2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Android TV BOX (MeLE a2000G) újratöltve

Amire készítették a MeLE a2000G Androidos TV Boxot, arra nem használható, de okosítva igazi linuxos házi mindenes.

[ ÚJ TESZT ]

SATA port beizzítása

MeLE a2000G nagy előnye a beépített SATA port. (Lásd a korábbi fotót!) Kezdetben kicseréltem az u-boot.bin fájlt is, emiatt a rendszer nem töltötte be az AHCI drivert sem, így nem volt SATA támogatás. A SATA port azonban sokkal jobb, sebessége legalább négyszeres az USB-hez képest. (Teszt szerint átlagban 60 megával olvasott SATA porton keresztül a 2.5 " Samsung HDD-ről ) Pl. a Transmission USB HDD-re max. 1Mbyte/s sebességgel töltött le, ugyanazt a HDD-t SATA portra dugva 3.75 Mbyte/s letöltés is ment. (Ez a 30 megabites max. nálam.)
SATA driver alapból betöltődik, ha nincs kicserélve az u-boot.bin file.

Ha mégsem, ellenőrizzük modules fájlt:

sudo nano /etc/modules

Itt kell lennie ennek:
sw_ahci_platform

640GB-s 2.5" Samsung HDD olvasási sebesség a SATA porton

Problémám adódott a programok elindulásának sorrendjével és a SATA meghajtó felcsatolásával.
SATA meghajtót automatán felmountolja a Cubiuntu, de user szinten csak a Transmission és MediaTomb elindítása után. Emiatt a két program nem találta meg a szükséges fájlokat, a Transmission torrent hibát jelzett, a MediaTomb meg elfelejtette a beállításokat.

Megoldás, hogy nem felhasználó, hanem rendszer szinten kell a meghajtót felcsatolni az fstab szerkesztésével. (Mivel az már a user bejelentkezése és a programok betöltése előtt megtörténik.) Persze ezután ha a HDD-t kivesszük a SATA portból, akkor az indulásnál hiba üzenetet kapunk. (User szintű mountolásnál nincs hibaüzenet, ha nem találja, nem csatolja fel.)
Érdemes az fstab fájlban a meghajtó UUID-jére hivatkozni, mivel az egyedi. Az UUID-t a Gparted programmal tudjuk megnézni.

Fstab szerkesztése:

nano /etc/fstab

Majd írjuk be az UUID-vel kezdődő sort. (Természetesen a saját HDD partíciójának UUID-jét írjátok be.)

Az egyes tételek Space+Tab-bal vannak elválasztva
Ctrl+o, Ctrl+x

Következő újraindítás után már nem lesz hibaüzenet.

A rendszer áttehető SD-kártyáról a SATA meghajtóra, még nem próbáltam, de van leírás hozzá. Persze bootolni akkor is az SD kártyáról fog, de a rendszer már a SATA HDD-ről gyorsabban töltődik be.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.