2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

AVM Fritz!Box Fon WLAN7170 beüzemelés

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Csomagolás A Fritz!Box-hoz alap esetben csak a legfontosabb dolgokat szállítják, azonban ezt még így is...

[ ÚJ TESZT ]

Csomagolás

A Fritz!Box-hoz alap esetben csak a legfontosabb dolgokat szállítják, azonban ezt még így is kielégítőnek mondhatjuk. A németországi rendszer szerint, amennyiben a T-Online-nál rendeltük meg a DSL szolgáltatást, a vonal beüzemelése előtt külön csomagban kapjuk meg a splittert (az ára kb. 10 euro), így azt sajnos nem találjuk meg a berendezés mellett. (Ennek fontos szerepe lesz a beüzemelés miatt.)

T-DSL splitter a Deutsche Telekomtól

A csomag tartalma a következő:

• AVM Fritz!Box 7170 (fekete)
• Telepítő CD, a legfontosabb AVM programokkal
• 1,5 m-es hálózati kábel (CAT5, piros színű)
• RJ-12/TAE adapter (csak Németországban használatható - fekete)
• TAE/RJ-45 adapter (a német splitterbe a TAE csatlakozón keresztül lehet a DSL-telefon Y-kábel telefon végét bedugni - fekete)
• 4,25 m-es dsl-telefon Y-kábel (a splitterbe a TAE/RJ-45 adapter csatlakozón keresztül megy az egyik vége az Y elágazásnak, a másik elágazás a DSL csatlakozóba, míg a másik vége a Fritz!Box-ba – szürke)

A CD tasakon a gyárilag előre konfigurált és aktivált WPA kulcs külön leválasztható öntapadó matricán. Ezen felül néhány egyéb információ, mint pl. a tápegység típusa, a kiszállításkori firmware száma.

Összeszerelés

A Fritz!Box összeszerelése nem jelent nagyobb gondot a tapasztalt számítógép guruknak, de a mellékelt német nyelvű kezelési útmutató alapján a minimális számítógépes ismeretekkel rendelkező felhasználók is képesek beüzemelni az eszközt. (Barátnőm egyedül telepítette a Fritz!Fon 7150-es készülékét, pedig a számítógépektől irtózik – nagy köszönet az AVM-nek a jó használati útmutatóért!)

A magyarországi használatbavétel első problémája az összeszereléskor kezdődik. A német TAE csatlakozófelületre kialakított berendezés RJ-12-es splitterbe történő bedugása már nehézségekbe ütközik. A készüléket nem azért vásároljuk meg, hogy DSL modem vagy W-LAN router funkcióit használjuk, hanem hogy telefonálhassunk is vele, és egy rendszerbe integráljuk a telefonközpontot, modemet, routert, nyomtatószervert. Ha valaki a telefon funkciót (hagyományos analóg vagy ISDN vonal és VoIP) nem kívánja használni, annak elég az RJ-12-es csatlakozóval ellátott kábelt a hazai DSL előfizetéshez kapott splitter megfelelő nyílásába bedugni, míg a másik végét a Fritz!Box DSL/Tel felirattal rendelkező RJ-45/RJ-12-es nyílásába. A DSL funciót ekkor már használhatjuk.

A Fritz!Box DSL/Tel csatlakozója

Abban az esetben, ha valaki az analóg telefonvonalát is a Fritz!Box-ba akarja vezetni, és a box-ra kötött telefonkészüléken keresztül kívánja használni, annak sajnos szerelnie kell. A készülékhez adott Y-kábel két vége RJ-45-ös csatlakozási felülettel rendelkezik, míg a DSL kábelág egy a német splitterek DSL csatlakozófelületén kialakított speciális véggel rendelkezik, mely egyik hazai csatlakozó nyílásba sem helyezhető be. A kézügyességgel megáldott tulajok az interneten fellelhető rajz alapján saját Y-kábelt készíthetnek, aminek két végén RJ-12 csatlakozót, míg a másik végére RJ-45-öt szerelnek. Nekem több számítógépes cégnél sem akartak ilyen kábelt gyártani, míg sikerült a céges számítógépes szakembert megfűznöm, hogy szereljen egy ilyen kábelt nekem. Szegénynek sajnos a rajz alapján sem sikerült jól megvalósítani a feladatot, így hoppon maradtam. Ezért fogtam magam, és Németországból hozattam egy T-Kom-os DSL splittert. A splittert ingyen ideadták az egyik T-Punkt-ban - szerencsém volt velük. Kisebb szerelés következett, a telefonvonal bevezetésekor kapott kis dobozt kidobtam, a kapott splitter megfelelő pontjaira csatlakoztattam a kábelvégeket.

A T-DSL splitter bekábelezve

A csomagban található TAE/RJ-45 adaptert bedugtam a splitterbe, az adapterbe az Y-kábel fekete végét, és már használhattam is az analóg vonalamat. A DSL kábelvéget (Y-kábel szürke vége) csatlakoztattam a splitterbe. Az Y-kábel RJ-45-ös szürke végét a box DSL/Tel felirattal rendelkező RJ-45-ös nyílásába dugtam. A rendszer így csatlakozott a telefonhálózathoz, és minden egyes funkcióját tudom a Fritz!Box-nak használni.

DSL kábelvég csatlakoztatva

TAE adapter a splitterben

Első indítás

A bekapcsolás után a Fritz!Box Power/DSL led-je villogott, a készülék próbált szinkronizálni. A W-LAN led csak kis késéssel gyulladt ki. A szinkronizálás sajnos nem sikerült.

A CD-t nem használtam a rendszer beindításához, inkább kézzel beírtam a WPA kulcsot, és csatlakoztam a W-LAN-hoz. A gépem autómatikusan IP címet kapott, a fritz.box címet beírva a böngészőbe a Fritz!Box kezelőfelületén találtam magam.
Az első dolgom a DSL kapcsolat beüzemelése volt. Az első problémák ekkor jelentkeztek. Az előre definiált kezelőfelületen nem tudtam megadni a csatlakozási adataimat, mivel az akkori szolgáltatóm (Pantel) nem használt – használ – felhasználóneves bejelentkezést. A német felhasználók csak kiválasztják szolgáltatójukat, a felhasználónevet és jelszót megadják, a többi hálózati beállítást az előre konfigurált adatokból a Fritz!Box elvégzi. Rövid szörfölés után megtaláltam a Pantel DSL beállításait, a VPI és VCI számokat. Ezeket már csak be kellett állítani a Fritz!Box-nak. A feladat megoldásához először is Expertenmodus-ba kell állítani a gépet. Ekkor az átlagfelhasználó számára kevésbé fontos beállításokat is láthat a kísérletezni vágyó tulajdonos a Fritz!Box kezelőfelületén ( Expertenmodus bekapcsolása: Einstellungen/System/Ansicht itt az Expertenansicht aktivieren boxot kijelöljük, majd Übernehmen). Az Einstellungen/Internet/Zugangsdaten menüpontban megadjuk a szükséges adatokat, és a DSL modem már szinkronizál is.

A Pantel (Invitel) esetében a következő beállításokkal működik a Fritz!Box (a kiszállított modemet nem használjuk):

• Internetzugang über DSL
• Eine Internetverbindung für alle Computer verwenden (Router)
• Zugangsdaten werden nicht benötigt (gemäß RFC1483/RFC2684)
• VPI: 8, VCI: 35
• Bridged (Routed Bridge Encapsulation) - IP-Adresse automatisch über DHCP beziehen
• Geschwindigkeiten des DSL-Anschlusses automatisch einstellen

A modem szinkronizálása után már használhatjuk is internet hozzáférésünket, ill. a Fritz!Box felhasználói felületén elkezdhetjük beállítani a többi funkciót.

"Szerencsésnek" mondhatjuk magunkat, hogy a Deutsche Telekomhoz tartozik a Matáv. A közös tulajdonos miatt Európában egyike vagyunk azon kevés országoknak Németország után, ahol a Fritz!Box-ot az FW frissítése, pontosabban moddolása nélkül tudjuk használni. Egyébként két különböző változatban jelent meg a Fritz!Box a vonalak digitális és analog mivolta miatt. Ezért egy osztrák vagy svájci Fritz!Box moddolás után használható kis hazánkban.

Külső DSL/Kábel-modem használata

Amennyiben valaki régi DSL modemét kívánja használni, az a modemből kijövő RJ45-ös kábelt a Fritz!Box LAN1-es portjára csatlakoztatva az Einstellungen/Internet/Zugangsdaten menüpontban az internet kapcsolat felépítése az LAN1-en keresztüli módot választva csatlakozhat modeméhez.

Amennyiben Fritz!Box-ot kábelmodemen (Pl. T-Kábel) keresztül kívánjuk használni, a kábelmodemből kijövő RJ45.ös kábelvéget az LAN1-portra csatlakoztatnia kell. Az Einstellungen/Internet/Zugangsdaten menüpontban a következő beállítást kell elvégezni:

• Internetzugang über LAN 1
• Vorhandene Internetverbindung im Netzwerk mitbenutzen (IP-Client)
• IP-Adresse automatisch über DHCP beziehen

A beállításokat a villamos hálózatból kihúzott kábelmodemmel tegyük, mert egyébként nem kap IP-t a Fritz!Box. Ha a beállításaink elmentése után a kábelmodemet elindítjuk, az IP kiosztás autómatikusan megtörténik.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.