57k. Ez természetesen ismét csak a minimumot jelenti. Már az X2-es CPU-hoz is érdemes a hűtést kicsit tuningolni. Egy TX2 hűtő karöltve egy 12-es ventilátorral sokkal hűvösebben tudja tartani a gépet. Ez cirka 4k-ba kerül, de megéri a beruházást, mert a gép halkabb, hűvösebb és jobban tuningolható lesz. Így a gép összesen 61k-ba kerül.

Az X3-mas gép a plusz hűtéssel együtt hatvanötezer forintért állt össze. Az AMD platform CPU cserével több apró lépésben bővíthető (Athlon X4, Phenom X4, Phenom X6). Kérdés, hogy a teljes gépre nézve a cirka +10%-os árkülönbséget megéri-e a plusz egy mag, ha X2-ről X3-ra váltunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.