2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Android TV BOX (MeLE a2000G) újratöltve

Amire készítették a MeLE a2000G Androidos TV Boxot, arra nem használható, de okosítva igazi linuxos házi mindenes.

[ ÚJ TESZT ]

Média Lejátszó Linux alapon

Először szerettem volna média lejátszót faragni belőle Linux alapon. Sajnos csak kompromisszumokkal lehetséges, jól működő XBMC nem található. SMPlayer képes megfelelően 720p-ben lejátszani videókat, de nem nyújtja az XBMC-ben rejlő lehetőségeket.

Legjobban a GeeXBOX működik. Ennek szerencsére van Cubieboard 1 támogatása. Ez egy külön XBMC-re kihegyezett Linux disztribúció. (Mini Linux maxi XBMC.)
Érdemes a hivatalos, végleges 3.1-est helyett egy fejlesztés alatt állót felrakni, mivel azoknak van img (image fájl) változata, amit Windows alatt is simán SD-kártyára írhatunk, és nem kell Live Linuxxal bajlódnunk.

Ha ki akarjuk próbálni, letölthetjük innen.
Nem kell mást tenni, mint pl. a geexbox-devel-20140908-re7b1126.cubieboard.img.xz fájlt letölteni, az XZ-t kicsomagolni (pl. 7 zippel) és a Win32 Disk Imager segítségével SD-kártyára írni az image fájlt.

Fontos, hogy az SD-kártyának megfelelő meghajtót válasszuk ki. (Ha több is lenne a gépünkben.)
Miután elkészült az SD-kártya - mivel az image Cubiebord-hoz készült - szükség van a script.bin fájl kicserélésére!
A script.bin fájlt innen tudjuk beszerezni. (Az a1000g és 2000g ugyanaz a hardver, de más készülék ház).

Kitömörítés után a kernel könyvtárban található a script.bin.
Az elkészült SD-kártyán 2 partíció van, egy FAT -, ha nincs segédprogram telepítve, csak ezt látjuk Windows alatt - és egy ext4.

A FAT partíción kell a script.bin fájlt kicserélni. Az U-boot.bin fájlt ne cseréljük! (A hw pack-ban régebbi verziójú kernel fájl van és működési problémát okozhat, pl. ezért nem volt SATA meghajtóm, mert kicseréltem és a SATA driver nem töltődött be.) Ha a script.bin fájlt nem cseréljük ki, attól még elindulhat a Linux, de nem lesz NET a MeLE-n.

Ha kész vagyunk, tegyük az SD-kártyát a gépbe és kapcsoljuk be!
Alapból HDMI kimeneten lesz kép. Ha a monitorunk/TV-nk Full HD 1920×1080p-ben fog a GeeXbox elindulni (, akármit is állítunk be a script.bin fájlban). Sajnos a FullHD felbontás sok a nem tökéletesen optimalizált XBMC-nek (,de még így is ez a legjobb a10-es XBMC Linuxra). YouTube videók jól mennek, mivel azok 720p-ben futnak. Talán a xorg.conf.d szerkesztésével lehet állítani a felbontást 720p-re, de még nem volt időm kipróbálni.

Felbontást a boot.src fájl tárolja GeexBox A10 esetén. Boot.cfg fájlt kell módosítani, majd makeimage utility segyítségével új boot.src fájlt kell készíteni a boot particióra (FAT)
Itt le van dokumentálva

mkimage -C none -A arm -T script -d boot.cfg boot.scr

Ha a script.bin-ben átállítjuk a kimenetet HDMI helyett VGA-ra, akkor a beállított felbontásban indul.
De 720p-ben még nem teszteltem, csak 1280×1024-ben. (Az sem volt túl gyors, XBMC 720p-re optimalizált. Szerencsére van 720p-s VGA felbontás is a script.bin- ben.) Sajnos - bár nem túl gyakran - vannak furcsa színek/dekódolási hibák a filmekben.
Add on-ok közül YouTube megy, rTorrent nem, a Transmission igen (de csak telepítettem eddig, nem próbáltam ki).

Sajnos 720p-ben sem teljesen sima a lejátszás, a framerate 24-20fps között ingadozik. Sajnos a Hackelt CedarX driver nem tökéletes.

De mivel GeeXbox-ot sokáig nem tudtam beindítani és nem is tökéletes, más lehetőségeket kerestem a MeLE hasznosítására...

(Nagy fiam számára pedig egy használtan vásárolt atomos, passzív hűtésű Wind Box II-ből faragtam média lejátszót.)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.