2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Az irodalom oktatásról egy kicsit másképpen

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Meg kell hogy mondjam a középiskolába nem nagyon szerettem az irodalmat mint tantárgyat.

[ ÚJ TESZT ]

Meg kell hogy mondjam a középiskolába nem nagyon szerettem az irodalmat mint tantárgyat. Amikor ennek miértjéről beszélgettem barátaimmal, akkor furcsa mód egyre többen osztották a véleményem. Most ide is szeretném leírni hátha valaki más véleményen van ezzel kapcsolatban.

Akkor felsorolásos formában:

Szerintem sok olyan művet tanítatnak meg velünk ami jelenre nézve haszontalan, a benne felelhető értékek már egyáltalán nem aktuálisak.

Sajnos a tankönyvek írói sok esetben egy fajta értelmezési módot kínálnak amit nekünk kötelességünk elfogadni. Nagyon sok a belemagyarázás ami sok esetben nem vélhető felfedezni a műben.

Sajnos sok tanár nem is hagyja, hogy a tanuló saját nézőpontjából értékelje a művet. Csak egy fajta szemléletet tart helyesnek, ami filozófiai szempontból nonszensz. Szerintem egy szellemi műnél ilyen nem lehet.

Az elemzések többségével szerintem maguk a szerzők se értenének egyet. Sok a belemagyarázás de ezt már fentebb írtam.

Szerintem az irodalomnak az lenne a célja, hogy megszeretesse az olvasást, de sok esetben az előírt művek pont az ellenkező hatást érik el nyelvezetük miatt illetve tartalmuk miatt.

Sajnos sok irodalom tanár lenézi a kortárs irodalmat illetve szórakoztató irodalom egy részét. Itt különösen a sci-fi, horror, fantasy műfajokra gondolok. Ezt én magamban irodalmi sznobizmusnak nevezném.

Sok olyan emberről tanulunk akiknek élete egyáltalán nem nevezhető példaértékűnek.

A művek többségéből sugárzik a pesszimizmus, a melankólia, elég depresszív hatásúak amik szerintem nincsenek jó hatással a fiatalokra.

Így hirtelen ezekre gondoltam. Őszintén kíváncsi lennék a véleményetekre ezzel kapcsolatban.

Lehet, hogy én jártam rossz iskolába.
S.P.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.